SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan pelenkázzunk? Különbségek a fiúk és a lányok pelenkázása között

Családinet [cikkei] - 2014-09-01
Egy újszülött baba sok örömet okoz a szüleinek, akik utólag már azon is nevetnek, amikor valami nem úgy sült el a pelenkázásnál, ahogy szerették volna. Ahhoz, hogy ne legyenek kellemetlen élményeink, hasznos, ha tudunk a peluscseréről néhány dolgot előre.
Hogyan pelenkázzunk? Különbségek a fiúk és a lányok pelenkázása között

Előkészületek

A csecsemők tisztába tevését mindig olyan helyen végezzük, ahonnan a gyerek nem tud lepotyogni. Ez lehet egy erre a célra kialakított pelenkázó asztal, vagy szivacsos feltét, de akár egy több rétegbe hajtott lepedő, vagy pléd is megteszi, amit az ágyra terítünk.

Lehetőség szerint legyen vízhatlan az a felület ahol pelenkázunk, mert a vetkőztetés miatti hőmérsékletváltozás hatására a babák gyakran kezdenek pisilni.

Ha tehetjük, alakítsunk ki az egyik szobában egy pelenkázó részt, ahol mindig elvégezhetjük ezt a procedúrát, így nem kell ide-oda hurcolni az összes kelléket helyiségről-helyiségre.

Milyen eszközökre lesz szükséged a pelenkázáshoz?

Készítsünk a kezünk ügyébe minden szükséges eszközt, amelyek a következők lehetnek: 

  • tiszta pelenka
  • popsitörlő kendő, vagy tálka langyos víz és vatta, esetleg nedves kéztörlő
  • „baleset” esetére váltás tiszta ruha
  • popsikrém a kipirosodás megelőzésére
  • különböző krémek, olajok az esetleges pelenkakiütések kezelésére
  • szemetes, vagy zacskó, amibe a koszos pelenkát dobjuk (kihagyható)
  • valamilyen nézegetnivaló, vagy színes forgó, később játék a babának, hogy lekösse és ne akarjon túl hamar szabadulni

Ha ezek megvannak, akkor nem kell annyiszor megszakítanunk a műveletet.

Mikor kell tisztába tenni a kicsit?

Egy egészséges újszülött a szülést követő 24 órán belül pisil először, a következő napokban pedig napi 2-6 alkalommal. A későbbi hónapokban a kisbaba általában öt-hat pisis pelenkát produkál naponta. 

A kakilással már más a helyzet; vannak gyerekek, akik naponta többször is székelnek, míg mások csak hetente egyszer. Amennyiben a gyerek jól eszik és jól alszik, aggodalomra egyik sem ad okot.

A pelenkacsere szükségességének jelei:

1. Szaglás, tapintás teszt

Az egyik legegyszerűbb módja, hogy kiderítsük, újra kell-e pelenkázni a babát, ha megszagoljuk, vagy megtapogatjuk a pelusát. Ha se a szag, se a súlya nem árulkodik eredményről, hátulról, ahol rugalmasabb a derékrész, bedughatjuk az ujjunkat, hogy azzal érezzük a nedvességet.

2. Sírás

A babáknak kezdetben a sírás a fő kommunikációs eszközük, ezért a teli pelenkát is jelezhetik vele. Érdemes megvizsgálni tehát ezt a lehetőséget is, ha nem találunk más magyarázatot a sírásra.

3. Étkezések, alvás utáni időszakok

Ha megetettük a babát, akkor valószínű, hogy nem sokkal később tisztába is kell tennünk.

A másik ilyen, előre kiszámítható helyzet az, amikor a csecsemő szundikálás után felébred. Ebben az esetben is célszerű ellenőrizni, hogy van-e valamilyen „meglepetés” a pelusban.

Arra mindig vigyázzunk, hogy ne hagyjuk sokáig a nedves pelenkában a babát, mert egyrészt nyűgős lesz, másrészt fájdalmasan kipirosodhat, vagy kiütéses (pelenkadermatitiszes) lehet tőle a bőre.

Hogyan cseréljük a pelenkát?

  • Fektessük le a babát a pelenkázó asztalra, vagy más sima felületre, figyelve, nehogy leessen róla!
  • A pelenkázás során ne vetkőztessük le teljesen a csöppséget. Ez kevesebb tortúrával is jár mindkettőnk számára, és a megfázástól is kevésbé kell tartani. Vásároljunk inkább olyan rugdalózót és bodyt, ami alulról is nyitható, és csak fel kell húzni a derekáig.
  • Ha fiunk van, akkor miután kibontottuk a pelust, még húzzuk a pelenka elejét a fütyije fölé, és várjunk egy kicsit. A fiúk ugyanis szeretnek a hirtelen hideg hatására akkor pisilni, mikor épp kicsomagoljuk őket, így ha eléjük tartjuk az anyagot, akkor nem fröcsköl rossz helyre a vizelet.
  • A bokáit összefogva emeljük fel a gyerek lábát, és húzzuk ki alóla a pelenkát, és ekkor letörölhetjük vele a széklet nagy részét is.
  • Ha a csöppség a derekáig kakis, inkább vigyük be a fürdőbe és folyó víz alatt öblítsük le. Egyszerűbb esetben elég helyben letörölgetni nedves törlővel.
    Ha fiút pelenkázunk, akkor emeljük fel a hímvesszőt és a heréket is, hogy alaposan körbetörölhessük, de a fitymát nem szükséges hátrahúzni.
    Ha lányunk van, akkor fontos, hogy mindig belülről kifelé töröljük a fenekét, ne pedig fordítva, mert úgy baktériumok kerülhetnek a hüvelyi részekre.
  • Ha időnk és a helyzet engedi ilyenkor jó egy kicsit hagyni szabadon szellőzni, rugdalózni a babát, játszhatunk vele, simogathatjuk a pocakját, beszélhetünk hozzá, megmasszírozhatjuk a kis talpát. A közös játékot is nagyon élvezi és a bőrének is jót tesz, hogy hagyjuk kicsit felfrissülni.
     
  • Ha már tiszta és száraz a baba, az irritáció elkerülése érdekében krémezzük be a popsit vigyázva, hogy a krém ne kerüljön a lányok nemi szervébe.
    Nyáron, nagy melegben sokan a hintőport részesítik előnyben, a lényeg, hogy a kettőt együtt ne használjuk, mert az nem jó a baba bőrének.
     
  • A tiszta pelus feladásához a két bokáját összefogva emeljük fel a baba lábait és csípőjét és tegyük alá a szétnyitott pelenka hátsó részét.
    Ha eldobhatót használunk, akkor a csomagoláson is láthatjuk, hogy miként kell a babára adni azt. Ha azonban mosható pelenkát választottunk, akkor innen tájékozódhatunk a helyes hajtogatási módok felől).
    Ha kisfiad van, akkor arra külön figyelj, hogy a baba kukiját a pelenkázáskor lefelé irányítsd, ellenkező esetben kifolyhat a pisi a hasa felé.
     
  • A pelenkát akkor rögzítsük, ha megbizonyosodtunk arról, hogy az derékmagasságban van a picin (az nem jó, ha a köldökéig ér a széle).
    Ügyeljünk rá, hogy ne húzzuk túl szorosra a baba hasán, sőt még a lábánál is ellenőrizzük, hogy tudja-e még rendesen mozgatni őket. Ha nem, akkor állítsunk a szorosságon. Az a jó, ha egy ujjunk kényelmesen befér a pocak és a pelenka közé.

Ha mindezzel végeztünk, akkor figyeljük a babát, mert hamarosan újrakezdhetjük az egészet! :)

Fotó: Sellers Patton / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja