SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Bölcsőhalál

Dr. Sebő Zsuzsanna [cikkei] - 2011-11-29
A 0-12 hónaposan elvesztett csecsemők 1,4%-a az un. bölcsőhalál, más néven SIDS (Sudden Infant Death Syndrome) áldozata. A bölcsőhalál csecsemőkorban bekövetkező, előzmény nélküli, váratlan halál, amikor sem az előzményben, sem az utánvizsgálatkor nem tudunk kiváltó okot igazolni.
Bölcsőhalál

Magyarországon évente 100 000 újszülöttel számolva, durva számítások szerint,  30-50 csecsemőt vesztünk el  SIDS-ben.(Amerikában ez a veszteség évi 7000 csecsemő)

A bölcsőhalál nem egy új betegség, hiszen már a Bibliában a Királyok I. Könyve 3: 21-ben  is olvashatjuk: “Mikor pedig hajnalban felkeltem, hogy megszoptassam az én fiamat: ímé, megholt.”

Bár az első tudományos leírás 1923-ból származik, a hirtelen halál definícióját csak 1970-ben írták le, és jóval később, 1991-ben alakult ki a módosított, ma is elfogadott definíció. Azóta, bár számos kutatás és vizsgálat történt, számos hajlamosító tényezőt és vélelmezett okot írtak le, valójában a pontos kiváltó okot ma sem ismerjük.  

Vannak szakmai hipotézisek a légzőközpont fejletlenségéről, az agytörzs fejletlenségéről, mely többek között az un. ébresztő reflex működését befolyásolja (ébresztő reflex: alvás alatt a szabad légzést akadályozó helyzetből a fej elfordul). De leírnak esetleges gyakoribb vagy elhúzódó légzéskimaradásokat, alvás-ébrenlét zavarokat, egyes agyi területek mikroszkopikus elváltozásait. Valójában a bölcsőhalál valószínűleg többtényezős okra vezethető vissza, ahol a genetikai tényezők is szerepet játszhatnak, hiszen a bölcsőhalál ismétlődési kockázata nagyobb azoknál a családoknál, ahol korábban már előfordult ez a tragédia.

Csecsemőkorban betegségek, veleszületett rendellenességek (szívhibák, anyagcserezavarok, idegrendszeri rendellenességek), balesetek is vezethetnek váratlan halálhoz, de mivel ilyenkor a kiváltó ok ismert vagy megismerhető, ezeket nem soroljuk a bölcsőhalálhoz.

Jogos a kérdés, hogyan védekezhetünk, ha a kiváltó okot nem ismerjük.

Számos igazolt SIDS-re hajlamosító tényező van, melynek figyelembe vételével, elkerülésével csökkenthetjük a veszélyt. Ezeket a rizikótényezőket széleskörű után vizsgálatokkal, vagyis a SIDS-ben elhunyt csecsemők körülményeinek statisztikai vizsgálatával állapították meg.

Kezdjük az anyai eredetű rizikó faktorokkal:

  • fiatal vagy idős anyai életkor,
  • a korai szoptatás felfüggesztés,
  • az anya passzív és aktív dohányzása (mind a várandósság alatt, mind a szülés után),
  • anyai drogfogyasztás ( különösen az ópiátok),
  • anyai alkoholizálás (bár ezt a statisztikai adatok nem támasztották alá),
  • aluliskolázottság

A csecsemő oldaláról veszélyeztető tényezők:

  • az alacsony születési súlya,
  • az éretlensége,
  • iker léte,   
  • fiú volta ( a bölcsőhalott csecsemők 60%-a fiú),
  • 1-4 hónapos kora

Környezeti hajlamosító tényezők:

  • magas szoba hőmérséklet,
  • a baba túlhevülése alvás alatt (szobahőmérséklet, túlöltöztetés),
  • puha felületen való alvás (párna, állatbőr, matrac, takaró),
  • fej feltámasztása (párna),
  • hasonfekvés (az Egyesült Államokban a hanyatt-fektetési kampányt követően 40%-kal csökkent a bölcsőhalál),
  • őszi-téli hónapok,
  • éjszakai órák

Mit tehetünk, hogy a tragédiát elkerülhessük?

Rizikó tényezők elkerülése:

Az, hogy a várandós és a csecsemőjét gondozó anya ne dohányozzon, ne drogozzon, természetes szabály, de jó lenne, ha környezete is figyelembe venné a passzív dohányzás okozta ártalmakat, veszélyeket. Az  elkerülhető rizikótényezők kiiktatása további biztonságot adhat. Tehát minél tovább szoptasson az édesanya, ne fűtsenek túlzottan a baba szobájában, ne fektessék puha takarók közé a csecsemőt, ne kapjon párnát, valamint kerüljék a hason altatást.

Kivizsgálás-alváslabor:
Az országban több helyen (csecsemő és gyermekosztályokon) működik olyan felszerelt egység, ahol a csecsemő 24 órás megfigyelés alatt áll, miközben műszerekkel ellenőrzik a légzését, szívműködését, vizsgálják az esetleges refluxainak számát és számos egyéb paraméterét. Ebből lehet következtetni (hangsúlyozom csak gyanítani, biztosat mondani nem) arra, veszélyeztetett-e a kicsi, hirtelen csecsemő halál szempontjából. Amennyiben a babának elhárítható rizikófaktora van (pl. reflux), ezt kezelik.

Monitorozás :
Léteznek olyan légzés-alarm készülékek, melyek a csecsemő ágyába helyezve, légzés kihagyásnál riasztanak. Különböző árú és minőségű őrzők vannak forgalomban. A gyengébb minőségű légzés alarmok indokolatlan megszólalásokkal riogatják a szülőket, akik végül megunva ezt a készenléti állapotot, kikapcsolják a készüléket.  Mindenképpen szakemberrel konzultáljon a szülő, mielőtt megveszi a nagyáruházak légzésőrző csiribiri készülékét.

Az utóbbi években jelentek meg közlések a monitorozás hiábavalóságáról, mert azt tapasztalták, használatuk elterjedése ellenére nem csökkent a bölcsőhalálban elvesztett csecsemők száma. Ezt a véleményt nem osztom, hiszen egy légzés kimaradás időbeni észlelésével, gyakran a folyamatot meg lehet állítani, és a gyereket megmenteni. (saját praxisomban van két - ma már középiskolás gyermek - akiket a babyalarm riasztására ugró és beavatkozó édesanya mentett meg.

Teendők, újraélesztés elsajátítása

Amikor egy csecsemőnek leáll a légzése (ez a gyakoribb csecsemőkorban, a szívmegállás jóval ritkább), néhány percig a klinikai halál állapotába kerül. Ebben a néhány percben van esély a baba megmentésére. Esély akkor van, ha a szülő tudja mit kell tennie, ha az alapvető fogásokat megtanulta. Magyarországon lehetőség van akár tanfolyamon, akár fél-egynapos képzésen a legszükségesebb újraélesztési teendők elsajátítására.

Ennek a tudásnak a hiányában a legjobb baby-alarm is csak dísze a lakásnak.

Ma, amikor szülésre felkészítő tanfolyamok, előzetes gondozási, nevelési tanfolyamok, és egyéb ismeretek oktatására szervezett sorozatokra járnak a várandós anyukák és apukák, bele kell, hogy férjen az alapfokú újraélesztési technika elsajátítása. Annak, pedig, aki  bármely okból légzés megfigyelőt használ a csecsemőjénél, kötelezővé tenném, különösen akkor, ha rizikó tényezők is vannak jelen.

Összefoglalva: a bölcsőhalál szerencsére egy igen ritkán előforduló tragédia, melynek okát nem ismerjük, de számos rizikófaktorát igen. Ezen rizikófaktorokat csökkentve, az esetleges bajra felkészülve az előfordulás tovább csökkenthető.

Fotó:
www.foter.com

Dr. Sebő Zsuzsanna


Dr. Sebő Zsuzsanna
Gyermekgyógyász, homeopátiás tanácsadó

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/922-93-09
E-mail: sebozsuzsa@gmail.com
Honlap: www.homeoduo.hu (fejlesztés alatt)
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja