SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kire bízhatod a gyermekedet? 2. rész - Anyukák egymás közt illetve bölcsődék

Családinet [cikkei] - 2010-08-06
Fontos döntést kell hoznod, amikor megválasztod, ki fog vigyázni a gyermekedre, amíg nem vagy otthon. Saját lehetőségeid és környezeted figyelembevételével milyen szempontok alapján választhatsz? Bemutatunk neked néhány lehetőséget, előnyeikkel és hátrányaikkal együtt.
Kire bízhatod a gyermekedet? 2. rész - Anyukák egymás közt illetve bölcsődék

Anyukák egymás közt - pótmamák
Jó módszer egymás között kicserélni a gyermekeket. Néhány család összeáll, és egymás között megállapodik abban, hogy kinél, mikor, melyik gyermek lesz. Ez kétféleképpen is szervezhető:

  • Mindenki írja, hány órát vigyázott a másik gyermekére, ezt aztán viszonzásként be lehet váltani.
  • A gyerekek meghatározott napokon meghatározott szülőknél vannak. Pl. hétfőnként Kovácsék gyereke van Molnáréknál, szerdánként Molnárék gyermeke Kovácséknál.

Ezek a lehetőségek egyrészt a részmunkaidőben vagy rugalmas munkaidőben dolgozó szülőknél válnak be, ahol nem kell egész hétre felügyeletet biztosítani a gyermek számára, vagy olyan esetekben is, amikor valamilyen eseti program idejére kell a gyermekek felügyeletét viszonossági alapon megoldani.


Előnyök:

  • Kapcsolatok teremtődnek a szülők között.
  • A gyerekcsere nem kerül semmibe.
  • A gyermeket rugalmas időegyeztetés alapján lehet vinni.
  • Ha egy anya vigyáz a gyermekre, jobban figyelembe tudja venni az ő egyéni szükségleteit, mint egy bölcsődei gondozónő.
  • A visszahúzódó gyermekek jobban érzik magukat egy kisebb létszámú csoportban, mint egy nagyobb közösségben.
  • A kicsik között családias légkörben, szinte testvéri viszony alakul ki.

Hátrányok:

  • Nem mindig egyszerű összehozni az időpontokat, ez a megoldás jó szervezőkészséget igényel.
  • A pótmama adott esetben más nevelési stílusa van, mint a szülőknek.
  • Betegség esetén gondoskodni kell helyettesítésről.
  • Szoros kapcsolatba kerül a gyermek a „pótmamával”, ezért esetleg féltékeny lehet az igazi anya.

Amire oda kell figyelned:

  • A kiválasztott pótmama lehetőleg az ismerősöd, barátnőd vagy valamelyik szomszédod legyen.
  • Ha mégis idegen személyt kell választanod, akkor gondold végig, hogy mennyire szimpatikus neked? Hogyan bánik a gyermekekkel? Nem túlságosan szűkösek-e a lakáskörülményei?
  • Pontosan tisztázz vele mindent, attól kezdve, mikor viszed, hozod a gyermeket, mi legyen, ha baleset éri, stb.


A bölcsőde
Bár nem kötelező, a gyermek szocializálódásához fontos helyszín a korai kisgyermek közösség. A bölcsődében 20 hetestől 3 éves korig láthatók el a gyermekek (tartósan beteg gyermekek esetében speciális kitételek vannak, ezekre most nem térünk ki).

A pszichológusok régi véleménye szerint nem szerencsés elszakítani a gyermeket három éves kora előtt édesanyjától: traumaként éli meg, amikor „bedobják” a bölcsibe és haragszik az anyjára, amiért ott hagyta. 
A nemzetközi tudományos cikkek már másként szólnak a témában:  a szakirodalom az 1 évet jelöli meg az otthonlét szükséges és elégséges idejében (nyilván itt is vannak eltérések, hiszen a gyerkekek nem robotok), de semmiképp sem 3 év. Sajnos ez (is) a GYES-sel ránk maradt demagógia része - hiszen menniyre szeretnek a gyerekek egymás társaságában lenni, már egészen pici kortól!
Az ideális lenne az anyukának a részmunkaidő, és a kiscsoportos, családias ellátási lehetőségek a kisgyermeknek: azaz az édesanya is dolgozhat, a családját is tudja rendezni, és a gyermek is kislétszámú közösségben van legalább egy fél napot.

Sajnos ma Magyarországon kevés a bölcsőde, és egyes térségekben nagyon nehéz, majdnem lehetetlen bekerülni. Bölcsődét 10.000 fő lakosságszám felett köteles működtetni a helyi önkormányzat. Az ennél kisebb településeken a bölcsődei ellátás nem megoldott, és nem minden 10.000 fő fölötti település tart fenn bölcsődét. A bölcsődék száma országos szinten folyamatosan csökken, az igények az ellátóhelyekre pedig nőnek. A bölcsődében elvileg 12 gyermek lehet egy csoportban, amit azonban a nagy igény miatt szinte mindig "túltöltenek" a KSH szerint 130%-os a férőhely kihasználtság.
A bölcsődei ellátás a családok számára látszólag majdnem ingyenes, az állam viszont normatív támogatással finanszírozza, ellátott gyermekek száma szerint - ez havonta a többféle normatíva összeadásával kb. 100.000 - 150.000,- Ft / gyermek / hó.

Előnyök:

  • Szakképzett gondozók foglalkoznak a gyermekkel.
  • A napirend jól struktúrált, a kicsik világos szabályokhoz igazodnak.
  • A bölcsőde az otthoni foglalkozásnál adott esetben több ingert, játék- és mozgáslehetőséget kínál.
  • Ezek a körülmények elősegítik a szocializációt.
  • A közösségnek allergiamegelőző szerepe is van, a pollen- és asztmatikus allergiára való hajlam a bölcsis gyerekeknél harmadára csökken az otthontartózkodókkal szemben.
  • A gyermek egész nap korcsoportjának megfelelő társaival játszhat, megtanul önállóan étkezni, és szobatisztaságra szoktatják.
  • Olcsóbb a szülőknek, mint valakit megfizetni a gyermekfelügyeletért, és  a rendszeres felügyelet mellett az anyuka munkát tud vállalni.

Hátrányok:

  • Vannak gyermekek, akiknél hosszabb beszoktatási idővel kell számolni.
  • Különösen az első hónapokban gyakran megbetegszik a kicsi.
  • A csendes, visszafogott gyermekekre stresszként hat a nagyobb létszámú csoport és ez akár testi vagy lelki tünetekben is megmutatkozhat.
  • A sok gyerekből fakadóan egy gyermekre kevesebb intenzívebb figyelmet tudnak fordítani a gondozók.

Amire oda kell figyelned:

  • Ha csecsemők is vannak a csoportban, lehetőleg minél kevesebb kisgyerek jusson egy gondozónőre.
  • Van-e lehetőség az intézményben a rugalmas beszoktatásra? Ez annyit jelent, hogy az anya, vagy az apa bent maradhat-e a csoportban vagy szemlélődhet-e a háttérben addig, amíg a gyermekben ki nem alakul a kapcsolat a gondozónővel.
  • Ha a kis kezdő bölcsis még 2-3 hónap elteltével is ellenkezik reggelente, alig lehet kituszkolni a házból, és könnyek között megy a bölcsődébe, érdemes számára más megoldást keresni.

Kire bízhatod a gyermekedet? 1. rész - Nagyszülők és pótnagyi
Kire bízhatod a gyermekedet? 3. rész - Családi napközi
Kire bízhatod a gyermekedet? 4. rész - Bébiszitter
Kire bízhatod a gyermekedet? 5. rész - Hatályos jogszabályok
Kire bízhatod a gyermekedet? 6. - Mennyibe kerül?
Kire bízhatod a gyermekedet? 7. - A gyerekek szemszögéből
Kire bízhatod a gyermekedet? 8. - Az édesanya szemszögéből

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A szerkesztő ajánlja