SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Megoldások

[cikkei] - 2004-03-20
Az élet az embert gyakran állítja megoldandó feladatok elé. A szülőnek, édesanyának többszörösen is kijut az ilyen helyzetekből. Néha egy szó, egy apró biztatás elég lenne, hogy két ember, anya és lánya közel kerüljön egymáshoz. Közelebb, mint azt remélni merték valaha is. Különös, de akármilyen jó kapcsolat is van anya és lánya között, bármennyire is érzik, vallják mindketten, hogy a legjobb barátnők, mindig maradnak titkok. Elhallgatott dolgok, amelyeket tulajdonképpen mind a ketten szeretnének megbeszélni, de az egyik fél elmondani, a másik fél rákérdezni. Leginkább igaz ez a felnőtté válás hajnalán, az első szerelem, az első beteljesedett szenvedély esetében.
Megoldások

Egy anya szeme előtt egyetlen cél lebeg: boldognak tudni gyermekét. A gyerek, ha tudja is ezt, érzéseivel felfogni nem képes, csak majd akkor, ha szülő lesz maga is. Oltalomra, segítségre, útmutatásra, szerető, féltő, együtt érző társra viszont pont ekkor van a legnagyobb szüksége. A pirulós, dadogós, mindkét részről "hogyan kezdjem el" beszélgetést nálunk egy papírlap oldotta meg. Természetesen nem pont így történt minden, ahogy itt leírtam, de ez a kis történet nem csak nekem és a nagylányomnak segített, a húga is értett belőle. S mikor számára is eljött az idő, nyitott és őszinte mert lenni hozzám.

Ma már kétunokás nagymamaként boldogan állíthatom, akkor, az adott pillanatban nem csak csatát nyertem.

A párhuzamosok valahol metszik egymást

Napok óta várok. Nézlek. Figyellek, szavakat dobok fel..., esélyt adok. Szólalj már meg! Hát nem látod?! Végszavazok neked! Várom, hogy megszólalj, hogy elmondd végre! Nem érted? Szeretlek. Az életed én adtam neked.

Nem bízol bennem? Nem hiszel nekem? Nem bízol bennem, nem hiszel nekem... Mit tegyek? Mit érek? Semmit.

Megbuktam, mint édesanya. Te félsz tőlem....Vagy nem becsülsz eléggé. Tudom a TITKOD, de nem tudhatom, mert nem rám bíztad. Várok meg-megújuló és elhaló reménnyel. Ha most nem mondod el a titkod, elveszíthetjük egymást. Én ezt nem akarom! Szükségem van rád. Szükséged van rám.

Beszélj hát velem! Beszélj már végre! Kérlek...

Beleolvastam a naplódba. Nem kutattam a holmijaid között, csak megfogtam egy füzetet. Nem is tudtam, hogy naplót vezetsz. Szerelmes vagy. Ezt tudtam, hiszen mindig mindent megbeszéltünk. Vagyis én azt hittem így volt, van... Most megzavarodtam. Tudom a titkod, de nem tudhatom. ... Tőled kell megtudnom! Nem kilesve. Nem véletlen.  Mondd el! Kérlek! Válaszolnom kell rá. Ne taszíts el! Én azt nem érdemlem!

17 éves elmúltál és szerelmes vagy. Oly sokszor beszélgettünk már tabuk nélkül, őszintén. Most mitől félsz? Megverlek? Tudod, hogy nem teszem. Megbántalak? Rosszlánynak tartalak? Nem vagy az. Te tudod. Én is. Ne hallgass! Bízz bennem! A lányom vagy, gyermekem. Szeretlek.

*

Napok óta várok. Várom az alkalmas pillanatot, hogy odaüljek az öledbe, fejem a válladba fúrjam, és elmondjam a titkom. Szégyellem magam, és félek. Nem! Nem igaz! Nem szégyellem magam, csak tudod, ez olyan nehéz. Segíts nekem! Hogy kezdjem el? El akarom mondani! Csak neked! De mindig rohansz.

A fenébe is! Mikor ennél lényegtelenebb dolgokról volt szó, mindig le tudtunk ülni beszélgetni. Találtunk rá módot és időt. Most miért nem? Mikor a suliban volt baj, a tanulással volt problémám, megbántott a tanárom, barátom, vagy összevesztem a barátnőmmel, elkeseredtem a jövőm, az életem miatt, te csalhatatlan ösztönnel rákérdeztél, mindig pont arra, ami fájt. Most miért nem kérdezel? Anyu, szólj hozzám! Nem látod, hogy titkom van? Gyönyörű, szép titkom, amit tudnod kell!? Mit szólsz hozzá? Örülsz? ...Nem? Haragszol? Bánkódsz miatta? Tartasz egy "hegyi beszédet"? Igazad lehet, talán, de mégis... beszélnünk kell! Anyu, most félek. Hogy kezdjem el? Anyu, segíts! Kérdezz! S én esküszöm, elmondok mindent...

CSAK NE NEKEM KELLJEN KEZDENEM!...

 *

- Anyu! Felolvassam a horoszkópodat? Te rák vagy...

- A tiedét is! Te meg szűz vagy, ugye?

- Szeptemberben születtem...

- Azt tudom.

Elpirult. Édes kicsi lányom, ugye tudod, miért kérdeztem?"

Szent ég! Anyu tudja! A gyomrom görcsben, érzem, felveszem a rákszínt. Itt a pillanat..."

Na most! Kicsim, most ne hazudj!"          

- A horoszkópom szerint igen...Odaülhetek az öledbe?

- Mikor nem?

- Anyu, jó, hogy vagy nekem. Beszélgessünk!

Fotó: photostock/FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A szerkesztő ajánlja