SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fiú vagy lány?

Dr. Nagy Zsolt (PhD) [cikkei] - 2011-03-21
Minden gyermekváró pár minél hamarabb szeretné tudni az új családtag nemét. A címben is feltett kérdés az egyik leggyakoribb felvetés a terhességgondozás során. Jelen cikkemben arról írok, hogy mi dönti el a gyermek nemét, és hogyan mutatható ez ki vizsgálattal.
Fiú vagy lány?

A gyermek neme ugyanúgy az örökítőanyagban kódolódik, mint számos más emberi tulajdonság. Amikor a petesejtet a hímivarsejt megtermékenyíti, kialakul egy egyedi örökítőanyag-mintázat, amely a leendő gyermekre jellemző az egész életén át. Célzott genetikai vizsgálattal a fogantatás pillanatától kezdve meghatározható a gyermek neme. A néhány sejtből álló embrió minden sejtje  (ezek ekkor még őssejtek) hordozza a nemiség információját. Ennek az anatómiai jellegei csak a terhesség későbbi szakaszában rajzolódnak ki, és lehet kimutatni képalkotó eljárással, például ultrahanggal.

Gének rendje

Az emberi nemet a gének határozzák meg, melyek kromoszómákon helyezkednek el.  Egy embernek nagyságrendileg 26 000 génje van, melyek közül közel néhány tucat befolyásolja döntően a nem kialakulását. Ma már jól ismert, hogy lányokra XX nemi kromoszómapár, míg a fiúkra XY nemi kromoszómapár a jellemző. Az Y-kromoszóma, azaz a férfi nemi kromoszóma kódolja a férfivá váláshoz szükséges géneket. Több olyan genetikai vizsgálat ismert, melyek képesek az örökítőanyagba zárt információt láthatóvá tenni, és tájékoztatni a szülőket a lelendő gyermek örökítőanyag-mintázatáról. A vizsgálat elvégzéséhez azonban sejtek szükségesek az embrióból.

Csak indokolt esetben!

A magzati genetikai vizsgálat alapját a magzatból származó sejtek adják.  Mesterséges megtermékenyítés esetében az embrió egyetlen sejtjéből is lehet genetikai vizsgálatot végezni (PGD módszer). A néhány sejtes embrióból egy sejt elvétele nem okoz gondot, ez tudományos tény évtizedek óta.  Az egyetlen sejtből elvégzett kromoszóma-szerkezet vizsgálat során az embrió neme is egyszerűen meghatározható  - a nemi kromoszómák alapján. Természetes úton történő fogantatás esetében a terhesség 12. hetében vagy 16. hetében lehet mintát venni a magzattól. A 12. héten végzett mintavétel neve chorionboholy-biopszia, a 16. hetié pedig magzatvíz-mintavétel (amniocentesis). Mindkét mintavételi eljárásnak van vetélési kockázata, emiatt csak szakorvosilag indokolt esetben lehet elvégezni. Szeretném kihangsúlyozni, hogy a gyermek nemének meghatározása nem szakorvosi indok, tehát emiatt magzati génvizsgálat nem rendelhető el. Ha bármilyen más okból, pédául anyai kor (35 évnél idősebb édesanya) miatt elvégzett magzati genetikai vizsgálattal együttesen a magzat neme is megállapítható.

Etikus?

Véleményem  szerint a nemiséget meghatározó genetikai vizsgálat etikai megitélése kettős.  A genetikai vizsgálat nem szolgálhatja egészséges terhességek megszakítását nem kívánt nemű embrió esetében. Az orvostudománynak minden esetben a magzat és a terhes édesanya egészségét kell szem előtt tartania. Más részről a szülői jogok egyike, hogy döntsenek a leendő gyermekükről. A kérdés nem egyszerű, és számos tudományterület képviselője a mai napig is vitatkozik rajta. A genetika tudománya valós információkkal tudja ellátni a szülőket, de az adott állam jogállása és társadalmi akarat együttesen dönt arról, hogy mire használja a géndiagnosztika adta lehetőségeket. 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A szerkesztő ajánlja