SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A kezdő szülők első napjai otthon a babával

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2016-10-27
Amint aláírja az orvos a papírodat, alig várod, hogy a párod megérkezzen értetek és már mehessetek is haza a csöppséggel. Ám ahogy kiléptek a kórház kapuján, elkezdődik a "mit is? hogyan?"-akadálypálya és véget sem ér jó sokáig. Lássuk, mik azok, amiken szinte mindenki fennakad az első alkalommal.
A kezdő szülők első napjai otthon a babával

1. Mit adjunk rá?

A kórházi ruhák után a hazainduláshoz saját ruhát kell ráadni... de melyiket? Évszaktól függően rengeteg a variáció a temérdek rékli, body, rugi, kis sapka, sál, és overall között. Jó idő el fog telni, mire megtaláljátok a megfelelő ruhadarabokat, illetve azokon a patentokat, gombokat. Biztos, ami biztos alapon be fogjátok bugyolálni, mint egy kiscsibét, persze csak miután kifundáltátok, melyik pinduri testrészt melyik darabba, mely végéről kell beledugni.


2. Az első „járgány”

Vagyis az autós hordozó, illetve babakocsi. Függetlenül attól, hogy melyikkel terveztek hazaindulni, biztosan forgatjátok majd egy darabig, mint a bűvös kockát. Hogy kell összerakni, hogy tegyük bele a babát, na meg az a rengeteg öv, szíj és csatt...

”Biztos, hogy ki fog esni. Nem, így meg megfojtjuk. Tartsd, amíg ezt kihúzom alóla!” – és így tovább. Ne csüggedjetek, mindenki így kezdi, csak számoljatok rá egy kis időt. Ha már haladó vagy, nézz meg néhány hasznos tippet és trükköt a babakocsihoz
Érdemes Apát hagyni érvényesülni, jó eséllyel ő jön rá hamarabb az ördöglakat nyitjára. Később iratkozz be hozzá továbbképzésre, így ő is érzi majd, mennyire nélkülözhetetlen a babázásban.


3. Hova tegyük?

Mikor hazaértek, a pici biztos aludni fog – az utazás rendszerint elszenderíti őket –, ti pedig ott toporogtok majd vele az előszobában: „Hova tegyük? Levetkőztessük? Akkor felébred. De ne tegyük így ruhástól az ágyba... Akkor csak hagyjuk az autóshordóban?”

Erre nincs is jó válasz, általában a parányi új lakó félig kibontott ruházatban a szülői ágy közepén landol. A gondolat, ami ezt motiválja, pedig a következő: „Csodáljuk, míg felébred és majd azután meglátjuk!” :)


4. Az első pelus

Te valószínűleg már túlestél az első döbbeneten, amikor a kórházban kinyitottad a magzatszurokkal teli pelenkát. Apa azonban biztosan meg fog lepődni, mikor meglátja ezt a zöldes-feketés trutymót, ami nem hiába kapta a szurok nevet. Ha elakad, besegítesz az eltakarításban, hiszen te már pár pelenkával előrébb vagy a tapasztalat útján. Az első pelenkázások jóval könnyebbé válnak, ha ketten csináljátok.


5. Hogyan tartsam?

Amint a szülés fáradalmait kipiheni, a kis jövevény mocorogni kezd. Ahogy fogjátok, gyakran aggódtok amiatt, hogy esetleg le fog esni. Úgy érezhetitek, hogy kézbe fogni rémisztő, amíg nem tanultok meg alkalmazkodni a mozdulataihoz.
Nyugalom, amint megtanultok egy-egy mozdulatot követni a fogással, a csemete újat fog tanulni, és kezdhetitek elölről a „jaj, csak le ne essen” dolgot.


6. Fel ne ébredjen!

Az altatás távolról sem úgy működik az első napokban, ahogy elképzelitek. Nem akkor, nem annyi ideig szunyókál a gyermek, mint ahogy a könyvek írják. Anya dereka fáj, apa karja már zsibbad és a picinek még mindig tágra nyitva a szeme. Ha pedig végre elalszik, lábujjhegyen osontok az egész lakásban és fénysebességgel vetitek magatokat a telefonra, számítógépre, ébresztőre, a postásra, a macskára - egyszóval bármire, amit meg kell akadályozni a zajkeltésben.


7. Vesz levegőt?

Az első napokban - ha van bébiőr, légzésfigyelő a házban, ha nincs – egyfolytában ellenőrizgetitek majd, hogy az apróságotok vesz-e levegőt. Sokszor szörcsögnek, zajosak, de máskor annyira csendesen tudnak szuszogni, hogy nem csoda, ha a szoba másik sarkából ugrotok oda fölé hajolni, hogy nem hagyta-e abba a légzést. Aztán egy idő múlva alábbhagy az izgalom – körülbelül ezzel egy időben szokott repülni a lakásból a légzésfigyelő, ami állandóan beriaszt, ti meg a vaklármák miatt már megőszültetek.


8. Fürdetés

Ha másban magabiztosabbak is vagytok, ezen a ponton egész biztosan lesz némi tanácstalanság, néhány rémült pillantás és fejvakargatás. A megfelelő fürdetős testhelyzet mindenkinek más.

Apa másként tudja biztosan fogni, mint Anya, ráadásul az a póz véletlenül sem ugyanaz, mint amiben a baba lenni akarna. Hason vagy háton? Meddig merüljön bele? Megmossuk a haját? És akkor még nem is említettük az első napokban használatos gyógyszertári fürdetőkrémet, amitől úgy csúszik a baba egész kis teste, hogy egy vergődő pontyot is több esélyetek lenne kézben tartani. Azért megpróbáljátok, valószínűleg sikerül, de szoba-medence alakul ki a mutatvány folytán a nappaliban.

Az első napok izgalmai majdnem mindenkinél ugyanazok és mindenki ugyanúgy túl is lendül ezeken a nehézségeken. Segítsetek egymásnak: ha együtt csináljátok, könnyebb lesz, ráadásul érzelmileg nektek és a babának sem mindegy, hogy ott vagytok-e mindketten. Az első kisbaba, a családdá válás egy fiatal házaspár számára afféle jutalomjáték, ami soha vissza nem térő időszak. Élvezzétek ki, mosolyogjatok sokat. A fürdővizet fel lehet törölni, a kaki a ruhából kimosható, ezek miatt mérgelődni nem érdemes. Nevessetek együtt a baleseteken, ügyetlenkedésen és meglátjátok, milyen jó lesz később ezekre az élményekre visszagondolni.
 

Kép: unsplash.com / Pexels

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja