Szakértők véleménye: ennyi idős kortól aludjon külön szobában a baba

Csercsa-Kincses Anita - 2019-03-13
A Pennsylvaniai Egyetem tudósai szerint jobban alszanak a kisbabák, ha 6 hónapos kortól külön szobát kapnak.
Szakértők véleménye: ennyi idős kortól aludjon külön szobában a baba

Amikor babát várunk és elkezdjük beszerezni a babakelengyét, első szerzeményünk egyike a kiságy. Olyan jó nézegetni, elképzelni, ahogyan majd benne fekszik és álmodik csendesen, ülni mellette, díszítgetni. Aztán amikor megszületik, a legtöbb kisbabáról kiderül, hogy egyáltalán nem szeret a kiságyban feküdni. Ilyenkor két dolgot tehetünk, megtanítjuk  a kisbabát egyedül, kiságyban elaludni, vagy magunk közé vesszük a szülői ágyba. Ha a második mellett döntünk, örök kérdés, vajon meddig aludjon velünk a kisbaba?

A Pennsylvaniai Egyetem orvosai végeztek egy kutatást a témában. Megfigyelték, hogy a külön szobában alvó gyermekek átlagosan 45 perccel tovább alszanak, mélyebb és pihentetőbb alvást produkáltak. Kutatásaik eredményeként azt javasolják a friss szülőknek, hogy hat hónapos kor után már külön szobában altassák a kisbabát.

Babaaltatás témában nagyon megoszlanak a vélemények. Az orvosok álltalában csupán orvosi szemszögből közelítenek a témához, holott az egészséges élethez a lelki egészségünk is legalább annyira fontos, mint a testi. Más kutatások szerint azok a csecsemők, akik sírva alszanak el, stressz hormont termelnek, ami ébredés után is magasan kimutatható a szervezetükben.

Azt is tudjuk már a gyermekek alvásáról, hogy az alvásciklusaik rövidebbek, így gyakran felébrednek éjszaka akár egyedül alszanak, akár szüleikkel. Szülőként azt kell eldöntenünk, ismerve saját gyermekünket, hogy adott helyzetben mi a legoptimálisabb a család egészének.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: John Finkelstein / Pexels

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media