SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Játék a tavaszi nagytakarítás!

Török Monika [cikkei] - 2004-03-18
A takarítás még akkor is borzasztó, időrabló és kilátástalan, ha valamiféle jutalommal kecsegtet - de csak nekünk, felnőtteknek! Gyermekeink hajlamosak mindent kissé léhán felfogni.
Játék a tavaszi nagytakarítás!

Talán ezért van, hogy oly kevéssé tisztelik a lakás tisztaságát és rendjét. Viszont ez nagyszerű lehetőséget ad a kezünkbe, hogy egyfelől szórakoztatóvá tegyük a takarítást, másfelől hogy elültessük az igényesség kicsiny csíráját gyermekeink lelkében. Hátha bennük kifakad és szárba szökken - nem járnak úgy, mint mi, akik csak azért takarítunk, mert tudjuk, hogy muszáj, mert belátnak az utcáról, megszól az anyós, továbbá rémes betegségeket lehet elkapni a kosztól, és olyan macerás ilyen időben orvoshoz járni.

Használjuk ki gyermekeink őszinte és ártatlan kíváncsiságát - nyomjuk a porszívót az ő kezükbe! Nos, ehhez előbb kétségkívül össze kell szedni néhány - ezer - dolgot a földről, de ilyenkor játsszuk azt, hogy mi vagyunk a nagyfarkas, járjuk végig négykézláb a lakás össze zegét-zugát (remek tornagyakorlat a hát- és farizmoknak!), és kicsinyeinknek hordjuk a farkasfészekbe az "ennivalót" azzal, hogy rejtsék el télire. Kétségkívül csak három éves kor fölött jön be a dolog - és kamasz gyermekeinkkel se próbálkozzunk, mert igen hamar körberöhögnek.

Apropó, kamasz. Ha valaki tud valami biztos receptet arra, hogyan lehet rávenni egy tizenévest, hogy legalább akkor szedje össze a szemetet a szobájában, ha az amúgy már magától is kijönne, és sírva bevetné magát a kukába, szóljon, mert tehetetlennek érzem magam.

Ha már összegereblyéztük a földről azt a hat tonna gyemekjátékot, lassan alkalmas lesz a terep arra, hogy porszívózzunk. Játsszuk azt, hogy a  gonosz porcicák csellel elfoglalták a lakást - és bizony nekünk, bátor vitézeknek kell őket elűznünk. Szerencsére segítségünkre siet a porszívószörny (aki természetesen egy elátkozott királyfi), aki egy harapással akár két ellenséget is el tud tüntetni. Nyomjuk a gyerek kezébe a porszívót - minden négyzetméter, amit felporszívóz, tiszta nyereség. Ne legyünk maximalisták. Legfeljebb másnap is nekirugaszkodunk.

Árvizesdit is lehet játszani (panelban, átázásveszélyes emeleti lakásokban azért óvatosan!), semmi más nem kell hozzá, csak a felmosó felszerelés, és máris jöhet a vad áradat, amely végigsöpör a kövezett helyiségeken. Egyébként, ha megfelelő öltözéket húzunk - búvárruha? Nekem egyszer bejött, bár kétségkívül igen kínos volt, amikor vízipipával, úszószemüvegben nyitottam ajtót a postásnak (azóta inkább a szomszédnál hagyja a leveleimet) -, akár merüléseket is végezhetünk, nagy levegő, bukás az asztal alá, gyöngyhalászat a kád alatt.

A széthagyott zoknik is állandó gondot okoznak. Ha nincsenek széthagyva, akkor azért, mert nincs meg a párjuk. Ha megvan, akkor lyukas. Tehát zoknipárosítási verseny. Hát ez majdnem olyan, mint a porszívószörnyes játék. Mert egyszerűen muszáj megkeresni a zoknik párját - ám ezt az égegyadta világon senki nem szereti. Vagy mégis? Nekem nagyon bevált, hogy versenyt írtam ki a gyerekek közt: aki több zokninak talál házastársat, az kaphat egy szelet finomságot ebéd után. Igaz, ehhez kell több gyerek... Ha csak egy van, kénytelenek leszünk magunk is beszállni. További megjegyzés: kamasz gyermekeim egy szépnek igazán nem nevezhető napon úgy döntöttek, SOHA többet nem keresik zoknijaik párját, hanem direkte felemásat vesznek fel.

Ha a zoknik rendben vannak - hmm... - jöhet a ránctalanítás. Nos, ez nem  épp egy reklámklip. Minálunk például a vasalás álneve. A gyerek megkeresi a ráncot a ruhán, amit el kell tüntetni - én meg kivasalom. Így talán nem annyira lélekölő ez a munka. Egyébként dehogynem - ráadásul az eredménye még kevésbé maradandó, mint a porszívózásé.

Azoknak, akik kicsiny gyermekük mellett teljesen kétségbe vannak esve a takarítás, házimunkák gyönyöreitől, üzenem: fentebb bőszen emlegetett kamasz lányaim ma már önként és fütyürészve vasalnak, apjuknak is, nekem is - bánja a csuda, hogy néha kiégetik! Az ember legyen rugalmas.

Nos, miután az ablak is tiszta - ezt igen kockázatos gyermekre bízni, mi mozizni szoktunk: gyerek leül, és kritikai megjegyzésekkel illeti az üveg átláthatóságát -, nagyon fontos pillanat következik el a család életében. A rendé és tisztaságé. Ilyenkor minden körülmények között üljünk le pár percben és szemléljük áhítattal teremtményünket.

Oly múlandó szegény!

Öt perc múlva úgyis kiömlik valami, beállít egy sáros lábú egyén - és máris kezdhetünk mindent elölről. 

Kép: www.foter.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja