SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mégis kinek a gyereke? - szakértői szemmel - 2. rész

Dr. Sebő Zsuzsanna [cikkei] - 2011-06-10
A héten jelent meg azonos című cikkünk, melyben az édesanya írja le a történetet, természetesen saját szemszögéből.
Megkértük szakértőinket is, hogy mondják el véleményüket az esetről. Az alábbiakban gyerekorvos szakértőnk írása olvasható.
Mégis kinek a gyereke? - szakértői szemmel - 2. rész

Itt olvasható Mégis kinek a gyereke? című cikkünk.

A 27 év  gyermekgyógyászatban eltöltött idő is kevés ahhoz, hogy az ember kellő bölcsességgel  rendelkezzen és  tévedhetetlen legyen. Azt azonban ennyi tapasztalattal megtanultam, hogy hallgattassék meg a másik fél is. Betti nagyon meggyőzőnek tűnő írása  vészjelzéseket szólaltat meg bennem. Miért érzem, hogy nem csak a világ összeesküvése, a hatóságok, védőnő, nagyszülők igazságtalan döntéséről van szó Betti és gyermekei esetében?

Előfordul, hogy a szülők különleges életmódbeli elképzelései összeegyeztethetetlenek a gyermekük legalapvetőbb igényeivel. Ilyenkor sajnos a gyermek alárendelődik a szülő felfogásának, és teljesen háttérbe szorulnak az érdekei. Ez pedig már nem jó a babának, mi több veszélyeztetheti.

Betti azt írja, „nem adták meg az esélyt, hogy magunktól jöjjünk rá, ez az élet fölöslegesen és hosszútávon szinte tarthatatlanul nehéz”.  Bizony a gyermek nem kísérleti alany, akinek el kell szenvednie a szülők  életének
túlzásait”.

Betti háborog a szülei ellen, azon szülők ellen, akik közművesített házzal, munkával látták el őket, most pedig nevelik az unokákat. Bizonyára mindezt szeretetből teszik, és nem a család szétrombolása okán. Mint hétunokás nagymama, bizton mondhatom,  ebben a korban már hatalmas erőfeszítést igényel számunkra a kisgyermek gondozása, és ha ezt Betti szülei bevállalták, bizony nagyon tiszteletreméltó dolog, köszönetet és nem gyűlöletet érdemelnének.

Azt nem vitatom, hogy a gyermekeknek legjobb helye mégiscsak a szülőknél van, ha a szülő képes a legminimálisabb, XXI. században elvárható körülményeket megadni nekik, és egészséges körülmények között nevelni őket.

Betti ezt írja: „most viszont elismerjük, hogy a novemberi intézkedésre szükség volt” , így a gyermekelhelyezés szükségességét ma már ő is belátja. Akkor nem látta be, ahogy jelenleg sem biztos, hogy jól látja a helyzetet.

A gyermekvédelmi szervek a gyermekekért vannak, azért, hogy ilyen esetekben objektíven lássák a helyzetet, és a gyermek számára a legmegfelelőbb megoldást megtalálják. Ez nem egy személy döntése, hanem sok vélemény, tény összegzése alapján kialakított döntés. A tapasztalatom az, hogy nagyon nehezen és indokoltan hozzák meg azt a határozatot, hogy egy gyermek veszélyeztetett, és ki kell emelni a környezetéből. Ezekről a körülményekről Betti írásából nem sokat látunk, pedig az objektivitáshoz ez is hozzátartozna.

Az sajnos igaz, hogy Magyarországon bármilyen ügyintézés túlságosan is hosszadalmas, és elhúzódó, így a gyermekelhelyezési, gondozásbavételi és egyéb ügyek is. Pontosan a napokban jelent meg erről egy ombudsmani közlés. Talán ez is hozzájárul ahhoz, hogy gyorsabb döntés szülessen Betti és kisfiai ügyében. Ha a szakemberek úgy találják, hogy Betti és férje alkalmas a kicsik nevelésére, erre az anyagi és lelki lehetőségeik megvannak, biztos, hogy visszakerülnek a gyerekek.

Jó lenne, ha a lap hasábjain a nagyszülők is megszólalnának.



Betti bizonyára az összeesküvők közé sorol engem is, pedig csak egy  kívülálló, sokat tapasztalt  gyermekorvos vagyok, akinek a cikk olvasása közben a fenti gondolatai támadtak, fenntartva azt, hogy a helyzet alapos ismerete hiányában,  tévedhetek is.

Hogy mégis mit javasolnék? Hogy a szülők életvitelükkel, magatartásukkal bizonyítsák be, alkalmasak a gyermekek nevelésére, gondozására, a nehézségek idegösszeomlás nélküli leküzdésére!

Ha ez sikerül, bizonyára újra együtt lehet a család.

A cikksorozat további részei:

Mégis kinek a gyereke?
Mégis kinek a gyereke? - szakértői szemmel - 1. rész
Mégis kinek a gyereke? - szakértői szemmel - 3. rész
Mégis kinek a gyereke? - szakértői szemmel - 4. rész
Mégis kinek a gyereke? - a Nagymama története
Mégis kinek a gyereke? - több nézőpontból
Mégis kinek a gyereke? - az Apuka írása
 

Dr. Sebő Zsuzsanna


Dr. Sebő Zsuzsanna
Gyermekgyógyász, homeopátiás tanácsadó

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/922-93-09
E-mail: sebozsuzsa@gmail.com
Honlap: www.homeoduo.hu (fejlesztés alatt)
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja