SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A babák hallása

Kókai Kata [cikkei] - 2006-02-15
A babák már újszülött korban is rendelkeznek egyfajta hallással, bár magukat a hangokat, s azok irányát nem tudják megkülönböztetni. Hallásuk fejleszthető, ha a szülők elmagyarázzák a hangokat, vagy mesélnek gyermeküknek.
A babák hallása

A babák hallása sokkal kifinomultabb és érzékenyebb, mint a felnőtteké, éppen ezért óvatosabban kell bánni a hangos zenével, s a környezet megválasztásával. Míg egy felnőtt fülét a mérsékelten hangos zene nem sérti, a baba kifinomult hallása miatt "dübörgésként" érzékelheti.

A kisbabák már megszületésük előtt is rendelkeznek egyfajta hallással, érzékelik az anya teste által kiadott hangokat, sőt a kívülről érkező zajokat is. A babazenék, sőt, a kismamák számára kiadott zeneművek is általában magasabb hangokat tartalmaznak, mivel a babák ezt kedvelik leginkább.

Hogyan reagálnak a babák a hangokra?

Kezdetben a baba természetén, hangulatán múlik, milyen reakciót váltanak ki belőle az egyes hangok. A nyugodtabb babák általában a kisebb zajokra is megfordulnak, vagy a hang forrását keresik, a mozgékonyabbak pedig néha csak a hangosabb zajokra reagálnak látható módon. A babák már magzati korban is hallanak bizonyos hangokat (például az anya szervezetének hangjait, s néhány külső zajt), s születésük után reakciójuk attól is függ, az anyaméhben milyen zajokat hallottak.

Általában a megszokott hangok (az utcáról beszűrődő moraj, az anyuka hangja) kevésbé kelti fel érdeklődésüket, hiszen ezek már jól ismert, megszokott hangok. Három hónapos koráig lehet, hogy csak egyetlen pislantás, a szem mozgása, vagy zavaró hang esetén sírás jelzi, hogy a baba valami újat hallott, később viszont -ha éppen nem vonja el figyelmét valami érdekes és új dolog-, próbálja keresni a hang forrását, megfordul és nézelődik.

Hangok és alvás


A szülők igyekeznek teljesen nyugodt és csendes alvókörnyezetet biztosítani gyermeküknek. A babák általában nem csak teljes csöndben tudnak kellemesen aludni, a megszokott, vagy kedvelt hangok sem akadályozzák a nyugodt pihenést. Ha az anyaméhben eltöltött idő alatt a baba megszokja a szülők, a testvérek hangját, valószínűleg ezek születése után sem zavarják az alvásban.

Természetesen a baba hallását óvni kell, hiszen füle rendkívül érzékeny. A hangos és hirtelen zajok, egy mozi, egy esküvő, vagy éppen egy bál hangos zajai fülsértők lehetnek számára, ezért a hasonló környezetet kerülni kell. Ha a baba nagy zajban is képes elaludni, nem jelenti azt, hogy hallásproblémával küzdenének; egyszerűen csak megszokták már ezeket a hangokat.

Óvjuk a babák hallását!

A babák hallási rendkívül fejlett és érzékeny, éppen ezért mindent meg kell tenni azért, hogy megóvjuk azt. Számtalan tényező gyakorolhat negatív hatást a hallásra, többek között a hangos zajok. Halláskárosodás azonban kialakulhat akkor is, ha korábban valamely családtag küzdött ilyen problémával, ha koraszülöttről van szó, vagy ha a szülés során a baba károsodást szenvedett. Az egészséges baba hallásának megóvása nem nehéz feladat, egyszerűen kerülni kell a hangos helyeket, s otthon is csak mértékkel szabad zenét hallgatni.

A hallás fejlesztése

A kisbabák fejlődésében sokat számít a környezetükben hallott beszéd. Nem kell egész nap mesélni a babáknak, de nagyon jó, ha az anyuka öltöztetés, pelenkázás közben elmeséli gyermekének, éppen mit csinál. A zenehallgatás megnyugtatja és örömmel tölti el a gyermekeket, így érdemes beszerezni néhány mese, vagy babazene CD-t. A gyermek fejlődésében segíthetnek a szülők, ha mindig elmagyarázzák melyik zaj mit jelent.

A kisbabák olykor furcsa hangokat kedvelnek; a porszívó, vagy éppen a duruzsoló autó zaját. Szakértők szerint ennek oka az lehet, hogy a magzatban megismert hangokhoz (a gyomor korgása, a köhögés) ezek hasonlítanak leginkább. A legfontosabb, hogy óvjuk a babák érzékeny fülét, igyekezzünk inkább halk zenét hallgatni, s kerülni a hangos környezetet.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja