SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

10 dolog, amit az anyaságról gondoltál - és a valóság

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2016-10-19
Leendő anyukáknak kötelező, gyakorló mamiknak mosolyogtató cikk következik.
10 dolog, amit az anyaságról gondoltál - és a valóság

Amikor tervezni kezdtétek a babát, biztos te is sok mondatot kezdtél úgy, hogy "Na, majd amikor én megszülök..." vagy "Hű, én aztán soha...". 
Volt egy szép elképzelésed az anyaság éteri tökéletességéről, nyugalmáról, no meg arról az ennivaló, rózsaszín, mindig mosolygó kis tündérről... aztán jött a valóság.


1. "A GyES-en majd jól kipihenem magam!"

Na nem mintha hiányozna a munka és bizonyos szempontból pihentető is: nem csörög folyton a telefon, a kollégák és a főnök sem zaklatnak, nem is beszélve az ügyfelekről és a határidős melókról.
Azonban hamar rádöbbensz, hogy új munkakörödben heti hét napon, napi 24 órában vagy szolgálatban, a beosztásodat egy az eddiginél sokkal kisebb és hangosabb főnök készíti, aki ráadásul szeretni való, édes, aranyos, így sosem küldöd el melegebb éghajlatra. Az alvásmegvonás egy jól bevált kínzási technika a keleti börtönökben és a kisfőnök előszeretettel alkalmazza. A vágyott lazsálást ezért nevezzük inkább roppant aktív pihenésnek – ami azonban boldogabbá tesz majd, mint eddig bármilyen munka.


2. "Azonnal szeretni fogjuk egymást!"

Sok anyuka számít egy olyan elemi pillanatra, amilyet a filmeken látni: az asszony és a kisbaba tekintete összefonódik, amint meglátják egymást a szülőszobán, a csöppség elhallgat és azonnal a mamájához bújik, aki révülten öleli magához őt.

Nos, kétség sem fér hozzá, hogy lesz egy azonnali kötelék, ami már a terhesség 9 hónapja alatt formálódik köztetek, de ez nem a szülés után közvetlenül, lufik és tűzijáték közepette teljesedik majd ki.
Amikor kibújik a csemete – vagy kiemelik –, már eléggé megviselt állapotban van az ember lánya (és persze az apa is), így a megkönnyebbülés az első érzés, ami átsöpör majd rajtad. A következő a hitetlenkedés, az agyadnak be kell fogadni, hogy ez a kis lény ugyanaz, aki eddig belülről rugdosott téged. A szóban forgó apróság pedig anya csodálása helyett hangos sivalkodással adja majd a világ tudtára, hogy megérkezett, fázik és cseppet sem értékeli amit az orvosok és szülésznők csinálnak vele.

Amikor mindenki végzett (a te elvarrásoddal, a baba mosdatásával, pólyálással, takargatással) és kicsit elcsendesülnek a dolgok, akkor kezd majd formálódni egy olyan mély, csendes öröm és szeretet, mely egészen életed végéig tart majd.


3. "A szoptatás maga a csoda."

Igen, az. Csodálatos és felfoghatatlan látni, hogy valamitől, ami belőled jön, jóllakik, fejlődik, erősödik egy ilyen pici baba. Ez így igaz. Azonban, mint minden a gyereknevelés kapcsán, a legendáriumban szereplő cukorhabos kép itt sem igaz.

Az én védőnőm úgy fogalmazott, hogy amikor a kicsi először rászív a mellemre, idézem: "...na olyat te még az életedben soha nem éreztél!" És tényleg így van. Mintha a hátizmaidat is próbálná kiszívni azokon a picuri lyukakon.
Lehet, hogy nem lesz elég tejed. Előfordul, hogy néha fáj. Az is megeshet, hogy kész kínlódás a megfelelő pozíció megtalálása, és ha végre megvan, a kisbaba nekiáll rázni a fejét, szájában a mellbimbóval – mint a foxi a lábtörlővel.
Olyan is van, hogy sebes, vérzik, feszül az emlő. És még sok minden előfordulhat, rengeteg jelző juthat eszünkbe és valahol a sorban ott szerepel az is, hogy csodálatos.

Ne legyünk csalódottak, ne adjuk fel az egészet, csak mert nem fedi a valóság az elképzelt képet. Tartsunk ki, jussunk túl a nehézségeken és akkor valóban csoda lesz, fantasztikus, szép és megnyugtató élmény.


4. "Szülés utáni depresszió? Na nem, én csak mosolyogni fogok!"

Az anyaság egy különös fajta boldogság. Nem jelent szüntelen mosolygást, sőt, sok könny és szenvedés tarkítja. Nem mindenki esik mély, orvosi kezelést igénylő depresszióba, de tény, hogy sok feldolgozni valója van az agynak és a léleknek egyaránt.

Elmúlik a terhesség idilli állapota, amikor Apával még csak ketten voltatok. Nem tudsz pihenni, fáradt vagy, úgy igazán, ahogy talán még sosem. A hormonok még hullámokban támadnak, ahogy távoznak a testedből.
Meg aztán a kórházból hazatérve már nincsenek ott a csecsemős nővérek, hogy megmondják, miért sír a baba, ha pedig nem jössz rá azonnal (nem fogsz), akkor rossz anyának érzed magad...

Ezek és még kismillió hasonló dolog simán okot ad arra, hogy ha nem is a depresszió, de egy párnapos „baby blues” sújtson. Ne aggódj, ez normális, szinte nincs is, aki a szülés utáni pillanatoktól kezdve képes mosolyogni megszakítás nélkül – ezért nem vagy rossz anya és nem jelenti, hogy nem szereted a gyermeked, ha néhanap elpityeredsz egy kissé. Néhány kisebb változtatással azonban meg is előzheted a szülés utáni depressziót.


5. "A babával könnyű lesz, hiszen csak eszik, alszik."

Ha eszik, akkor szoptatsz, vagy fejsz, esetleg tápszert keversz – kézi vagy gépi fejő, cumisüveg melegítő, sterilizáló, tápszer keverő (mégis mennyi kell bele?), vízforralás (hány percig is?), időrend beállítása (melyik az éhes sírás?), és így tovább.

Az alvás még a jó alvó babáknál sem egyszerű, időbe telik, mire kialakul, hogy hány fok legyen a szobában, hány rétegben legyen öltöztetve a gyerek, mennyi fény szűrődjön be, stb. A többi pedig csak utána jön: pelenka szakszerű és gyors cseréje, a babaruhák megfelelő irányba forgatása, állandó mosás és vasalás, némelyik babakocsi kihajtogatása pedig konkrét mérnöki feladat. Persze minden tanulható – emiatt gondolhattad, hogy könnyű, mert olyanokat láthattál, akik már megtanulták –, de ne légy csalódott, ha ezek nem mennek elsőre, mint a karikacsapás.


6. "Bolti pépről szó sem lehet!"

Biztos elképzelted magad, amíg terhes voltál, ahogy a gyermek meghitten alszik, vagy csendesen játszik a lábad körül, te pedig a frissen vásárolt biozöldséget pucolod, főzöd és pürésíted, a gyümölcsökből levet passzírozol. A kamrádban semmilyen tápszer, üveges bébiétel, vagy dobozos gyümölcslé nincsen, mert minden otthon készül, a te kezed alatt, megfűszerezve sok-sok szeretettel, úgy, hogy még a kötényed sem piszkolod be.

Ez előfordulhat, hogy sikerül, azonban mi, a többség csak irigyen figyeljük azokat, akiknek megy. Valójában ugyanis jó, ha az üveges pépet megmelegíteni van időd. Nem is olyan egyszerű az otthoni főzés, mindig frissen, hiszen egy almát lepasszírozni, egy cikk sütőtököt ledarálni nem lehet.

A háztartás vezetésénél a legnagyobb ellenséged az idő, az üveges babakaja pedig olyasmi, mint fiatal korodban a gyorsétterem – nem a legvitamindúsabb dolog, de hamar megy. Ha belekezdesz az otthoni főzésbe a bébinek, legjobb barátaid a fagyasztó és az automata robotgépek lesznek, ugyanis ha már nekifogtál, érdemes egy-egy nagyobb adagot megcsinálni és kis poharakban lefagyasztani.


7. "Majd tanulok, új hobbikba és projektekbe kezdek."

Az addig rendben van, hogy otthon vagy és mind a tanulás, mind a cégalapítás könnyített terep a kismamák számára a magyar jogszabályok szerint. Azonban távolról sem olyan könnyű a kicsiny gyermek mellett dolgozni, ügyeket intézni, vagy magolni, szakdolgozatot írni, vagy épp saját vállalkozást indítani.
Akiknek mégis sikerül, valószínűleg sok segítséget kapnak a családjuktól, nagymamák, nagynénik és barátok vállalják a babázást, amíg anya tanul, vizsgázik, pörgeti a varrógépet, vagy hivatalos ügyben jár el. Akik segítség nélkül viszik sikerre az ilyesmit, azoknak a sztorija többnyire bejárja az internetet, mert annyira nem mindennapi.

Persze ne veszítsük kedvünket, próbálkozzunk, de tartózkodjunk az irreális elvárásoktól, így csalódás sem érhet. Számítsunk rá, hogy csemeténk sírni kezd épp, ahogy felvesszük a telefont, leönti kakaóval a sulis vagy céges papírjainkat és pont akkor lázasodik be, amikor fontos vizsgára, vagy tárgyalásra mennénk.


8. "Nem érdekel, amit a neten olvasok!"

Ezt az elhatározást viszonylag nehéz megtartani, amikor napi 24 órából 20-at etetéssel töltesz, ami közben a gyerek elbóbiskol az öledben. Persze ha megmozdulsz, azonnal felébred, ezért egy idő után úgy fogod érezni, hogy szoptatós fotel nőtt a hátsó feledre. Ott pedig bizony az egyetlen kapcsolat a külvilággal az okostelefonod és az internet.

Eleinte még nem fogsz foglalkozni minden témával külön, amiről olvasol, de előbb-utóbb behúz a búgócsiga. Minden akkor kezdődik, amikor először hozzászólsz egy témához, csak hogy elmondd a véleményed valamiről. Mire észbe kapsz, már minden csoportnak tagja leszel, izgatottan fogod lesni, hogy ki mit szólt a legújabb botrányhoz, vagy hogyan vélekednek a klubban a celebek gyereknevelési szokásairól. A jó hír, hogy a függőség legyőzhető, amint nem leszel a fotelba szegezve, vagy legkésőbb, amikor a gyermeked elindul. Miközben próbálod megóvni őt a balesetektől, nem lesz időd a telefonodat nyomkodni.


9. "Hamar formába lendülök és visszamegyek dolgozni."

Ez persze sok mindentől függ, de általában nem megy olyan könnyen, mint ahogy kívülről látszik. A regenerálódás egyeseknél nagyon elhúzódik, és persze a kimerültséget is le kell győzni. A testnek rá kell állni az új napirendre, alvásszükségletét attól is lejjebb venni, mint amilyen az egyetemen volt.

A napirend kialakítása sem olyan egyszerű, hiszen a kisbaba nem nézi az órát, vagy várja ki a sírással, amíg végére érsz az aerobic dvd-nek. Különben is, ha alszik annyit, hogy beleférne egy könnyű edzés – nos, a legtöbben rájönnek, hogy ilyenkor egy könnyű szundítás is belefér. Tisztelet a kivételnek, aki képes ilyenkor a tornát választani. A munkába sem nagyon vágyik vissza az ember, mivel amolyan buborék-életérzés lesz úrrá az anyukákon: nagyon jó otthon kettesben az életünk kicsi értelmével, és ezt nem sietünk feladni. Egy szó, mint száz: nem csoda, ha ebből az elhatározásodból veszítesz valamicskét, amikor már anya lettél.


10. "Segítség nélkül is boldogulok, más anyukákra pedig végképp nincs szükségem!"

Sokan tesznek ilyen elhatározást és nagyon sokan szegik meg igen rövid idő alatt. A családod segítségét, főleg anyukádét és az anyósodét semmiképp se utasítsd vissza büszkeségből. Hidd el, nem a gyöngeség vagy az ügyetlenség jele, ha elfogadod a felkínált támogatást a részükről.

Hogy a többi anyukával szemben mennyire tartod magad, ez személyiségfüggő és persze az sem mindegy, ki áll a másik oldalon. Nem muszáj mindenkinek adni a véleményére, azonban ne feledd, hogy akadhat közöttük olyan, akinek már ismerős a problémád, és hasznos tanácsot tud adni. Az anyaságot pedig csak az érti igazán, aki benne van, nem szégyen, ha időnként olyan beszélgetőpartnerre vágysz, aki tökéletesen megérti, min mégy keresztül. Alakítsd ki a saját anyaidő-stratégiádat is!


Egy gyermek megszülése és nevelése messze a legcsodálatosabb feladat, amivel csak találkozhatsz az életed során. Azonban, mint minden csoda esetében, a színfalak mögött sok könny és veríték bújik meg. Ha számítasz rájuk, nem ér készületlenül és nem borulsz majd ki. Ha humorod van, mindened van: tanulj meg nevetni magadon, így könnyen veszed majd az akadályokat és büszke leszel arra, amit véghezvittél.

Kép: Donnie Ray Jones / Flickr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja