SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A fényvédelem szabályai babáknál és gyermekkorban

Családinet [cikkei] - 2018-04-10
Napjainkban egyre többet lehet hallani a fényvédelem fontosságáról, ami a gyerekekre fokozottan érvényes, hiszen a vékonyabb bőrük és fejletlen védekezőképességük miatt ők még érzékenyebbek a napfény káros hatásaival szemben.
A fényvédelem szabályai babáknál és gyermekkorban

Miért olyan fontos a fényvédelem? Mik ezek a káros hatások?

A napfény pozitív hatásai mellett (megfelelő hőmérsékletet biztosít a Földön, szükséges a növények fotoszintéziséhez és a bőrünk D-vitamin előállításához, stb) számos károsító hatással is rendelkezik.

Rövidtávú negatív hatása

  • a túlzott napozás utáni bőrpír (napégés),
  • az azonnali és pár nappal később jelentkező fokozott pigmentáció (barnulás),
  • a bőr átmeneti megvastagodása,
  • valamint az UV sugárzás az immunrendszerben is változást okoz.

Hosszú távon amellett, hogy az UV sugárzás gyorsítja a bőr öregedését, illetve ráncosodást okoz, sejtkárosító hatása révén növeli a bőrrák kialakulásának esélyét! Hozzájárulhat bizonyos bőrbetegségek megjelenéséhez vagy állapotuk romlásához is. Emellett egyes növények, gyógyszerek, és helyi készítmények fény jelenlétében okoznak bőrtüneteket.
 

Hogyan védjük gyermekünket ezektől a káros hatásoktól?
 

6 hónapos kor alatt


Ebben az életkorban a bőr, haj és szem kevés melanint (festékanyagot) tartalmaz, ami a későbbiekben bizonyos szintű védelmet nyújt az UV sugárzás ellen. Emiatt a csecsemők bőre különösen érzékeny a napsugárzás káros hatásaira.

Az első 6 hónap alatt mindenképpen kerülni kell a napot és lehetőleg a fényvédők használatát is. Ilyenkor a vékonyabb bőr miatt fokozott a bőrre kerülő anyagok felszívódása, azonban a szervezetbe kerülő anyagok, gyógyszerek lebontó/feldolgozó képessége még fejletlen. Ezért lehetőleg a karokat és lábakat is eltakaró, sűrű szövésű, világos színű ruhával, a babakocsin és autóban fényvédő napellenzőkkel, arcot, fület, nyakat eltakaró karimás kalappal kell védeni a csecsemőt a napfénytől.
Ha nem megoldható fizikai módszerekkel a fényvédelem, akkor 6 hónapos kor alatt is fényvédő krémet kell használni (mivel nincsenek a fényvédők káros hatásait igazoló tanulmányok, egyesek megkérdőjelezik, hogy bármilyen hatásuk lenne a csecsemőkre. Abban azonban mindenki egyetért, hogy ha más módszerrel nem lehet védeni őket, akkor mindenképpen fényvédőt kell alkalmazni!).

Olvasd el ezt is! Napon a babával, kisgyermekkel - ezekre figyelj nagy melegben


6 hónap és 1 év között

Ebben az életkorban már biztonsággal alkalmazhatóak a fényvédő krémek, sprayk.

  • Olyan fényvédőt kell választani, ami vízálló, minimum SPF 30-as faktorral rendelkezik, valamint UVA és UVB ellen is véd. 
  • A fényvédőt már 20-30 perccel azelőtt alkalmazni kell, hogy nap éri a csecsemőt, ugyanis ennyi idő szükséges a megfelelő hatás kialakulásához. Ezek után ha víz éri vagy fokozottan izzad, azonnal, ezek hiányában 2 óránként javasolt a csecsemőt újra bekenni.
  • Az alkalmazott fényvédő lehetőleg döntően fizikai fényvédő komponenseket tartalmazzon, mert ezek a bőrön védőréteget képezve verik vissza a káros sugarakat (nem szívódnak fel a bőrbe).
  • Érdemes arra is figyelni, hogy illatanyagokat és egyéb allergizáló összetevőket ne tartalmazzon a készítmény.
  • Ha fényvédő sprayt választunk, először a saját kezünkbe juttassuk azt és onnan vigyük fel a gyermek arcára, így az nem kerül a szemébe.
  • Természetesen az ő esetükben még a felnőtteknél is fontosabb a délelőtt 10 és délután 16 óra közötti időszakban a napfény kerülése!


1 éves kor után

1 éves kor után ugyanaz vonatkozik a gyermekekre, mint a fél évnél idősebbekre. Érdemes őket hamar naponta bekenni, hogy kialakuljon bennük a napfény elleni védekező szokás. Emellett továbbra is fontos a világos, minél több bőrfelületet takaró öltözet, karimás kalap és napszemüveg használata! Ne felejtsük el a lábfejet és a fület sem!
12 év alatt nem ajánlott az alkohol tartalmú krémek, gélek, sprayk, folyadékok használata.
 

Mit jelent a javasolt SPF 30?

Az SPF (Sun Protecting Factor) érték a fényvédő faktorszáma, ami a fényvédő UVB (290-320 nm) sugarak elleni védőképességét jellemzi. Fontos megjegyezni, hogy az SPF 30 nem nyújt az SPF 15-ös krémhez képest kétszeres védelmet, hiszen az SPF 15 az UVB sugarak több, mint 93%-át, az SPF 30 az UVB sugarak körülbelül 97%-át szűri ki. A tévedések elkerülése miatt a maximális faktorszám az SPF 50 (ez az UVB sugárzás kb 98%-t szűri ki).
Azt azért érdemes észben tartani, hogy ez az érték akkor igaz a fényvédőre, ha a laboratóriumi körülményeknek megfelelő vastagságban (2mg/cm2) alkalmazzuk. A valóságban egy átlagos ember csak 0,5-1mg/cm2 vastagon keni be magát, ami jelentősen csökkenti a hatékonyságot.
 

Miért kell olyan fényvédőt választani, ami az UVA (320-400 nm) sugárzás ellen is véd?

A napfény károsító része, az Ultraibolya-spektrum (200-400 nm) 3 része közül a védő ózonréteg az UVC sugárzást teljesen, az UVB sugárzást részben kiszűri. Az UVA azonban szűretlenül jut a Földre, ráadásul az ablaküvegen is áthatol! Ez a sugártartomány az UVB-hez képest mélyebbre jut a bőrben, és jelentősen hozzájárul a bőröregedés gyorsításához, valamint emeli a bőrrák kialakulásának esélyét is.
 

Mit tehetünk még a napfény okozta károsodás elkerülése érdekében?

Érdemes követni az UV indexet, és az aktuális érték alapján javasolt utasításoknak megfelelően cselekedni. Az UV index a bőrre ható UV-dózis fizikai mennyiségét mutatja meg, Magyarországon egy 0-10-ig terjedő skálán. Minél magasabb az értéke, annál nagyobb a valószínűsége, hogy - hatékony védelem nélkül - az UV sugárzás károsodást vált ki a bőrben vagy szemben. Magas értékek esetén mindenképpen kerülni kell a napfényt.
 

Az állandó fényvédelem mellett nem fog D-vitamin hiány kialakulni a gyermekeknél?

Sokan azért nem alkalmazzák megfelelő rendszerességgel a fényvédőket, mert attól tartanak, hogy a káros hatások mellett a napfény pozitív hatásai sem érvényesülnek: szervezetük nem termel elegendő D-vitamint. Ez téves gondolkodás, hiszen kevés napfény, együtt a kezdeti időszakban szájon át történő pótlással, a későbbi időszakban pedig a megfelelő étkezéssel elegendő D-vitaminhoz juttatja a szervezetet.
 

A gyermekek fényvédelmére vonatkozó javaslatok:

Soha ne égjen le! A bőr nem "felejt", az embert ért sugárterhelés az élet során összeadódik.

Ne napozzon! Mindig használjon fényvédő krémet!

  • 20-30 perccel azelőtt, hogy kimenne a szabadba
  • UVA, UVB ellen is védjen
  • lehetőleg vízálló, legalább SPF 30-as legyen
  • úszás vagy izzadás után azonnal, egyébként 2 óránként újra alkalmazni kell
  • gyermekeknek döntően fizikai fényvédő komponenseket tartalmazó, hypoallergén készítmény javasolt

Viseljen védő öltözetet!

  • sűrű szövésű, világos, hosszú ujjú ruhát
  • széles karimájú kalapot
  • UV szűrős napszemüveget

Keresse az árnyékot!

  • Amikor csak lehet, legyen árnyékban!
  • 10-16 óra között mindenképpen
  • 1 év alatti csecsemők soha ne legyenek napon!

Víz, hó és homok mellett fokozott óvatosság szükséges!

Ezek ugyanis visszaverik napsugarakat és megnövelik a sugárzás erősségét.


Kövesse az aktuális UV indexet!

Vigyen be megfelelő mennyiségű D-vitamint a szervezetébe!


Dr. Veres Klára

Több, hasonló cikket is találsz a https://www.gyogyhirek.hu oldalon.

Indexkép: pxhere

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja