SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Dr. Dénes Ivett


Dr. Dénes Ivett
orvos, bababarát alvás tanácsadó

Elérhetőségeim:
Email: info@anyagyere.hu
Honlap: www.anyagyere.hu/

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Hajnalban rosszul alvó baba

Kedves Ivett!
Előszeretettel olvasom szakértői véleményét a babák alvásával kapcsolatban, ezért fordulok Önhöz.
8 hónapos fiam éjszakai alvása sokat romlott az elmúlt 2-3 hónapban.
Este 6-7 között alszik el rutinunk után külön szobában, kiságyban, fehér zajjal, cumival úgy, hogy a szobában vagyok. Nappali alvásai is ilyenek, kiságyban rövid fektetési rutin után elalszik. Éjszaka 1-2x ettem, nappal sokat eszik. Mégis két probléma jelentkezett az elmúlt
hónapokban.
1. Hajnali 1-3 között akar egy órát is fent van, van hogy sokat sír is. Etetés sem segít ilyenkor, ringatjuk, suttogunk, a kiságyban hagyjuk, had altassa magát, mozogjon ahogy akar. Miután visszaalszik akkor is 2-3 órára csak és hajnali 4-5 között ébred. Ilyenkor már teljesen ébren játszik a kiságyban.
2. Ha mégsem volt ébren éjszaka sokat, akkor 3-4 között ébred reggel hosszan altatja magát a kiságyban, akár egy órán át is, de nem tud visszaaludni. Se ringatva se cicin nem tudom visszaaltatni. Ilyenkor van, hogy kakál is, de a pelus csere sem segít. Végül amikor kiveszem az ágyból van, hogy enervált, ennek ellenére is csak 3-4 óra ébrenlét után alszik el megint.
Így általában összesen 8-9 órát alszik éjjel, 3-4 órát nappal 2-3 részletben.
Ha későbbre toltuk a fektetést akkor is négykor kelt. Nincs vaksötét a szobában, sose volt. Fehér zajt használunk régóta, cumival alszik, 22 fokban.
Nem beteg, jön a két felső foga két hete, de már sokkal régebben kezdődött a baj. Mozgásfejlődési ugrásra van. Még szeparációs szorongás is eszünkbe jutott.

Kérdésem, hogy vajon miért alszik hajnalban ilyen rosszul! Lehet hogy a foga vagy a szeparációs szorongás csak ilyenkor zavarja? Vajon ez csak átmeneti vagy alvászavara van?
Mit tehetünk, hogy reggel hosszabban aludjon? Vajon a vaksötét segít ebben? Vagy lehet neki ennyi alvás elegendő? Segítene, ha nappal kevesebbet hagynám aludni?
Bármilyen tanácsot, gondolatot szívesen fogadunk!
Köszönettel,
Flóra
Kedves Flóra!

Az este 6-7 óra körüli esti fektetési idő sok babánál túl korai, így hajnalra kialusszák magukat, nehezen tudnak visszaaludni. A napirendet, az éjszakai és a nappali alvások időpontját, a nappal és az éjszaka arányát érdemes átgondolni. A későbbi fektetés csak akkor szokott működni, ha a többi alvás ideje is alkalmazkodik a változtatáshoz, a baba igényei szerint.

A blogomon van egy cikk arról, mikor vigyük este aludni a babát.

Üdvözlettel:

Dr. Dénes Ivett
2020-11-15 09:43:47
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja