SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

3 gyakori fogprobléma a terhesség alatt

Családinet [cikkei] - 2014-05-13
Sok kismama tart a terhesség alatti fogászati kezelésektől, de ezen félelmek a mai eljárások tekintetében alaptalanok. Sőt, Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Fogászat fogorvosa arra hívta fel a figyelmet, hogy a megfelelő szájhigiénia fontos a mama és a baba egészsége szempontjából is.
3 gyakori fogprobléma a terhesség alatt

Miért hat a várandósság a fogakra?

Sokáig tartotta magát az az elképzelés, miszerint minden terhesség alatt a kismamának el kell búcsúznia néhány fogától. Tény, hogy a várandósság alatti hormonális változások a szájüreget is érintik, de arról szó sincs, hogy ezeknek feltétlenül fogvesztést kell eredményezniük. A női szervezet a terhesség alatt bonyolult változáson megy keresztül. Az egyik leggyakoribb problémát, az ínygyulladást például okozhatják a száj nyálkahártyájában található ösztrogén receptorok. A jó hír viszont, hogy az ilyenkor jelentkező problémák szakszerű kezeléssel orvosolhatók.

A 3 leggyakoribb probléma:

1. Ínygyulladás

A gyulladás tünetei az enyhétől a súlyosig terjedhetnek: előfordulhat pirosság, érzékenység, vérzés és a végső soron a fogak mozgása. Bár klinikailag a terhességi ínygyulladás nem különbözik a nem terhességitől, felmérések szerint a kismamák 30-100 százaléka tapasztalhatja ezeket a tüneteket – változó súlyossággal. Különösen a harmadiktól a hatodik hónapban fordulhat elő a vérzés és az íny gyulladtsága, bár arra hajlamosaknál akár az egész várandósságot végigkísérheti a jelenség. Ilyenkor még nagyobb figyelmet kell fordítani a szájhigiéniára, amelynek része a gondos szájápolás (vagyis a fogmosás, a fogselymezés és szükség esetén a szájvízhasználat), valamint a rendszeres fogorvosi ellenőrzés is.  

2. Jóindulatú terhességi daganatok

A kismamák közel 10 százalékánál jelentkezhet úgynevezett terhességi daganatok, amelyek nem rákos jellegűek. Ezek a kis, szájban megjelenő kinövések többnyire a szülés után eltűnnek. Jellemzően érzékeny, pirosas, bordós képletekről van szó, amelyek spontán vérezhetnek is. Ha ezek a tumorok valóban fájdalmat okoznak, komolyan véreznek vagy zavarnak az evésben, megoldást jelenthet a sebészeti eltávolításuk.

3. Az íny megnagyobbodása

Az íny-megnagyobbodása, amely gyakorlatilag az ínyterület megnövekedését jelenti, szerencsére igen ritka jelenség, és jóval kevesebb kismamát érint, mint az ínygyulladás.  
- Mind erről a jelenségről, mind a terhességi ínygyulladásról azt gondoljuk, hogy egy túlzott válaszreakció eredményei, amelyet ebben az időszakban a szervezet a baktériumokra produkál. Éppen ezért fontos, hogy a várandósok különösen figyeljenek a szájhigiénia fenntartására – mondja dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Fogászat fogorvosa.

- Ha ugyanis nem a megfelelő a szájápolás, az említett problémák nem csak, hogy nem javulnak, de tovább romolhatnak. Tehát a terhesség során mindenképpen jelentkezni kell a fogorvosnál, ha problémát észlelünk, a szokásos ellenőrzéseken kívül is. Optimális esetben a szükséges beavatkozások már a várandósság előtt, a felkészülés szakaszában megtörténnek, a nem sürgős és nagyobb fájdalommal járó beavatkozásokat pedig inkább a szülés után szoktuk elvégezni. A kényelem és a hányinger elkerülése miatt praktikus a 4. és a 6.-7.-ik hónap között elvégezni a kezeléseket.

Forrás: www.oxygenfogaszat.hu
Fotó:
imagerymajestic - FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A szerkesztő ajánlja