SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egy új élet kezdete

[cikkei] - 2004-02-14
Az életünk nem a születéssel, hanem a fogantatással kezdődik. Ezt minden nő, aki hordott már szíve alatt gyermeket, csak megerősíteni tudja.
Egy új élet kezdete

Már néhány nappal a megtermékenyülés után sokféle módon jelzi a szervezet, hogy valami új van folyamatban. Persze ezt többnyire nem vesszük észre. Csak amikor elmarad az első menzesz, jönnek a reggeli rosszullétek, a vérnyomásingadozásból eredő szédülések, gyengeségi rohamok. Megváltozunk: bizonyos ételeket, szagokat el sem tudunk viselni, fura étkezési szokások alakulhatnak ki.

De ezek átmeneti kellemetlenségek, nem is igazán fontosak, a terhesség félidejének elmúltával többnyire meg is szűnnek.

A várandós nő gondozásra jár, ahol rendszeres vér- és vizeletvizsgálatokkal ellenőrzik általános egészségi állapotát, ultrahang-vizsgálatokkal a baba fejlődését. Rendszeresen ellenőrzik a súlygyarapodást, életviteli és étrendi tanácsokkal, kiegészítő vitaminokkal látja el a kismamát a védőnő, és az orvos.

Nagyon fontos komolyan venni ezeket a tanácsadásokat, nem csak azért, mert elmulasztása esetén nem jár az anyasági és gyermekágyi támogatás. Sok esetben már a terhesség első harmadában kiszűrhető az esetleges eltérő fejlődés, öröklött vagy szerzett rendellenesség a magzatnál. Adott esetben a terhesség megszakítható, de a génsebészet fejlődésével ma már méhen blüli műtétek is megvalósíthatók. Persze ezek már speciális esetek. De mindenképp nagy segítséget jelent a későbbiekben, ha időben felismerhető valamely elváltozás, hisz a gyermek fejlődése szempontjából fontos, hogy már a születés után, a lehető legrövidebb időn bellül elkezdődjék a korrekciós fejlesztés, gyógyítás. Különösen hangsúlyos ez koraszülött vagy éretlen gyermek kapcsán. Koraszülött az a gyermek, aki a terhesség 28 - 37. hetében születik, többnyire igen kis súllyal, éretlennek a normál 38-40. hétre de kis súllyal 2500 gramm alatt / született gyermeket nevezik. Ők fokozottan veszélyeztetett gyermeknek minősülnek.

Minden gondozás és felügyelet mellett rendkívüli fontossággal bír, hogy ez az időszak az anya-gyermek kapcsolat első időszaka. Az anya lelkiállapota, életvitele nagy szerepet játszik a gyermek idegrendszeri fejlődésében / pl. van tudományos alapja a feltételezésnek, miszerint a terhesség alatti tartós stressz növeli a gyermek autizmusra való hajlamát/. A kiegyensúlyozott, tudatos mama már ebben az időszakban szoros kapcsolatban van gyermekével, beszélget vele, hanggal és hang nélkül egyaránt. A legtöbb nőnek ez annyira természetes, hogy észre sem veszi, fel sem fogja jelentőségét. A baba a 3. hónapban jól fejlett érzékszervekkel rendelkezik, idegpályái kiépültek, csak a látása fejletlen / természetesen /. Mivel a test 74-78 %-a víz, igen jól vezeti a hangot. A baba hallja az anya szívverését / ami pszichés terhelésre gyorsul! /, a mama hangját, s bár erősen szűrve, de a környezet zajai is eljutnak hozzá. Érzi a kéz simogatását a mama pociján! Érzékeli és igényli a biztonságot, a nyugalmat, a szeretetet! Beszélgessünk hát babánkkal, simogassuk meg sokszor, hallgassunk kellemes zenét, legyünk nyugodtak, kiegyensúlyozottak, tegyünk nagy sétákat friss levegőn, figyeljünk a táplálkozásra, legyen az változatos, tápláló, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag. Ne dohányozzunk, ne fogyasszunk alkoholt, narkotikumokat. Ezek az anyagok rendkivüli mértékben károsítják a gyermek idegrendszerét!

Ugye mennyi mindent tehetünk a kicsi jövőjéért már az első hónapokban?

Amikor eltelt a 9 hónap, eljön a szülés ideje. Gyakran előfordul, hogy magabiztos, kiegyensúlyozott fiatal mamák ekkor vesztik el erejüket. Ebben az időszakban merül fel leggyakrabban a kérdés: "mi lesz, ha...?" Néhány adat megnyugtatásul: a szülések 82 %-a teljesen problémamentes, a gyermekek 93 %-a teljesen egészséges!

És ekkor jelentkezik a félelem magától a szüléstől, ami köztudottan fájdalmas lehet.

Kedves kismamák! Csak néhány dolog kapaszkodóul: a szülés élettani folyamat, nem feltétlenül fájdalmas, a félelmünk teszi azzá. De ha fáj is kissé...amikor felsír a kis jövevény, már el is felejtettük.

És végiggondolták már? Ha olyan szörnyű lenne a szülés, mint a híre, sikerült volna egyetlen pár embernek néhány ezer év alatt hatmilliárdnyira gyarapodni?

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja