SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kire bízhatod a gyermekedet? 4. rész - Bébiszitter

Dr. Nagy Ágnes [cikkei] - 2010-08-19
Sorozatunk e heti részében a bébiszitter-kérdést járjuk körbe.
Kire bízhatod a gyermekedet? 4. rész - Bébiszitter

Az abszolút kényelmes megoldás: a dada, aki házhoz jön. Igazából főleg pici baba esetén lenne ez az optimális megoldás, nagyobbaknál pedig remek kiegészítése lehetne pl. az óvodának, iskolának: a dolgozó szülő ugyanis nem biztos, hogy 4-ig mindig odaér. 

Ki is ő? 

Elvileg a Gyermekvédelmi Törvény szabályozza ezt a kérdést is: házi gyermekfelügyeletnek hívja azt a formát, amikor a gyermekre vigyázó felnőtt a család otthonában vigyáz a gyermekre. Van erre egy hivatalos tanfolyam is, a tevékenység engedélyhez kötött - illetve lenne, ha működne ez a vonal. A gyarorlatban viszont hiába létezik hivatalos megoldás, a "bébiszittelésnek" sajnos semmilyen működő szabályozása, ellenőrzése nincs. 

Elég sok bébiszitter-közvetítő van már (ha a neten rákeresünk, sok hirdetést találunk), de egyénileg is sokan hirdetik a szolgáltatásukat. Vannak már bébiszitter-képző tanfolyamok is, sőt, vállalkozásban is űzhető a tevékenység.

Előnyei:

  • Házhoz jön, így
    • a gyermek saját életterében vigyáz rá (ez jó a gyermeknek),
    • nem kell sehova cipelnünk a gyermeket (azaz a szülőnek is nagyon kényelmes).
  • Nagyobb gyermek esetében rábízhatjuk, hogy hozza-vigye oviból, iskolából, szakkörre, úszni, stb.
  • Esetleg nagyszülő hiányában este is el tudunk menni valahova (mozi, színház, vacsora) - pont, mint a filmeken...
  • Ha olyan megállapodást kötünk, besegíthet a házimunkában is akár.

Hátrányai:

  • Nem olcsó - a kényelemnek ára van.
  • Ha nem hivatalos közvetítő helyről választunk segítőt, vagy nem ismerőst választunk a gyermek ellátására, eléggé zsákbamacska, hogy kit engedünk be az életünkbe.

Mire figyeljünk:

  • ha módunkban áll, ajánlás alapján válasszunk (higgyék el, nagyon okos dolog volt régen a "cselédkönyv" - ez most olyan degradálónak és megalázónak tűnik, de a jó munkaerőnek csak jót tett, mert könnyebben elhelyezkedett, csak a rosszul dolgozónak volt megalázó - de mennyivel könnyebb volt a munkáltatónak választani...)
  • ha nincs az ismőrőseink tarsolyában bébiszitter, akkor figyeljünk rá, hogy megbízható helyről válasszunk
  • Kérjük el a papírjait! Kössünk szerződést! Adómentesen alkalmazhatunk olyan embert, aki a ház körüli munkákban és/vagy a gyermekünkkel kapcsolatban segít a családnak! Kérdezzük meg a legközelebbi APEH-ban, hogy pontosan hogyan tehetjük ezt meg - higgyék el, ez egy nagyon fontos biztonsági faktor!

Sorozatunk egy későbbi részében foglalkozunk az illegális/informális/fekete gyermek-felügyelet veszélyeivel (mindenki válasszon jelzőt saját vérmérséklete alapján).

Amit mindig végig kell gondolni ebben az esetben, ha ezt a megoldást választjuk:

  1. Rábízzuk a gyermekünket - a gyermekünk biztonságát, sőt, a gyermekünk életét.
  2. Rábízzuk a vagyonunkat  - kulcsot adunk az életünkhöz, ahova szabad bejárást biztosítunk.

Épp ezért javasoljuk a bébiszitter gondos kiválasztásán túl a szerződéskötést is. Az az igazi, ha engedélye is van a leendő dadusnak.

És még egy nagyon fontos dolog: a gyermekeink receptorai nagyon élesre vannak állítva. Ha Ő jelez, hogy neki nem jó a leendő dada, akkor hallgassunk rá: amelyik gondozó jó az egyik gyermeknek, nem biztos, hogy jó a másiknak is. És hát a legfontosabb mégis a gyermek jól-léte!
 

Kire bízhatod a gyermekedet? 1. rész - Nagyszülők és pótnagyi
Kire bízhatod a gyermekedet? 2. rész - Anyukák egymás közt illetve bölcsődék

Kire bízhatod a gyermekedet? 3. rész - Családi napközi
Kire bízhatod a gyermekedet? 5. rész - Hatályos jogszabályok
Kire bízhatod a gyermekedet? 6. - Mennyibe kerül?
Kire bízhatod a gyermekedet? 7. - A gyerekek szemszögéből
Kire bízhatod a gyermekedet? 8. - Az édesanya szemszögéből

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A szerkesztő ajánlja