SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az orrdugulás kezelése újszülött- és csecsemőkorban

Családinet [cikkei] - 2016-03-16
Ha az újszülött, vagy a csecsemő orra eldugul, mindig nagy izgalmat jelent a szülőnek. Mivel a kicsik csak az orrukon át vesznek levegőt, ezért egy nátha is képes jelentősen megnehezíteni a nyugodt alvást és az evést. A megoldási lehetőségekről dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gyermekgyógyásza tájékoztatott.
Az orrdugulás kezelése újszülött- és csecsemőkorban

Orron át lélegeznek

A kisgyermekek anatómiai jellegzetessége, hogy csak az orrán tud levegőt venni. Ennek oka, hogy ebben az életkorban a lágy szájpad alacsonyan, a gégefedő pedig viszonylag magasan, egymáshoz közel helyezkedik el, és ez így akadályozza a szájon át a levegő útját – magyarázza dr. Hidvégi Edit. Az orr hátsó részén, az orrgaraton át viszont normális esetben kényelmesen közlekedik a levegő, hacsak valamilyen okból, például náthás betegség miatt a kicsi orra el nem dugul. Mivel ez az alvására és az étkezésére is kihat, a szülők szeretnék mielőbb orvosolni a problémát.


Orrcsepp csak 3 hónapos kor után

Az orr tisztítására több eszköz is létezik. Újszülötteknél általában kézi ballonos orrszívót használhatunk. Ennek lényege, hogy a ballont összenyomva helyezzük az orrba az eszközt, majd felengedve a ballont szívóhatás lép fel. A hangtalan eszköz nem ijeszti meg a kicsit, viszonylag gyorsan végezhetünk a művelettel, ám hátránya a gyenge hatékonyság. Ezen javíthatunk, ha alkalmazása előtt vizes orrspray-t használunk, hogy picit fellazítsuk az orrváladékot, amit így könnyebben kiszippanthatunk. A csecsemőknek 3 hónapos kor alatt nem szabad orrcseppet adni, mert az érzékeny orrnyálkahártyát tönkreteheti. Helyette vizes orrspay-t, orrcseppet használjunk.


A tüsszögés nem mindig nátha

Sok szülő akkor is aggódni kezd, ha az újszülött orra nincs ugyan eldugulva, de gyakran tüsszög: allergiára, vagy eddig fel nem ismert fül-orr-gégészeti betegségre gondolva hozzák a rendelésre a picit – mondja Hidvégi doktornő. „Az újszülötteknél észlelhető tüsszögés általában a leváló orr hámsejtek eltávolítására szolgál, nem náthás a pici. Ez a folyamat idővel magától elmúlik, ilyenkor orrcseppet adni, vagy orrszívást alkalmazni káros. Aggodalomra az ad okot, ha a tüsszögés mellett egyéb tünet: láz, köhögés, nehézlégzés, orrdugulás is jelentkezik.”


Orrtisztítás csecsemőkorban

Csecsemőkorban a kézi ballonnál már jóval hatékonyabb eszközök állnak rendelkezésre az orrtisztításhoz. A porszívóhoz csatlakoztatható orrszívónak létezik egy csendesebb, bárhová magunkkal vihető változata is, ennél a szívóhatást az elektromossággal működtetett kis szívómotor adja. Fontos elmondani, hogy az orrszívásnál a hatékonyság érdekében mindig be kell fogni a másik orrlyukat. Ha nagyon tapadós az orrváladék, érdemes például tengervizes orrspray készítménnyel feloldani, ezután jön az orrszívás. 2 éves kor körül kezdjük el megtanítani a gyermeket segítséggel, a zsebkendőbe történő orrfújásra.


Miért fontos az orrszívás?

Habár a legtöbb családban kész procedúra a náthás gyerek orrát leszívni, azért előfordulnak olyan esetek is, ahol a nagyobbacska gyermek már önállóan próbálgatja az orrszívó használatát – meséli dr. Hidvégi Edit. Fontos, hogy akkor se hanyagoljuk el az orrszívást, ha a mi csemeténk ahhoz a többséghez tartozik, akiket már az orrszívó hangja is megrémít. „Az elhúzódó nátha gyakori szövődménye a középfül-, vagy arcüreggyulladást, ezek megelőzésében is nagyon fontos a rendszeres orrszívás.”


Reflux és orrmandula nagyobbodás

Reflux is okozhatja, ha a kicsi orra állandóan eldugul, vagy úgy tűnik, mintha náthás lenne. A kis csecsemőknél előfordulhat, hogy az elfogyasztott táplálék a gyomorból visszajut a nyelőcsőbe, akár a garatig is. Ez a bukás jelensége, amelyet szinte minden anyuka tapasztalhat. Az első hónapokban ez szinte természetes dolog, a bukások gyakorisága a gyomor záróizmának megerősödésével, nagyjából a gyermek fél-egy éves korára fokozatosan csökken. Problémát az okoz, ha akkor is visszacsorog a gyomrából a táplálék, amikor lefektetjük a kicsit. Ilyenkor hallhatunk a garatban meggyűlő váladék miatt szörtyögő hangot és ez okozza azt az érzetet, hogy a csecsemő hurutos. A garatban szörtyögő váladékot az orron keresztül nem tudjuk kiszívni, ennek keressük más okát – figyelmeztet Hidvégi doktornő. Elhúzódó orrdugulás esetén fül-orr-gégészeti vizsgálat is javasolt, mivel ezt a megnagyobbodott orrmandula is okozhatja, ami gyakran jár éjszakai horkolással is.


Hogyan lehet megszüntetni?

A reflux jelenség csecsemőkorban szinte természetes, de súlyos formája esetén a gyermek nyugtalan lesz, súlyfejlődése lelassul, hurutos tünetek, sípoló légzés, köhögés, sőt akár visszatérő tüdőgyulladás, középfülgyulladás is lehetséges. A felsorolt tünetek, betegségek jelentkezése esetén javasolt tehát a refluxra is gondolni! Ebben az esetben nem az orrszívás és váladékoldás a megoldás, hanem a tápszer sűrítése, illetve anyatejes táplálás mellett olyan anyag adása, ami a reflux ellen hat. A csecsemő hat hónapos korára az esetek jelentős részében a reflux, és vele együtt a hurutos tünetek is megszűnnek.

Forrás: http://www.allergiakozpont.hu
Fotó: Marek Cieslinski/freeimages

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja