SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

17 meglepő tény a terhességről és a magzatról

Németh Noémi [cikkei] - 2016-11-30
Orgazmus szülés közben, terhességi tünetek az apákon, saját vizeletüket kortyolgató babák és egyéb furcsaságok: jöjjenek a várandósság kevésbé ismert részletei.
17 furcsa tény a terhességről és a hasadban növekvő piciről:
17 meglepő tény a terhességről és a magzatról

 

1. A magzat hall, lát és mindent érez.

Simogasd gyakran a pocakod, beszélj hozzá vagy énekelj: hallani fogja a hangod és érezni fogja az érintésed. A szeme ugyan lassan fejlődik, de a fényváltozásokat csukott szemmel is érzékeli már a 16. héttől kezdve, 28. hetes korától fogva pedig nyitva is tartja azt. Egyesek azt is megfigyelték, hogy ha elemlámpával a hasuk egy pontjára világítanak, a baba valamilyen módon válaszol a jelzésre. Próbáld ki!


2. A magzat már sírni és mosolyogni is tud az anyaméhben.

Új-zélandi kutatók állapították meg, hogy a picik már odabent is képesek a sírásra: a Neonatal Edition című szaklapban publikált tanulmány szerint az alacsony decibelű hangokat kellemetlennek találták a magzatok, s hatásukra először csak fészkelődni kezdtek, majd egy idő után becsukták a szemüket, és pontosan úgy viselkedtek, mint egy ordító kisbaba. A magzati mosolygásról pedig számtalan tündéri ultrahangos fotó tanúskodik.


3. A magzat érzi az étel ízét, amit megeszel.

A kicsik már 12 hetes korukban megtanulják a nyelés mozdulatát, ízérzékelésük pedig kb. a 15. hétre alakul ki. Új tudományukat ezután előszeretettel gyakorolják, s folyamatosan kortyolgatnak az édes magzatvízből.

A magzatvíz ízét azonban az anyuka menüje is befolyásolhatja, főleg az aromás fűszerek és a növényi kivonatok. Ha például folyton fokhagymás ételeket eszel, akkor a babád is hasonló ízvilágú vízből iszogat a hasadban hónapokon át - s valószínű, hogy a későbbiekben is szeretni fogja a jól ismert aromájú, fokhagymás ételeket.


4. A kicsi a magzatvízbe pisil, majd meg is issza azt.

A burkoknak köszönhetően azonban a magzatvíz folyamatosan cserélődik, megújul.


5. 2000-ből 1 baba foggal születik.

Az apró fogacskákkal született babákra régebben úgy tekintettek, mint különleges teremtésekre - például táltosnak hitték őket. Ma már tudjuk: nem kell attól tartanod, hogy egy természetfeletti erővel megáldott táltosnak adtál életet, ha már a szülőszobán meglátod az apró kis fogacskákat - sokkal valószínűbb, hogy a terhesség alatt bekövetkezett anyai betegség, fertőzés áll a háttérben, mely megzavarhatta a fogfejlődés természetes folyamatát.
 

6. A méh a terhesség kezdetén barack nagyságú, a szülés idejére pedig nagyjából görögdinnye méretűre növekszik.

A változás általában a 4. hónap környékén lesz szemmel látható, ekkor kezd el ugyanis a méh teteje kiemelkedni a kismedencéből.


7. A friss anyukákkal és terhes nőkkel gyakran megesik, hogy azonnal beindul a tejelválasztásuk, amint babasírást hallanak - bármilyen idegen babáról legyen is szó.

Olyan erősen dolgozik az anyai ösztön és persze a hormonok, hogy ha egy szoptatós anyuka babasírást hall, legyen az bárkié, teste azonnal készenlétbe helyezi magát a kicsi táplálására.
 

8. A várandós nők lába gyakran egy számmal nagyobbra nő a terhesség során.

De akár 2 számmal is nőhet a cipőméret, így a teherbeesés időpontja nem épp a megfelelő alkalom az új cipő vásárlására. az American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation szakfolyóirat cikke és az azt megelőző tanulmány eredményei szerint a várandósság alatt a nők lábfeje jelentős változáson mehet át: az 50 kismama bevonásával végzett kísérletből kiderült, hogy a kismamák ⅔-ánál csökkent a lábboltozat magassága, a lábfej hossza pedig 2-10 mm-t nőtt a terhesség során.


9. A 9 hónap alatt megváltozhat a kismama hangja.

Megesik, hogy a nő hangszíne mélyebbé válik a 9 hónap során, ami főleg éneklésnél lesz szembetűnő: a magasabb hangokat lehet, hogy már sosem fogja tudni úgy kiénekelni, ahogy korábban.


10. A terhesség alatt javul a kismama szaglása.

A várandós nő olyan illatokat is megérezhet, amit mások nem - a javuló szaglás a természet bölcs ajándéka, és azzal állhat összefüggésben, hogy a kismama könnyebben felismerhesse, mi a legegészségesebb, legjobb táplálék a hasában növekvő babája számára.


11. A terhesség vége felé a kismama méhlepénye naponta termel annyi ösztrogént, mint amennyit azelőtt 3 év alatt összesen.

A kismama szervezete ezen kívül jelentős mennyiségű progeszteront is termel - érted már, miért mondják azt, hogy tombolnak a hormonjaid ebben az időszakban?


12. A mellbimbó ingerlése a terhesség utolsó heteiben segíthet a vajúdás megindításában.

A csavargatás, dörzsölés a szülés-megindító praktikák közé tartozik a várandósság végén, a mellbimbó ingerlésére ugyanis mérsékelt oxitocinválasz várható - a méh pedig a 36-37 héttől válik érzékennyé az oxitocinra.


13. Jót jelent, ha a kismama gyakran szenved hányingertől.

Bár átélni nem kellemes, egy új tanulmánynak köszönhetően némi vigaszt nyújthat a tény: jó jel, ha gyakran émelyeg a kismama. Aki várandósan reggeli rosszulléttől, hányingertől vagy hányástól szenved, annál kisebb a magzat elvesztésének a veszélye egy nagy létszámmal végzett friss amerikai kutatás szerint.


14. Ha gyakran szenved gyomorégéstől a kismama, a babája valószínű, hogy nagy hajjal fog születni.

Az amerikai John Hopkins Egyetem kutatói 2007-ben vizsgálták e népi megfigyelést 64 várandós nő részvételével. Abból a 28 nőből, akik közepes vagy erős gyomorégést éreztek, huszonháromnak átlagos, vagy átlagon felüli hajkoronával született meg a gyermeke.
A kutatók ezt az ösztrogénszint emelkedettségével hozták összefüggésbe, mivel ez a hormon képes ilyen panaszt okozni, ugyanakkor felel a haj növekedésért is. Nézd meg a babát, aki hatalmas hajkoronával született!


15. Lehet, hogy apa is "terhes lesz"...

Ritkán, de előfordulhat, hogy az apa is elkezdi produkálni felesége terhességi tüneteit: például nála is jelentkezhetnek a reggeli rosszullétek, megduzzadhat a hasa és a melle, kívánóssá válhat vagy épp megundorodhat egyes ételektől. A jelenség neve Couvade-szindróma, a kutatóknak egyelőre nem sikerült egységes álláspontra jutniuk a kiváltó okot illetően.


16. Az orgazmus méhösszehúzódásokat okozhat.

Nem kell megijedni: normális esetben nem indítja meg a szülést, csak jóslófájásokat, vagyis Braxton-Hicks összehúzódásokat okoz. Ennél sokkal meglepőbb a következő tény...


17. És viszont: a méhösszehúzódások orgazmust okozhatnak.

2009 óta terjedt el a döbbenetes hír: a nők egy része orgazmust él át vajúdás közben. Ekkor jelent meg ugyanis egy amerikai szülésfelkészítő filmje Orgazmikus szülés: A legjobban őrzött titok címmel (Az Orgasmic Birth: The Best-Kept Secret), melyben összefoglalta tapasztalatait a témáról. Később Thierry Postel, francia kutató felmérést készített 109 bába bevonásával, akik összesen 206.000 szülést vezettek le.
Válaszaik alapján kiderült: 668 anya nyilatkozott úgy a szülés után, hogy orgazmust élt át a vajódás során, s további 868 kismamán látták úgy maguk a bábák, hogy élvezet számukra a szülés. A nők 0,3 %-ával tehát valóban megtörténik a hihetetlen: orgazmust élnek át a szülés során. 

Kép: JÉSHOOTS / Pexels


A cikket lektorálta: 
 

Nováky Rita

Nováky Rita

 

Szülésznő


Munkahelyem: a Kútvölgyi Kórház szülészete

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.szuleszno.hu
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja