SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan szoktassuk rá gyermekünket a bilire?

Kandikó Éva [cikkei] - 2010-02-12
Azzal sajnos nem bíztathatunk, hogy gyermeked egyik napról a másikra szobatiszta lesz. Hosszú hónapokig tartó, időnként kudarcokkal tarkított út vezet a biliig, de ne felejtsd el: egy felnőttön sem maradt rajta a gyerekkori pelenka. Előbb-utóbb minden gyerek szobatiszta lesz.
Hogyan szoktassuk rá gyermekünket a bilire?

Először beszéljünk arról, mitől kiemelkedő fontosságú a gyermek fejlődésében a szobatisztaság kialakulása. Ez az első olyan pont az életében, amikor felmerül benne a szüleivel való azonosulás vágya. Ő is úgy akar viselkedni, mint a szülei, ugyanakkor természetes ösztönének is szeretne eleget tenni, és ott, akkor üríteni, ahol és amikor rátör az inger, mindenféle korlátozás nélkül.  Erős konfliktushelyzet ez a gyerek életében. Nagyon fontos a gyerek későbbi fejlődésére nézve, hogy a szülők ezt a konfliktust hogyan kezelik.

Az átlag gyerek – ha van ilyen egyáltalán – nagyjából kétéves kora körül válik alkalmassá a biliztetésre. Az, hogy ez a folyamat mikor kezdődik és mikor ér véget, teljesen egyéni.

A bilire szoktatásnak két fontos feltétele van: egyrészt gyermekünk fizikai érettsége, tehát a záróizmai fejlettsége, valamint a vázizomzat megfelelő kialakultsága, ami alkalmassá teszi a gyermeket az ülésre.
Másrészt feltétel az izmokat szabályzó idegrendszer megfelelő szintű érettsége. A kicsinek fel kell ismernie azt az érzést, amit hólyagja és vastagbele telítettsége okoz. Ha ezt már biztonságosan ismeri, és eljön fejlődésében a megfelelő pont, képes lesz vizeletét és székletét akaratlagosan visszatartani.

Egy másik feltétel: a szülők türelme.  Hiába akarod bilire szoktatni porontyodat, ha ő még sem szellemileg, sem fizikailag nem érett meg a „mutatványra”. Ne generálj ebből  fölösleges feszültséget! Eseti sikereket ugyan elérhetsz, de azok teljes mértékben a véletlen számlájára írandók. Ne akard bilire szoktatni a gyereket csak azért, mert a játszótéren a többi anyuka arról mesél, hogy az ő gyereke már régen nem használ pelenkát, és édesanyád is naponta jön elő azzal a történettel, hogy te már 8 hónaposan bilibe pisiltél.  Minden gyereknél eljön az a pillanat, amikor ő maga kezd el érdeklődni a lehetőség iránt, hiszen mint említettem, hasonlítani akar szüleire.

Ne alkalmazz lehetőleg semmiféle kényszert a szobatisztaságra szoktatás során, ne vedd el tőle azt az örömet, amit saját sikerei felett érezhet. Nem utolsósorban magadnak is jót teszel ezzel, hiszen nem kell számítanod makacskodásra, ellenállásra.

A következő részben tanácsokat kaphatsz, milyen ártalmatlan praktikákhoz folyamodhatsz, ha eljön az idő.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja