SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan szüljek? - ilyen lehetőségek között választhatsz

Németh Noémi [cikkei] - 2018-01-24
A szülés a nők legszebb és legfontosabb feladata. Nagyon fontos, hogy olyan körülmények között történjen, ami az anyának és a babának a legjobb. Ma már több lehetőség áll a kismamák rendelkezésére: mindenki maga döntheti el, hogy milyen szempontok szerint választ, attól függően, hogy milyen környezetben érzi magát biztonságban.
Hogyan szüljek? - ilyen lehetőségek között választhatsz


Mitől lesz "jó" egy szülés?

Néhány kérdést meg kell vizsgálnunk, amikor intézményt vagy módszert és segítőket választunk.
Megkapja-e a kellő figyelmet, empátiát és korrekt tájékoztatást az anya a szülésben segédkezőktől? Rugalmasak-e? A fontos részleteket illetően te magad dönthetsz, vagy ragaszkodnak a saját módszereikhez? Valóban megpróbálnak enyhíteni a fájdalmadon, ha ennek szükségét érzed, vagy inkább csak türelmetlenül siettetik a vajúdás folyamatát egy jó nagy adag oxitocin beadásával?

Milyen szemléletet követnek a szülés körüli szakemberek? A szülésre/születésre betegségként tekintenek, vagy természetes élettani folyamatként kezelik, ami legtöbbször gond nélkül, magától lezajlik? Alkalmazzák-e a legfrissebb tudományos kutatásokon és bizonyítékokon alapuló nemzetközi irányelveket, vagy a hagyományosan rögzült rutin beavatkozásokat részesítik előnyben? Követik-e a személyre szabott ellátás alapelveit, vagy ragaszkodnak a szakma merev szabályaihoz?

Kisbabád számára is nagyon fontos, hogy minden rendben, nyugodtan történjen. A vajúdás és a szülés módja akár a baba egész életére hatással lehet. Egyrészt tudattalan emlékek formájában, melyek elraktározódnak, másrészt az egészséges életút kikövezése is ekkor történik. A biztonság lesz az, amit először megtapasztal, vagy a rémület és kapkodás, egy ijesztő és hangos világ maga körül?
Egy nyugodt, boldog anya öleli majd magához, vagy egy stresszes, ideges, kimerült nő?

Az egész életről alkotott képét, érzéseit is befolyásolhatják a születése körülményei és az első pár óra megküzdési tapasztalatai, nem mindegy tehát, hogy hogyan érkezik, mivel találkozik először a világból. Nagyon fontos, hogy Te is jól érezd magad a szülési folyamat során. Az apró részletek nagyon sokat számítanak, melyekkel kényelmesebbé teheted a szülést, otthonosabbá a szülőszobát. Nem kevésbé fontos a segítőid tiszteletteljes kommunikációja, empátiája, elfogadása, türelme.

A „tökéletes” szülés azonban mindenkinek mást jelenthet. Nézzük, milyen lehetőségek, módszerek, segítségek közül választhatsz, s melyek ezek előnyei és hátrányai.

 

I. Hol szülhetsz?
 

1. Otthonszülés

Minden szülés kedvezőbben zajlik, ha a kismama biztonságban érzi magát és el tud lazulni. A saját otthonában, ahol tényleg ő a főszereplő, mindenki csak rá figyel és természetes módszerekkel próbál enyhíteni a fájdalmán.
A kulcsszó a gyengédség és a türelem. Sokkal nyugodtabban zajlanak az események, ha nincsenek sürgető külső körülmények, ha a vajúdást nem zavarják meg gyakori orvosi vizsgálatok, minden természetesen zajlik – már amennyiben nem lép fel valamilyen váratlan komplikáció (ez az esetek kb. 10-15%-ban fordul elő, s többnyire kimerülés, elfáradás vagy valamilyen lelki elakadás áll a háttérben).
Szülés után nem a hideg műszerekkel találkozik először az újszülött, hanem édesanyja ölelő karjába kerül. A köldökzsinórt is csak később vágják el, amikor már nem pulzál. Meghitt pillanatok, nyugalom jellemzi az otthonszülést, a békés, „csendes” születésnek pedig csodás hatásai vannak a későbbiekben is.
Anya és gyermeke kapcsolatát nagyon pozitív irányba tereli az, ha ilyen „tökéletesre” sikerült az első találkozás, könnyebben alakul ki a kötődés köztük,  szoptatási nehézségek is ritkábban fordulnak elő.
Otthonszülés esetén két megfelelő képzettségű bábának (szülésznőnek) mindenképp jelen kell lennie. Segédkezhet továbbá dúla is, valamint a leendő apa, és más családtag vagy barátnő, akit az anya szívesen lát - ám a dúla nem helyettesítheti a bábát! Olvasd el, miben tudnak ők segíteni: Ki is a dúla?


Az otthonszülés előnyei
 

  • Nem zavarnak meg a gyakori orvosi (belső) vizsgálatokkal, mégis folyamatosan figyelemmel kísérik mind a baba szívhangját, mind az anya általános állapotát.
  • Otthonszülés esetén te döntöd el, milyen pózban szeretnéd világra hozni gyermeked – ahogy neked a legkényelmesebb. A kórházban gyakori vagy folyamatos CTG-monitorozással figyelik a magzatot, ez azonban teljesen ágyhoz köti a kismamát a vajúdás alatt, így a szülési pózt sem választhatja meg. 

  • Biztonságban érzed magad, nyugalomban, siettetés nélkül szülhetsz. A bábák (és a dúla) gyengéd közeget teremtenek számodra, s mindent megtesznek azért, hogy neked és a babádnak a lehető legjobb legyen, anélkül, hogy bármiben is korlátoznának.
  • Minden természetesen halad a maga útján. Nem kapsz mesterséges oxitocint, mely felgyorsíthatja a szülést szünet nélküli összehúzódásokat okozva, ami megterhelő lehet mindkettőtök számára. Ha erre mégis szükség lenne menet közben, a bábák még időben, kapkodás nélkül bekísérnek a kórházba.
  • Otthonszülés esetén mindent megtesznek a gát védelmének érdekében. A gátmetszés a kórházban első szülés esetén szinte kötelező – gyakran még akkor is elvégzik, ha elkerülhető lenne. 
  • Ha otthon szülsz, azonnal a mellkasodra kerül a gyermeked, ahol biztonságban érezheti magát, kipihenheti a születéssel járó fáradalmakat. A legtöbb kórházban a születése után szinte azonnal megvizsgálják: nyákszívást végeznek, lemérik a súlyát, hosszát, tesztelik a reflexeit, kezelik a szemét, a köldökét, és megfürdetik. Otthonszülésnél mindez ráér később is, felesleges megzavarni a korai találkozást.
  • A lelki kapocs hamarabb és erősebben alakulhat ki anya és gyermeke között, ha a szülést követően zavartalan bőr-bőr kontaktusban telnek az első percek és órák. Babád biztonságban fogja érezni magát a világban, ez az érzés pedig elkísérheti akár az egész életén át. 
  • Amint kipihente magát, és készen áll rá, saját tempójában kúszó mozdulatokat téve megkeresheti a melledet és elkezdhet szopni.
  • Egyetlen pillanatra sem választanak el titeket egymástól, sem a család többi tagjától.


Az otthonszülés kockázatai
 

Hazánkban még mindig sok orvos ellenzi az otthonszülést, felelőtlenségnek tartják, állításuk szerint aki így szül, veszélyezteti a magzat és a saját maga egészségét, vagy akár az életét is. Pedig 2012 óta egyre növekvő számban, rendelettel szabályozottan zajlanak az otthonszülések, más országok gyakorlatához hasonló jó eredményekkel.
Tény, hogy ha nincsenek meg a kellő előkészületek, ha nincs jelen szaksegítség, vagy ha a szülésnél segédkezők nem rendelkeznek megfelelő szakképzettséggel, ha nincs gyakorlatuk a vészhelyzet elhárításában és az újraélesztésben, akár tragédia is történhet. Veszélyeztetett terhesség, "magas kockázatú terhesség" esetén – ha a szülésig nem szűnik meg a kockázati tényező - nem lehetséges az otthonszülést választani.
Bármilyen csodás hatásai is vannak a gyengéd születésnek, abban az esetben, ha már előre tudni lehet, hogy komplikációk merülhetnek fel, nem éri meg vállalni ezt a hatalmas kockázatot.

Ha szeretnél még többet megtudni, olvasd el az otthonszülésről szóló cikkünket.

Ha szimpatikus számodra az otthonszülés gondolata, figyelmedbe ajánlunk néhány könyvet. Frédérick Leboyer: A gyöngéd születés, illetve Szülés gyöngéden, Ina May Gaskin: Útmutató szüléshez, Ingeborg Stadelmann: A bába válaszol. Ezeket minden kismamának érdemes elolvasnia. 
 

2. Szülés kórházban

Az 1950-es évek óta a legtöbb szülés kórházban történik, ennek pedig egyszerű oka van: magas kockázatú esetekben ez a legbiztonságosabb módszer és helyszín. Alacsony kockázatú esetekben viszont csak akkor számít a legbiztonságosabbnak, ha nem történik felesleges beavatkozás, hagyják a szülést a maga tempójában lezajlani, és ehhez minden támogatást megadnak az anyának, amire csak szüksége van, azaz személyre szabott gondoskodásban részesül.
Akinek a technikai háttér, a műtő közelsége  jelenti a biztonságot, a kórházakban minden modern technikai felszerelést megtalál, amivel megelőzhetik a bajt, kezelhetik a szülés közben fellépő esetleges komplikációkat, és folyamatosan szemmel tudják tartani a baba és az anya állapotát. Gyógyszerekkel enyhíthetnek a fájdalmakon – vagy akár teljes érzéstelenítést is alkalmazhatnak. Komoly probléma esetén azonnali életmentő műtét történhet, nem kell megvárni, amíg kiérkezik a mentő.


A kórházban való szülés előnyei:
 

  • Szakképzett orvosok, szülésznők, ápolók vesznek körül. Ha bármi baj van, azonnal meg tudják oldani, korszerű műszereik révén előre látják, ha valami nincs rendben a babával. Az oxigénhiány vagy más eltérés jelei így már akkor felismerhetőek, amikor még a hasadban van a kicsi, meggyorsíthatják a szülést és felkészülhetnek a baba azonnali gyógykezelésére.
  • Ha elhúzódik a vajúdás (ami nagyon kimerítheti az anyát és a babát is), gyógyszeresen felgyorsíthatják a folyamatot, vagy műtéti úton fejezhetik be a szülést.

 

A kórházban való szülés hátrányai:
 

  • Idegen, személytelen, kórházi környezetben kell szülnöd, ·sok az ismeretlen tényező. Az orvosok, szülésznők a nagy forgalmú szülészeteken gyakran túlterheltek, nem tudnak annyi figyelmet fordítani a kismamára, mint például otthonszülés esetén a bábák, a dúla és a jelenlevő családtagok.
  • A diagnosztikai eszközök nem ritkán fals eredményeket mutatnak, s így olyankor is beavatkoznak, amikor arra semmi szükség nem lenne. Olyan is előfordul, hogy az anyát magára hagyják, nem csinálnak semmit, pedig szükség lenne beavatkozásra vagy megerősítésre. Hazánkban már 40% az átlagos császármetszési arány, és csak a töredékük életmentő műtét. Ráadásul a feleslegesen elvégzett beavatkozásoknak nagyon magas az egészségkárosító kockázata, ami többnyire nem azonnal, hanem hosszútávon jelentkezik.
  • A nagyobb szülészeteken szinte „futószalagon” érkeznek a babák, ez pedig rányomhatja bélyegét a szakemberek munkájára, hozzáállására is. A legtöbb helyen nincsenek elegen, ezáltal túlterheltek. A képzettségük főleg a patológiás esetek ellátására vonatkozik. Ritkán látnak beavatkozások nélküli, saját tempójában, ritmusában zajló szülést, ennek kivárására és támogatására sokszor nincs elég idő és türelem.
  • Babádat szülés után azonnal orvosi vizsgálatoknak vetik alá, az anya és gyerek meghitt találkozására, összebújására pár percet (sőt, néha órákat) várni kell. Ez sokkolóan érintheti az újszülötteket. A 24 órás együttes elhelyezés sem biztosított minden intézményben.
  • Néhol még mindig inkubátorba helyezik az egészséges, normál súlyú, időre született újszülötteket is.

 

II. Hogyan szülhetsz? – Milyen választási lehetőségeid vannak?
 

1. Császármetszés

Sokak szerint ez a „könnyebb” módja a szülésnek, ám ez nem feltétlenül igaz. (Olvasd el, mi az a 10 dolog, amit senki nem mond el neked a császármetszésről).
A legnagyobb előnye, hogy segít elkerülni a magzat számára az esetleges oxigénhiányos állapotot, így komoly károsodásoktól óvható meg a kicsi.
Azonban fontos tudni, hogy a császármetszések arányának jelentős növekedése ellenére nem csökkent az újszülöttkori idegrendszeri szövődmények gyakorisága.

Olvasd el ezt is: A kórháztól függ, mekkora a császármetszés esélye


Mikor kell császármetszést alkalmazni?
 

Bármilyen komplikáció, mely akár az anya, akár a magzat életét veszélyezteti, elegendő indok a császármetszésre.

  • Az anya egyes betegségeinek esetében (szív-, máj-, tüdőbetegségek, mozgásszervi betegségek, stb.)
  • Elölfekvő méhlepény, a lepény idő előtti leválása, a köldökzsinór előesése vagy elzáródása - mely oxigénhiányt idéz elő a magzatnál - esetén.
  • Ha az anya medencéjéhez képest a magzat túl nagy méretű.
  • Egyes fejlődési vagy tartási rendellenesség esetén.
  • Fekvési rendellenesség esetén, ha a magzat harántfekvésben helyezkedik el. 
  • A farfekvés önmagában nem műtéti indikáció, csak ennek manuális hüvelyi manőverezését már régóta nem tanítják az orvosoknak, így egyszerű farfekvés esetén is eleve műtétet alkalmaznak. Gyakran előre kitűzött időpontban, amikor kicsi az esély arra, hogy a szülés magától meginduljon, és legalább a vajúdás megtörténjen a maga természetes módján, pedig ez nagyon fontos lenne a farfekvésben elhelyezkedő babáknak is!


A császármetszés előnyei:
 

  • Életveszély és bizonyos komplikációk esetén ez a biztonságos szülési mód.
  • Elkerülhető így a hosszú, kimerítő vajúdás és a gátmetszés is.


A császármetszés hátrányai:
 

  • Ha úgy történik a műtét, hogy elmarad a vajúdás folyamata, akkor előfordulhat, hogy a hormonegyensúly felbomlik, ezáltal nehezítetté válhat az anya-baba páros egymásra hangolódása, a kötődés kialakulása és a szoptatás, emiatt sokkal több támogatásra lehet szükségük.
  • A legtöbb szülészeten nem biztosítják a műtét utáni közvetlen bőr-bőr kontaktust, az „aranyórát”. A babát rendszerint csak akkor kapja meg az anya, ha már fel tud kelni és önállóan el tudja látni.

  • Sok anya, aki természetes úton szerette volna világra hozni a gyermekét, a császármetszés után csalódottá válik, önértékelése, önbizalma csökken, könnyebben alakul ki esetükben szülés utáni lehangoltság, depresszió.
  • Gyakrabban fordulnak elő szövődmények és későbbi összenövések császármetszés után.
  • A műtét utáni lábadozás, felépülés tovább tart, mint sima hüvelyi szülést követően.
  • Ha úgy döntesz, hogy császármetszés után hüvelyi úton szülnél (VBAC), akkor sokkal nagyobb figyelemre lesz majd szükséged, hiszen kis mértékben, de fennáll a veszélye, hogy a korábbi heg szétválik a szülés közben. Ennek kockázata csökkenthető, ha sikerül elkerülni a mesterséges szülésindítást vagy gyorsítást. A két szülés között legalább két évnek ajánlott eltelnie.

2. Természetes szülés teljes érzéstelenítéssel

Sok kismamát foglalkoztat a kérdés, hogy kérjen-e epidurális érzéstelenítést (EDA), vagy ne. Fájdalommentesen szüljön, vagy átéljen, érezzen minden pillanatot?

Teljes érzéstelenítés során nem csupán fájdalomcsillapítót kap a kismama, hanem a gerincébe adott érzéstelenítő hatására szinte alig érez bármit is. Hatása 2-4 órán át tart, így ha ennél tovább húzódik a vajúdás intenzív szakasza, újra és újra be kell adni.

Olvasd el ezt is: Epidurális érzéstelenítés - áldás vagy átok?


A teljes érzéstelenítés előnyei:
 

  • Elkerülheted a vajúdás sokszor már elviselhetetlennek tűnő fájdalmát, de legalábbis csökkentheted azt
  • Ha nem várt komplikáció lép fel, mely miatt császármetszést kell végezni, akkor azonnal nekiláthatnak az orvosok, hiszen te éppen nem érzel semmit. Ha nem állsz az érzéstelenítés hatása alatt, akkor eltelhet akár fél-háromnegyed óra is, mire megkezdhetik a műtétet.
  • Adódhatnak olyan helyzetek, amikor orvosilag indokolt lehet az EDA, ilyenkor is érdemes körültekintően alkalmazni.


A teljes érzéstelenítés hátrányai:
 

  • A nagy mennyiségű gyógyszer nem tesz jót a baba szervezetének – nem véletlenül kell kerülni a hasonló szerek alkalmazását a várandósság idején. Ám hozzá kell tennünk, hogy ma már olyan anyagokat használnak a szülés során, melyek (elvileg) nem gyakorolnak káros hatást a babára.
  • Előfordulhat, hogy az injekció ellenére is nagymértékű fájdalmat él át a kismama, így ezekben az esetekben szinte feleslegessé válik az érzéstelenítés
  • Ha ezt a módszert választod, nem érezheted át teljes egészében a szülés minden pillanatát. Pedig ez a legnagyobb „élmény” egy nő életében, amelyre később nagyon szép emlékként gondolhatsz vissza.
  • Az EDA blokkolja a természetes oxitocin termelődését, ezért szükség lehet szintetikus oxitocin adagolására, ami megterhelő lehet mind az anya, mind a magzat számára. Előfordul, hogy ennek következtében műtéttel kell befejezni a szülést.


3. Természetes szülés EDA nélkül

Ha ódzkodsz az epidurális érzéstelenítéstől, akkor sem kell lemondanod a fájdalomcsillapításról. A vajúdás során természetes és gyógyszeres formában is csillapítható a fájdalom - tudj meg többet a lehetőségekről: Szülőszobai fájdalomcsillapítás természetes módszerekkel és gyógyszeresen

 


III. Alternatív szülési módok
 

1. Vízben szülés

A vízben szülés során az anya egy kád meleg vízben vagy egy felfújható medencében ad életet a gyermekének. Ma még a legtöbb hazai szülészeten csak a vajúdás intenzív szakaszát tölthetik a szülő nők a kádban, a kitolásnál már ki kell jönniük onnan. Néhány szülészeten az anyák azonban a vajúdás intenzív szakaszát és a kitolást is a vízben élhetik át.
Azért választják sokan ezt a módot, mert úgy vélik: mivel a baba már kilenc hónapja magzatvízben úszik, ezzel a módszerrel nyugodtabbá, meghittebbé tehetik számára az első pillanatokat. A meleg víznek jótékony izomlazító, ezáltal fájdalomcsillapító hatása is van. A vízben való ringatózás az anyának is kényelmesebb, könnyebben ellazulhat, sokkal kevesebb stresszt él át, ha így hozza világra gyermekét.

Tudj meg többet erről a módszerről: A vízben szülés előnyei és kockázatai.


2. Lótusz szülés

Erről az eljárásról még viszonylag keveset hallani. A lényege, hogy a köldökzsinórt nem vágják el, a baba a zsinór természetes elszáradásáig kapcsolatban marad a méhlepénnyel. Kicsit körülményes megoldás, és általában csak otthonszülés esetén kivitelezhető, de úgy tűnik, mégis sokan esküsznek rá. A lótusz szüléssel világra hozott babák nagyon nyugodtak, békések, kiegyensúlyozottak.

Tudj meg többet a témáról a lótusz szülésről szóló cikkünkből.


3. Szülés állva

Ez a módszer segíti, könnyíti a vajúdás folyamatát a gravitáció erejének köszönhetően, valamint az álló testhelyzet csökkenti a szülő nő fájdalmát is. Olvass tovább A függőleges vajúdási testhelyzet előnyeiről.


4. Szülés vajúdólabdával

Egy nagy gumilabdáról van szó, melyre rá tudsz ülni, feküdni, térdelni, hajolni a vajúdás során. Hasznos segítség lehet vajúdás közben, gyorsíthatja a folyamatot, csökkentheti a fájdalmat az előre-hátra való ringatózás által, ritmikus, nyugtató mozgás végezhető rajta, segítségével megtalálhatod a legkényelmesebb pózt, segíti az ellazulást. Némely szülőszobán az alapfelszerelés része, máshol viszont nincs, így erről érdeklődj előre a kórházban, melyben szülni fogsz. Te is vehetsz magadnak sajátot (gyógyászati segédeszköz boltban, sportboltban), később jó játék lehet gyermekeid számára, vagy akár otthoni edzéshez is használhatod.


5. Szülés bordásfal mellett

Ahol vannak ilyen eszközök, és nem kötelező a háton fekvés, a vajúdás és a kitolás során bordásfalba vagy kötélbe kapaszkodhatsz, így nagyobb erőfeszítésre leszel képes, mint fekvő helyzetben.

Olvasd el ezt is: Szülési segédeszközök: kellékek, amelyek megkönnyítik a vajúdást


6. Apás szülés - csak ha te is ezt szeretnéd!

Sok nő irtózik a gondolattól, hogy az apa jelen legyen a szülésnél. Nem szeretnék, ha ilyen helyzetben látná őket a párjuk, kellemetlenül éreznék magukat - a női szemérmesség bizony nagy úr. Ám ha kórházban szeretnél szülni, azt javasoljuk, hogy mindenképpen legyen veled valaki a szülőszobán (a leendő nagymama, barátnő, testvér), egy olyan személy, aki támogatást és segítséget tud nyújtani neked, mégsem érzed kényelmetlenül magad a jelenlétében. 
Ma már minden kórházban lehetőség van az apás szülésre, de a pároddal együtt érdemes megbeszélni és eldönteni, hogy mi számotokra a legjobb megoldás. Csodálatos élmény az apának, ha jelen lehet gyermeke megszületésénél, ráadásul segíthet neked mindenben, megkönnyítheti a vajúdás nehéz óráit bármivel, amit csak szeretnél. De csak akkor, ha a jelenléte számodra elfogadható és biztonságot jelent. Ezt neked kell eldöntened. Ha nagyon zavar, inkább mást kérj fel arra, hogy támogasson. A párod biztos, hogy meg fogja érteni ezt is.
Érdekel, mit gondolnak a témáról maguk a férfiak? Magyar apukákat kérdeztünk az apás szülésről - imádni való válaszokat kaptunk!

Neked melyik módszer a legszimpatikusabb? Ha már szültél, oszd meg tapasztalataidat velünk és a többi kismamával. Köszönjük!

 

A cikket lektorálta:

 

Novák Julianna

Novák Julianna

 

Dúla, szülésfelkészítő, mentálhigiénés szakember, fókusztréner és perinatális szaktanácsadó


Elérhetőségem:
Honlap: http://www.szulosuli.hu
             http://www.module.hu
             http://www.tavam.hu
 

Indexkép: dw-lifestylefotografie / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja