SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szabad-e sushit enni terhesen?

Németh Noémi [cikkei] - 2015-09-08
A legtöbb terhes, vagy babát még csak tervezgető nő hallott már a sushi evés veszélyeiről. Ám az tévedés, hogy teljesen le kellene mondanod a sushiról a várandósság alatt. Utánanéztünk, mely fajtáit eheted terhesen is.
Szabad-e sushit enni terhesen?

Sushi evés terhesen - miért nem szabad?

A sushinak valójában csak egyetlen fajtája az, melyet nem szabad terhesen fogyasztani, ez pedig a nyers halból készült változat. Hogy miért? A halak szervezetében számtalan káros vírus, féreg és baktérium élhet. Ezek a fagyasztás és a sütés során elpusztulnak, de mivel a sushiban a halat általában nyers formájában tálalják, így fogyasztása során bejuthatnak a kórokozók az emberi testbe. A másik veszélyforrást pedig a halak higanytartalma jelenti (erről később bővebben). 
 

Milyen sushit ehetsz terhesen? Sőt, nemcsak, hogy ehetsz, egyenesen kellene is! 

A nyers halból készült sushi a fertőzésveszély miatt nem ajánlott, ám a főzött halból, vagy zöldségből készült sushiételek szabadon fogyaszthatóak a terhesség alatt is - amennyiben evés előtt ellenőrzöd, hogy milyen halból készült, a cikk alján található lista alapján.
A közhiedelemmel ellentétben n
em minden sushi nyers, és a legtöbb halfajta olyan alapvető tápanyagokat és vitaminokat tartalmaz, amelyek szükségesek a kisbaba növekedéséhez és fejlődéséhez. A jól elkészített hal fogyasztása hozzájárul bizonyos baktériumok elleni védelemhez. 
Ezen kívül a sushi készülhet 100%-osan hal nélkül is: például tengeri zöldségekkel, tenger gyümölcseivel helyettesítve azt. Ezeket a sushi-fajtákat bátran fogyaszthatod a terhesség alatt is. Sőt! Kifejezetten egészséges és jótékony hatású a tengeri algalap (nori), ami a legtöbb sushi elengedhetetlen alapanyaga - ebbe tekerik bele a rizses, zöldséges tölteléket. Ez az algafajta kiemelkedően nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavakat, valamint nagyon erős gyulladáscsökkentő hatása is van. Az omega-3 zsírsavak védelmet nyújtanak a fertőzések ellen, csökkentik a vér koleszterinszintjét, erősítik az immunrendszert, valamint nélkülözhetetlenek a neuronok működéséhez. És ez még nem minden! Terhesen különösen ajánlott a magasabb bevitel belőlük, mivel segítik a magzat fejlődését, csökkentik a koraszülés előfordulását. Nagy szerepet játszanak a csecsemők látásélességének beállásában, valamint a szellemi fejlődés kialakulásában.
Az alga ezen kívül a legjobb természetes jódforrás is, a jódbevitelt pedig fokozottan meg kell emelni a terhesség és a szoptatás során. 
Tehát, ha tengeri zöldségekből készült, algalapba tekert sushit fogyasztasz terhesen, azzal sokat teszel babád fejlődéséért és saját egészségedért.


Nem tudsz lemondani a halból készült sushiról? 

Ha úgy érzed, nem bírod ki 9 hónapon át a halas változat nélkül, akkor van egy jó hírünk: bizonyos fajtáiból, főzve vagy sütve, korlátozott mennyiségben a terhesség alatt is ehetsz. Biztonságos módja a halfogyasztásnak, ha olyan halat eszel, amelyik nem szerepel a legmagasabb higanytartalmú halak listáján. Az NRDC (Natural Resources Defense Council – Természeti Erőforrások Védelmi Tanácsa) összeállított egy listát, mely tartalmazza a sushi elkészítéséhez használt halakat. A halak higanytartalma a listán lefelé haladva egyre kisebb, így értelemszerűen a legelső halfajták fogyasztását mindenképpen kerülnüd kell a terhesség alatt. 
Azért jó, ha tisztában vagy vele: a
 legtöbb sushihoz használt hal nagy mennyiségű higanyt tartalmaz, így teljes mértékben el kéne hagyni, vagy legalábbis nagyon ritkán fogyasztani. 

 
Halfajták, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak higanyt

·         Ahi (sárgaúszójú tonhal)
·         Aji (fattyúmakréla)
·         Buri (felnőtt sárgafarkú lepényhal)
·         Hamachi (fiatal sárgafarkú lepényhal)
·         Inada (nagyon fiatal sárgafarkú lepényhal)
·         Kanpachi (nagyon fiatal sárgafarkú lepényhal)
·         Katsou (bonitó)
·         Kajiki (kardhal)
·         Maguro (nagy szemű tonhal, kékúszójú tonhal, sárgaúszójú tonhal)
·         Makjiki (Kormos nyársorrú hal)
·         Meji (fiatal nagy szemű tonhal, kékúszójú tonhal*, sárgaúszójú tonhal)
·         Saba (közönséges makréla)
·         Swanish (spanyol makréla)
·         Shiro (germon)
·         Seigo (fiatal tengeri sügér)*
·         Suzuki (tengeri sügér)
·         Toro (nagy szemű tonhal, kékúszójú tonhal, sárgaúszójú tonhal)
 
Az FDA (Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet) négy halfajtáról állapította meg, hogy olyan magas szintű higanyt tartalmaz, hogy terhesség alatt mindenképpen kerülni kell. Ezek között találhatjuk a Mexikói Öbölben élő cserepeshalat, kardhalat, cápát és a királymakrélát. A germonból sem szabad hetenként 170 grammnál többet fogyasztani.

 
Halak, amelyekben alacsonyabb a higanytartalom:
(60-170 grammig terjedő adag fogyasztása javasolt hetente)
 
·        Akagai (bárkakagyló)
·        Anago (tengeri angolna)
·        Aoyagi (Vénusz-kagyló)
·        Awabi (kaliforniai ehető kagyló)
·        Ayu (sweetfish)
·        Ebi (garnéla)
·        Hamaguri (orient kagyló)
·        Hamo (csuka angolna, tengeri angolna)
·        Hatahata (sandfish)
·        Himo (bárkakagyló)
·        Hokkigai (ehető kékkagyló)
·        Hotategai (fésűkagyló)
·        Ika (tintahal)
·        Ikura (lazac ikra)
·        Kaibashira (mészhéjú állatok)
·        Kani (rák)
·        Karei (lepényhal)
·        Kohada (Gizzard alóza)
·        Masago (bűzöslazac tojása)
·        Masu (pisztráng)
·        Mirugai (ehető kékkagyló)
·        Sake (lazac)
·        Sayori (félcsőrös csuka)
·        Shako (sáskarák)
·        Tai (tengeri keszeg)
·        Tairagai (hüvelykagyló)
·        Tako (polip)
·        Tobikko (repülőhal tojása)
·        Torigai (szívkagyló)
·        Tsubugai (mészhéjú állatok)
·        Unagi (édesvízi angolna)
·        Uni (tengeri sün ikrája)
 

A lista az NRDC-től (Természeti Erőforrások Védelmi Tanácsa) származik, és az FDA (Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet) valamint az EPA (Amerikai Környezetvédelmi Hivatal) által gyűjtött adatokon alapul.

Forrás: www.medicalonline.hu, www.webbeteg.hu
Kép: DrawsAndCooks / Pixabay

A cikket lektorálta: Fábiánné Susán Szilvia

 

Fábiánné Susán Szilvia

Dietetikus


Elérhetőségem:
Honlap: http://www.dietetikus.net/
 
 
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja