SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

15 felesleges dolog a babakelengye listán, amit nem kellett volna megvenned

Családinet [cikkei] - 2016-09-13
Ha mindent gondosan megvásárolsz, amit a babakelengye listákon látsz, egy kisebb - nagyobb? - vagyont is el fogsz költeni, mire megérkezik a várva várt csöppség. Eláruljuk, mi az, amit felesleges megvenni, hisz sosem fogjátok használni.
15 felesleges dolog a babakelengye listán, amit nem kellett volna megvenned

Amikor az ember az első babáját várja, fogalma sincs róla, mi az, amire tényleg szüksége lesz, és mi az, ami abszolút felesleges tétel azon a - jó hosszú - babakelengye listán, amibe mindenhol belefuthatunk. Honnan is tudhatnánk előre, mi kell és mi nem, ha egyszer még nem is sejtjük, milyen az élet egy kisbaba mellett? Tapasztalat nélkül honnan tudhatnánk, mekkora pénzkidobás egy kézi orrszívó, mert valójában semmit nem ér?

Így aztán mindent szorgalmasan begyűjtögetünk a 9 hónap alatt, s csak akkor nyugszunk meg, amikor már minden pont ki van pipálva azon a bizonyos listán. Pedig több olyan kellék is rajta van, amire az ég világon semmi szükségünk nem lesz.

Még ha filléres tételekről lenne szó, csak legyintenénk utólag, de valójában több tízezer forintot spórolhatsz, ha nem vásárolsz meg mindent, amit csak látsz a listán, illetve ajánlgatnak a bababoltban.

Nézzük, mi az, ami felesleges a babakelengyében:


1. Vízhőmérő

Ez az, amire tényleg semmi szükség nem lesz – a kisgyerekes anyukák egybehangzó véleménye szerint. Olyan szülővel még nem találkoztunk, aki valóban használta volna: általában mindenki marad a saját könyökénél, mely tökéletes hőmérőnek bizonyul.


2. Borostyánnyaklánc

Régebben rengetegen vásárolták meg a – nem olcsó – borostyánnyakláncot babájuknak, abban a hiszemben, hogy enyhíti majd a fogzási fájdalmat. Azóta azonban számos vizsgálatnak vetették alá, hogy megtudják: átverés-e a borostyánnyaklánc, vagy tényleg használ? A vizsgálatokból kiderült, hogy sajnos egyáltalán nincs bizonyított fájdalomcsillapító hatása, sőt... a fogyasztóvédelem egy típust ki is vont a forgalomból, mert kiderült róla, hogy életveszélyes - fulladást okozhat


3. Baba körömvágó olló

Lekerekített végek, apró méret, csodaszép műanyag borítás – természetesen rózsaszín vagy kék színben, esetleg pillangókkal, szivecskékkel, kisautókkal díszítve. A világon semmi szükség nincs rá. Igaz, meggyőzően hangzik, hogy a lekerekített végek miatt ez a legbiztonságosabb megoldás, hisz nem szúr, nem okozhatunk vele sérülést, de az igazság az, hogy minden anyuka akkor vágja a kicsi körmeit, amikor az az igazak álmát alussza, és esélye sincs tiltakozni, hadakozni. Ha a baba épp békésen szundít, nem fogod se megszúrni, se megvágni az ujjait, még akkor sem, ha egy sima, átlagos körömvágó ollót használsz.


4. Kézi vagy elektromos orrszívó

Ezek azok a szerkezetek, amikkel egyáltalán nem lehet eltávolítani a baba orrából a váladékot. Pedig ez nagyon fontos lenne, hisz ő még nem tudja kifújni magának, a felgyűlt, fertőzött váladék azonban komolyabb betegségek kialakulásához is vezethet (pl. középfülgyulladás, arcüreggyulladás, orrmandulagyulladás). A legjobb választás a babanózi kiürítése érdekében - amire minden anyuka esküszik - az orrszívó porszívó: igaz, hogy ijesztőnek tűnhet és hangos, de ez az egyetlen igazán hatékony módszer arra, hogy a váladékot maradéktalanul eltávolítsuk gyermekünk orrából.


5. Cumisüveg melegítő, bébiétel melegítő

Az addig rendben van, hogy a mikrót nem szeretjük a káros sugárzás miatt, de ezek az elektromos melegítő készülékek nem tartoznak azok közé a kellékek közé, amik nélkül nem lehet ellátni egy kisbabát. Ha egy edényben vizet melegítünk, majd belehelyezzük a cumisüveget és a bébiételt, ugyanazt a hatást érjük el – s így nem kell külön fizetnünk a (felesleges) gépekért, amik egyébként is csak a helyet foglalják a konyhapulton.


6. Sterilizáló

Csakúgy, mint a cumisüveg melegítést, a sterilázálást is meg lehet oldani drága készülék nélkül, mindössze egy fazék és némi víz segítségével. Pár perc forró vízben történő főzés ugyanolyan hatást fejt ki, mint a sterilizáló készülék, és még a mikrót sem kell bekapcsolnunk érte.


7. Babamérleg

A babamérlegek ára 10.000 Ft felett kezdődik, ami elég sok pénz ahhoz képest, hogy egy teljesen felesleges dologra költjük el. A védőnő minden alkalommal pontosan meg fogja mérni a babát, s folyamatosan figyelemmel kíséri majd a fejlődését. Nincs szükség otthoni méricskélésre, a kicsik pedig amúgy sem szeretnek rajta feküdni.


8. Pelenka szagtalanító szemetes

A pelenka szagtalanító szemetes kényelmes megoldás lehet annak, aki nem szeretne naponta többször a kültéri kukához szaladgálni, de ha a teli pelusokat összecsomagoljuk és külön, jól lezárt zacskóban gyűjtjük, nem kell tartanunk a szagoktól. Naponta egyszer azonban célszerű megszabadulni ettől a zacskótól is, hisz nem egészséges, ha napokig gyűjtjük és a lakásban tároljuk a kakis pelenkákat.


9. Popsitörlő melegítő

Ez szerencsére még nem szerepel minden kelengyelistán, a vezető bababoltokban azonban már kapható. Nem, nem a szemed káprázik, ilyen tényleg van! Elektromos kütyü, ami megmelegíti a nedves törlőkendőt, mielőtt használnád.
Ugyanúgy néz ki, mint egy hagyományos popsitörlős doboz, csak némileg áramvonalasabb és persze energiára is szüksége van.

Csak annyi lenne a kérdésünk, hogy ahol olyan hideg van, hogy kihűlhet a popsikendő – ott honnan fogunk majd áramot szerezni az elektromos melegítőhöz?


10. Cipők újszülött méretben

Bár azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy újszülöttünk nem fog az első hetekben, hónapokban lábra állni, sokan mégis elcsábulunk és megvesszük neki a csattos, masnis, pöttyös, autós kiscipőt, amit később soha nem fog hordani. Macerás ráadni, hamar kinövi, ha pedig rágyömöszöltük az apró lábacskájára, rövid időn belül le fogja rúgni magáról. Tökéletesen elég ekkor még a zokni, harisnya, rugdalózó, dupla zokni...


11. Kacsalábon forgó babakád

Milyen a tökéletes babakád? A válasz a kérdésre a lavór, vagy fürdető vödör. Teljesen felesleges az állványra tehető, vízleengedővel, három szappantartóval, ergonomikus babaalakú aljzattal, csúszásgátlóval felszerelt, három teknőssel, négy delfinnel és két tökéletesen indokolatlan zsiráffal dekorált gyöngyházszínű babakád megvásárolása. Még akkor is, ha az utcában mindenkinek van.

Egy egyszerű lavór tökéletes a feladatra, vagy ha nagyon akarjuk, egy sima babakád - úgyis kinövi a kicsi pikk-pakk. A babafürdetéshez nincs szükség extra kiegészítőkre (ha szeretnéd jobban megismerni a fürdetés menetét, kellékeit, megnéznéd a babakádak típusait, töltsd le ajándék, ingyenes e-könyvünket a babafürdetésről!)


12. Egy millió plüss a babaágyba

Egy csecsemőnek ilyen játékokra még semmi szüksége nincs, ellenben a plüssökből kihulló apró szöszöket le is nyelheti. Ráadásul - ha nincsenek rendszeresen tisztítva - a poratkák is hamar beköltöznek a plüssállatokba, s így a baba ágyába is. Szőrös állatok helyett sokkal többet teszel kisbabádért, ha kontraszt kártyákat készítesz számára, melyek nagyszerűen fejlesztik a látását és a figyelmét is. 


13. Komplett babaágynemű szett

A csodálatos babaágynemű garnitúrákat minden bababoltban megkaphatjuk – nagyon drágán - a szivárvány minden színében, hozzá való koppanásgátlóval és baldachinnal. Csodásan néznek ki és valóban hasznosak: vásár-, és ünnepnapokon, amikor a rokonságnak mutogatod a porontyodat.

Azonban ahogy múlik az idő, egyre több vele a baj. Meghallod, hogy a nagy takaró veszélyes, a kispárna káros, a koppanásgátló pedig egyenesen bölcsőhalálhoz is vezethet. Gyorsan kiszeded a takarót, amúgy is koszos volt már, és a rácsvédőt is, hisz akár életveszélyes is lehet. Arra is láttunk már példát, hogy fulladásveszély miatt hívott vissza többféle baldachint is az IKEA.

A párna marad, mivel óvja a lepedőt a nyálfoltoktól. Egy huzat persze javít a dolgon, de ekkor jössz rá, hogy minden ágyneműhuzat más és más méret…  ráadásul véletlenül sem passzol egyik sem a párnára…


14. Fejlődést sürgető kellékek

Ültetőszék, bébikomp, járássegítő, különféle kitámasztók – mind felesleges holmi. Ez olyan, mint ha fogyókúránál nem csak megvennéd motivációként a három mérettel kisebb ruhát, de szoktatási jelleggel bele is préselnéd magad, sokkal azelőtt, hogy elérnéd a megfelelő méretet.

A gyerek fel fog ülni. Fel fog állni. El fog indulni. Az útjába sem tudsz majd állni. Ezzel szemben, ha ezekkel a sürgetőeszközökkel erőlteted, hogy előbb csináljon meg dolgokat akkor, amikor még nem elég fejlett hozzájuk, kiadós számlára számíthatsz a gyógytornásztól, gyógypedagógustól, és még ki tudja, hány szakembertől, amikor ovis korában kiderül, hogy azért viselkedészavaros vagy lúdtalpas, mert kihagyott egy-két fontos fejlődési lépcsőfokot babakorában. Ebből a szempontból a bébikomp például különösen káros is lehet!

 

15. Pisi-sapi

Itthon még nem ismert, külföldön azonban népszerű a peepee-teepee, ami szabadfordításban pisi-sátor – de nevezhetjük akár pisi-sapinak is.

Egy kicsi, textil sapkára hasonlító kúpról van szó, amit a kisfiúk fütyijére kell húzni pelenkacsere közben, elkerülendő a szobaszökőkút jelenséget. Hogy mennyire bírja a strapát, megakadályozza-e a pelenkázó személy teljes eláztatását, azt egyelőre nem tudjuk, de úgy véljük, ez is azok közé a felesleges kiegészítők közé tartozik, amik csak arra jók, hogy egy újabb haszontalan kellékre költsük a pénzünket.


Úgy tűnik, a babaholmikat gyártó és forgalmazó cégek csúnyán visszaélnek azzal, hogy mindent meg akarunk adni kicsi kincsünknek. Te mit tennél még hozzá a listához? Mi az, amit lelkesen megvettél, s végül sosem használtad?

Kép: bmphotography / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja