SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

7 fontos tipp a kismamák étrendjéhez

Családinet [cikkei] - 2015-08-24
A kismamák étrendje nem csak a saját egészségük, de a magzat optimális fejlődése miatt is nagy jelentőségű. Dr. Demjén László, az Oxygen Nőgyógyászat szakorvosa a legfontosabb szempontokról beszélt.
7 fontos tipp a kismamák étrendjéhez

Nem kell kettő helyett enni

Ma már közismert, hogy a várandósság nem teszi szükségessé a jelentősen nagyobb mennyiségű étel fogyasztását. Áltagos testalkat esetén napi 300 kalóriával nő meg a kismama energiaigénye a korábbihoz képest. Ennek bevitelét azonban az első hónapokban előforduló émelygés és hányás megakadályozhatja, ilyenkor érdemes szakember tanácsát kérni.

Az esetleges rosszullétektől függetlenül a kismamáknak biztosnak kell lenniük abban, hogy megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz a napi étrendjük. A nőgyógyásszal konzultálva hasznos lehet, ha magzatvédő- illetve terhességi vitaminokkal is kiegészítik a táplálkozásukat – hangsúlyozza dr. Demjén László, az Oxygen Nőgyógyászat szakorvosa. – Az orvos segítségével a vény nélküli készítmények közül is könnyebb megtalálni az adott kismama számára legoptimálisabbat.
 

7 tanács a kiegyensúlyozott táplálkozásért

1. Ha a hagyományos értelemben változatosan étkezünk, szinte biztosak lehetünk benne, hogy minden szükséges tápanyagot beviszünk a szervezetünkbe. Az étkezések zömében megjelenhetnek a gabonák, a pékáru, legalább három-négy adag zöldség és gyümölcs, egészséges fehérjeforrások, mint a húsok, a halak, a tojás és a magvak, és napi szinten a tejtermékek is. Amiből lehet, érdemes az alacsony zsír- és cukortartalmút választani.

2. Napi 300-600 mg kalciumbevitel elengedhetetlen a baba és a mama egészsége szempontjából. A kalcium a kismamánál az izom-összehúzódást és az ideg-ingerület vezetést befolyásolja, a magzatnál pedig az egészséges csontok, fogak felépülését. Gazdag kalciumforrások az olajos magvak, a mák, a saláta, a szőlő, a füge, a narancs, a citrom és a joghurt. Tudni kell, hogy a kávé és a szénsavas üdítők gátolják a felszívódását.

3. A bélmozgás elősegítése érdekében rendszeresen érdemes magas rosttartalmú élelmiszereket, például teljes kiőrlésű gabonákat, tésztákat, barna rizst, gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztani. Beválhat a joghurtba kevert búza- vagy zabkorpa is.

4. A vasbevitel igen fontos az immunrendszer működéséhez, valamint a magzat izomfehérjéinek és az enzimeknek a képzéséhez. A szükséges napi 25-30 mg vasat biztosíthatjuk brokkolival, bogyós gyümölcsökkel, barackkal, mákkal, teljes kiőrlésű búzával, húsokkal, tojással.

5. A vas csak C-vitamin jelenlétében tud hatékonyan elszívódni, ráadásul ez a vitamin szükséges a vérképzéshez, és segít leküzdeni a fertőzéseket is. Mivel kismamáknak napi 100-500 mg javasolt, ajánlatos naponta friss gyümölcsöket, zöldségeket, homoktövist, csipkebogyót, májat fogyasztani.

6. Az A-vitamin bevitele kismamák esetében különösen kényes kérdés, hiszen a túlzott mennyiség májkárosító hatással bírhat. (Magzatvédő vitamin szedése mellett külön A-vitamin pótlás nem ajánlott!) Az A-vitamin előanyaga, a béta-karotin erősíti a szöveteket, a sejtek, és szoptatáskor is szükséges a hormontermeléshez, ezért természetes forrásokból kell hozzájutni, mint a sárgarépa, a sütőtök, a zeller, a paradicsom, a cékla, a sárgadinnye, a csipkebogyó, a fokhagyma, a halolaj, a hering, a makréla és a máj.

7. Ideális esetben folsavat már a fogantatás előtt érdemes elkezdeni szedni, hiszen segít a velőcső-záródási rendellenességek megelőzésében, valamint a szív- és vese fejlődési rendellenességek előfordulását is csökkenti. A mesterséges készítményeken kívül zöld növényekben és káposztafélékben fordul elő legnagyobb mennyiségben. 

Forrás: www.oxygennogyogyaszat.hu
Fotó: adamr/FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja