SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan fejleszd babád kreativitását?

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2016-09-26
Hogy lehet fejleszteni egy kisbaba kreativitását? Biztosan nem a méregdrága babajátékokkal, és nem is a mobil applikációkat gyártó cégek termékeivel. Gyerekek milliárdjai éltek előttünk a világban, akik a modern eszközök nélkül is tudtak fejlődni. Minden eszköz a birtokukban van, amikor megszületnek: a természetes ösztöneik és te. Így használd őket!
Hogyan fejleszd babád kreativitását?

Mona Delahooke, gyakorló gyermekpszichológus szerint a gyerek környezetében a szülők a legfontosabbak és semmi sem fejleszti őket jobban, mint a szüleikkel eltöltött, minőségi játékidő. A kisbabák kreatív foglalkoztatása hozzájárul ahhoz, hogy később az agyi és idegrendszeri fejlődés előrehaladtával könnyebben tudjanak tanulni. Mivel ez a folyamat már újszülöttkorban elkezdődik, a minket körülvevő világ tanulmányozásával, a babák érzékeinek ingerlésével sokat segíthetünk.

Íme, 7 egyszerű tipp a kreativitás megalapozásához!
 

1. Kövesd a gyermeked

Úgy játssz, ahogy ő szeretné. Amikor mutatsz neki valamit, kacagással, gügyögéssel jelzi számodra, hogy tetszik neki a játék. Ha pedig valami elnyerte a tetszését, érdemes megismételni, míg ő nem unja meg. Ami szórakoztatja őket, azzal már majdnem belépnek a kreativitás és a tanulás kapuján. Persze jóból is megárt a sok, ha elfordul, ráncolja a homlokát, fintorog, sír, valószínűleg elfáradt, ilyenkor engedd pihenni.
Mit játssz egy hónapos babáddal? - olvasd el cikksorozatunkat szuper játékötletekkel, hónapokra bontva!


2. Mozgás

Kisgyermekkorban minden mozgáshoz kötött, az alapvető mozgásformák segítik az idegrendszert az újabb és újabb lépcsők kiépítésében. A sok mozgás, pörgés, forgás elősegíti az idegrendszeri fejlődést, s ezáltal a tanulékonyságot, kreativitást is erősíti. A rugós és bölcsőhinták nagyon jó partnereid lesznek ebben, illetve a babaúszás egy kifejezetten jó módja a baba fejlesztésének. Már három-négy hónapos kortól elkezdhetitek, s így együtt, a picurnak „ismerős” környezetben alapozhatjátok meg a fejlődést, de kipróbálhatjátok akár a baba-mama tornát is.
Olvasd el a baba mozgásfejlődésének mérföldköveiről szóló sorozatunkat!
 

3. Kontrasztos babaszoba

Egy kisbaba még nem érzékeli a pasztell színeket, a színlátás 4-6 hónapos korban fejlődik ki. Legyenek olyan tárgyak a közelében, amiknek a színei kontrasztosak: meglátod, az erős, sötét és a világos színeket váltakoztató minták magukra vonják a picur figyelmét – épp ezen alapszik a kontrasztkártyák fejlesztő hatása is. A kutatások szerint a fekete-fehér színeket észleli és választja szét először egy újszülött. Ezért ha sakktáblát, fekete-fehér képeket mutatsz neki, esetleg kiteszed a falra, vagy hasonló kontrasztos színű játékokat lógatsz fel a kiságya fölé, bábozol velük, sokat teszel a látása és a kreativitása fejlesztéséért egyaránt. A tapintás már a méhen belül kifejlődő érzékünk, ezért a finom, selymes, bársonyos tapintású anyagok használata is serkenti a baba fejlődését.
 

4. Grimaszok

A kisbabák igen korán felismerik az emberi arc részleteit - néhány hónapos korában már mosolyog, ha meglát téged. Érdemes pofákat vágni neki, illetve az ő arckifejezéseit, grimaszait túlozva visszatükrözni. Delahooke szerint a csecsemő legjobb játéka az emberi arc. A megfelelő távolságra ügyelj, egy kisbaba látótávolsága körülbelül 20-30 centi. Se túl közel, se túl messze ne légy tőle.


5. Babamasszázs

Egyes kultúrákban nagyon régóta alkalmazzák a babamasszázst, napjainkban pedig már tudományos tények is rendelkezésünkre állnak, melyek alátámasztják hasznosságát. Előnyeinek se szeri, se száma. A babamasszázs jó hatással van a testre, hiszen serkenti a vérkeringést, ezáltal a szívműködést és a légzést is fokozza, így az agy több oxigént kap. Az izomrendszerre is jótékonyan hat, segíti a fejlődésben. A dögönyözés a léleknek is jó – mindkettőtöknek –, hisz erősíti köztetek a kapcsolatot. Azok a babák intelligensebbek lesznek felnőve, akik sok simogatásban, dédelgetésben részesülnek. Könnyen megtanulható technika, hiszen rengeteg könyv és cikk elérhető a témáról.
Töltsd le ingyenes e-könyvünket a babafürdetésről, fogápolásról és babamasszázsról!
 

6. Zene

A baba fejlődéséhez nagyon fontos a zene, a ritmikusság. Akkor is énekelj neki, ha repedtfazék hangod van. Egyrészt azért, mert lehet, hogy ezt csak te gondolod így, másrészt pedig a baba számára a legszebb zene a te hangod. Sok baba szereti a klasszikus zenét, de próbálkozhatsz mással is, néha egészen érdekes dolgok tetszenek meg nekik. Már az egészen kicsik is odafordulnak a nekik tetsző zajok, hangok irányába. Ha ezt tapasztalod, tetszik neki a zene. Ha elfordul, sír, a kis teste megfeszül, akkor nem a megfelelő muzsikával próbálkozol. A zene a későbbiekben is fejleszti az agyműködést, többek között a nyelvi és az olvasási készséget is. Fejleszti a gyerekek mentális képességeit, gyógyír lehet a diszlexiára is. Amikor Kodály Zoltánt kérdezték arról, hogy szerinte mikor kell elkezdeni a gyermekek zenei nevelését, azt a választ adta, hogy születése előtt kilenc hónappal lenne az igazi. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a zenei fejlesztés koraszülöttek esetében is nagyon hatásos.
 

7. Játékidő

Legyen a napirendetekben olyan idő, amikor játszotok. Amikor csak az övé vagy, csak vele foglalkozol, és nem csinálsz mást. A legnagyobb ajándék, amit a gyermekednek adhatsz, az az idő, amit vele töltesz. Olyan idő legyen ez, amikor éber és érdeklődő hangulatban van a baba, készen áll a felfedezésre. Vegyél elő különböző anyagú, különböző színű, mindenféle hangot adó tárgyat, és tedd közéjük a kisbabád. Figyeld ki, hogy melyiket választja, s azzal játsszatok. Ha az ő kívánságát és természetes érdeklődését követed a játékban, meglátod, kreativitása szárnyalni fog a későbbiekben.

Ahogy mindenben, itt is tartsd szem előtt, hogy a kevesebb néha több. Amikor azt mondjuk néhány tárgy, mindössze két-három darabra gondolunk, és ugyanennyi grimaszra, legalábbis egyszerre. Ne terheld túl a baba idegrendszerét, hiszen épp ezért nem javasoltak a modern, pörgő-forgó, színes, csillogó-villogó játékok. Hallgass az ösztöneidre, figyeld a kicsi jelzéseit, hogy igazán boldog, szórakoztató és fejlesztő időt töltsetek együtt.

Fotó: John Wright/flickr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja