SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A kisbabának is szüksége van friss levegőre

Családinet [cikkei] - 2005-05-08
Már az újszülöttnek is szüksége van a friss levegőre, ám nagyon fontos, hogy csak fokozatosan szoktassuk hozzá ehhez. A hathetes gyermekágyi időszak alatt évszaktól függetlenül, lehetőleg ne vigyük még ki a gyereket sétálni, hanem otthon oldjuk meg a levegőztetést.
A kisbabának is szüksége van friss levegőre

Először a szobájában nyissuk ki néhány percre az ablakot. (Természetesen előzőleg sapkát adunk rá, és betakarjuk.) Naponta néhány perccel növeljük a levegőztetés idejét, és ha már fél órát is elértünk, a következő naptól a babakocsiban kitehetjük a kertbe, erkélyre, folyosóra.

Egészséges kisbaba naponta több órát töltsön a szabadban. A tavaszi-nyári gyerekeket már 2-3 hetes kortól, a téli babákat csak 4-6 hetes kortól vigyük ki levegőzni. Ám a hat hét leteltével már nyugodtan tehetünk nagyobb sétákat velük. Az esetek többségében a kicsik a kellemes ringatástól és a friss levegőtől jó nagyot fognak aludni. Nagy szélben, ködben, illetve nyáron déli napsütésben azonban ne sétáljunk.

Vigyázzunk arra, hogy amikor erős a napsugárzás, ez közvetlenül ne érje a babát. Jobb neki a szórt fény. Napra csak a reggeli és délutáni órákban tehetjük, akkor sem magára hagyva, hogy időben tudjunk változtatni a baba elhelyezésén, ha időközben rásütne a nap. Ha szükséges, hajtsuk fel a babakocsi tetejét, hogy a babát ne érhesse tűző napfény.

Oda kell figyelni arra is, hogy megóvjuk gyermekünket a rovaroktól, állatoktól, különböző szennyeződésektől, ezért nem árt könnyű hálót borítani a babakocsira.

Ha nincs alkalmas helyünk arra, hogy a babát a szabadban hagyjuk, tegyük a kiságyba vagy a járókába, és engedjünk friss levegőt a szobába. Később, amikor a pici már több időt tölthet a friss levegőn, babakocsiban tolva kiválaszthatjuk a legmegfelelőbb helyet a sétára.

Fontos a jó babakocsi! Mielőtt megvásárolnánk, számításba kell venni életvitelünket, hogy milyen közlekedési eszközöket használunk rendszeresen, és hol tároljuk majd. Amennyiben gyerekülésre is szükségünk van, választhatjuk a kombinálható típust, ami mindkét célnak megfelel. A hagyományos mély kocsi kellően tágas, a pelenkák és egyéb úti holmik is elférnek benne. Az összecsukható, döntött háttámlás sportkocsi addig használható, amíg a kisbaba totyogni nem kezd.

Ha nem akarjuk babakocsiban tolni, levegőztethetjük a babát kenguruban is. Ilyenkor a kisbaba élvezi a közelségünket, új látószögből tekinti meg az őt körülvevő világot. (Az sem elhanyagolható, hogy rövid séta kedvéért nem kell lehozni a babakocsit esetleg a sokadik emeletről!).

Ha a baba már totyogni kezd, szereti maga tologatni a szabad levegőn a babakocsiját. Kivéve, ha csak a közelben lévő parkba visszük le a babát, a stabilan járó másfél-két éves gyerekkel se menjünk babakocsi nélkül, mert a kicsi hamar elfárad, és akkor ölbe véve folytathatjuk a sétát.

Egészséges gyermek jó időben több órát is töltsön naponta a szabad levegőn. Tavasszal és ősszel általában nincs gond a levegőztetéssel. Nyáron vigyázzunk, hogy a már önállóan szaladgáló gyermekünk ne töltsön sok időt a tűző napon. Fejére adjunk vászonsapkát, és főleg a kora délelőtti és a délutáni órákban vigyük a gyermeket sétálni.
Télen a hideg nem lehet akadálya a levegőztetésnek, csak erős szélben és ködben ne sétáltassunk. Télen legjobb viselet az overall, amely megvédi a gyermek derekát, és mozogni is jól tud benne.

Olyan meleg ruhadarabokat válogassunk össze, amelyek nem akadályozzák a gyermeket szabad mozgásában. Vigyázzunk, hogy már totyogó gyermekünk cipője, kesztyűje ne ázzon át. Tavasszal és ősszel pedig arra ügyeljünk, hogy táskánkban legyen mindig egy pulóver tartalékban, hátha út közben zordabbá válik az idő. Arra is ügyeljünk, hogy az esővédő mindig nálunk legyen, még nyáron is, nehogy elkapjon bennünket egy igazi zivatar. Ha a baba megfelelő ideig van a friss levegőn, jobb lesz az étvágya, és sokkal nyugodtabban alszik majd éjjel is.

Forrás: www.szuleteshete.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
A szerkesztő ajánlja