SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kire bízhatod a gyermekedet? 4. rész - Bébiszitter

Dr. Nagy Ágnes [cikkei] - 2010-08-19
Sorozatunk e heti részében a bébiszitter-kérdést járjuk körbe.
Kire bízhatod a gyermekedet? 4. rész - Bébiszitter

Az abszolút kényelmes megoldás: a dada, aki házhoz jön. Igazából főleg pici baba esetén lenne ez az optimális megoldás, nagyobbaknál pedig remek kiegészítése lehetne pl. az óvodának, iskolának: a dolgozó szülő ugyanis nem biztos, hogy 4-ig mindig odaér. 

Ki is ő? 

Elvileg a Gyermekvédelmi Törvény szabályozza ezt a kérdést is: házi gyermekfelügyeletnek hívja azt a formát, amikor a gyermekre vigyázó felnőtt a család otthonában vigyáz a gyermekre. Van erre egy hivatalos tanfolyam is, a tevékenység engedélyhez kötött - illetve lenne, ha működne ez a vonal. A gyarorlatban viszont hiába létezik hivatalos megoldás, a "bébiszittelésnek" sajnos semmilyen működő szabályozása, ellenőrzése nincs. 

Elég sok bébiszitter-közvetítő van már (ha a neten rákeresünk, sok hirdetést találunk), de egyénileg is sokan hirdetik a szolgáltatásukat. Vannak már bébiszitter-képző tanfolyamok is, sőt, vállalkozásban is űzhető a tevékenység.

Előnyei:

  • Házhoz jön, így
    • a gyermek saját életterében vigyáz rá (ez jó a gyermeknek),
    • nem kell sehova cipelnünk a gyermeket (azaz a szülőnek is nagyon kényelmes).
  • Nagyobb gyermek esetében rábízhatjuk, hogy hozza-vigye oviból, iskolából, szakkörre, úszni, stb.
  • Esetleg nagyszülő hiányában este is el tudunk menni valahova (mozi, színház, vacsora) - pont, mint a filmeken...
  • Ha olyan megállapodást kötünk, besegíthet a házimunkában is akár.

Hátrányai:

  • Nem olcsó - a kényelemnek ára van.
  • Ha nem hivatalos közvetítő helyről választunk segítőt, vagy nem ismerőst választunk a gyermek ellátására, eléggé zsákbamacska, hogy kit engedünk be az életünkbe.

Mire figyeljünk:

  • ha módunkban áll, ajánlás alapján válasszunk (higgyék el, nagyon okos dolog volt régen a "cselédkönyv" - ez most olyan degradálónak és megalázónak tűnik, de a jó munkaerőnek csak jót tett, mert könnyebben elhelyezkedett, csak a rosszul dolgozónak volt megalázó - de mennyivel könnyebb volt a munkáltatónak választani...)
  • ha nincs az ismőrőseink tarsolyában bébiszitter, akkor figyeljünk rá, hogy megbízható helyről válasszunk
  • Kérjük el a papírjait! Kössünk szerződést! Adómentesen alkalmazhatunk olyan embert, aki a ház körüli munkákban és/vagy a gyermekünkkel kapcsolatban segít a családnak! Kérdezzük meg a legközelebbi APEH-ban, hogy pontosan hogyan tehetjük ezt meg - higgyék el, ez egy nagyon fontos biztonsági faktor!

Sorozatunk egy későbbi részében foglalkozunk az illegális/informális/fekete gyermek-felügyelet veszélyeivel (mindenki válasszon jelzőt saját vérmérséklete alapján).

Amit mindig végig kell gondolni ebben az esetben, ha ezt a megoldást választjuk:

  1. Rábízzuk a gyermekünket - a gyermekünk biztonságát, sőt, a gyermekünk életét.
  2. Rábízzuk a vagyonunkat  - kulcsot adunk az életünkhöz, ahova szabad bejárást biztosítunk.

Épp ezért javasoljuk a bébiszitter gondos kiválasztásán túl a szerződéskötést is. Az az igazi, ha engedélye is van a leendő dadusnak.

És még egy nagyon fontos dolog: a gyermekeink receptorai nagyon élesre vannak állítva. Ha Ő jelez, hogy neki nem jó a leendő dada, akkor hallgassunk rá: amelyik gondozó jó az egyik gyermeknek, nem biztos, hogy jó a másiknak is. És hát a legfontosabb mégis a gyermek jól-léte!
 

Kire bízhatod a gyermekedet? 1. rész - Nagyszülők és pótnagyi
Kire bízhatod a gyermekedet? 2. rész - Anyukák egymás közt illetve bölcsődék

Kire bízhatod a gyermekedet? 3. rész - Családi napközi
Kire bízhatod a gyermekedet? 5. rész - Hatályos jogszabályok
Kire bízhatod a gyermekedet? 6. - Mennyibe kerül?
Kire bízhatod a gyermekedet? 7. - A gyerekek szemszögéből
Kire bízhatod a gyermekedet? 8. - Az édesanya szemszögéből

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja