SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Dr. Elek Csaba


Dr. Elek Csaba
Általános orvos, szülész-nőgyógyász szakorvos, humángenetikus, epidemiológus, diabetológus, farmakológus, homeopata orvos

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

PCOS szülés után

Kedves Doktor Úr!

5 hónapja szültem meg császármetszéssel 3. gyermekem, akit jelenleg is szoptatok. 42 éves vagyok. Mai napon voltam citológián +uh-n, ahol a nőgyógyászom PCO-st állapított meg. A jobb oldali ováriumban láttam én is gyöngysorszerű képleteket. Ezelőtt sosem volt ilyenem, a nőgyógyász azt mondta ne foglalkozzam vele ha nincsenek tüneteim, de nem igazán tudtam akkor, mik lehetnek azok. Azóta kicsit utánanéztem.
Annyi még, hogy szülés óta eddig 1x volt menzeszem 8 napja, teljesen normális volt, 4 napig tartott, mint máskor előtte. Van még túlsúlyom úgy kb 7-8 kg (165cm/72kg) és leginkább a hasamon jelentkezik. A hajam nagyon durván hullik, de úgy tudtam ez szülés után teljesen normális.
A kérdésem az lenne, hogy elmúlik a PCOS magától ahogy jött, vagy szükség lesz vmilyen kezelésre, ha igen mit érdemes tennem? Kicsit most félek, hogy talán emiatt hullik a hajam, amit nem szeretnék elvesz?teni.
Köszönöm a válaszát előre is!
Üdvözlettel
Andrea
Tisztelt Asszonyom! A PCO veleszületett dominánsan öröklődő rendellenesség, melynek vezető tünete a meddőség. Ha Önnél az orvos ilyet állapít meg a 3. gyermek után, megvan a véleményem a felkészültségéről. A fokozott szőrnövekedés, súlyproblémák, stb, melyek a PCO-hoz hasonló tüneteket adnak, lehetnek mellékvesekéreg eredetű is. Ezért inkább forduljon endokrinológushoz, mert a nőorvosa kevésnek tűnik a probléma azonosításához. A PCO-nak számos labortünete van, csupán UH-val sohasem diagnosztizáljuk. Azért is fontos lehet a pontos dg, mert hasonló problémák sok esetben 2-es cukorbetegséget megelőző állapototok, vagy már maga a diabétesz.

Dr. Elek Csaba
2021-11-17 12:40:37
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja