SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Terhesség hétről hétre - 29. hét

Dr. Sápy Tamás [cikkei] - 2009-11-27
Terhesség hétről hétre: huszonkilencedik hét. Hogyan fejlődik a kisbabám? Hogyan változik a testem? Hogyan változik az életem?
Terhesség hétről hétre - 29. hét

Válaszd ki azt a terhességi hetet, ami érdekel: 

12345678910111213
1415161718192021222324252627
28293031323334353637383940


 

Magzat fejlődése

Terhesség hétről hétre - 29. hét

Kb. hat hete már a csemetéd figyel a hangodra és a párodéra, más gyerekek hangjára, bárkiére, aki a pocakodhoz beszél. Azzal, hogy beszélsz a kicsinyedhez, szorosabbá tudod fűzni a köztetek lévő köteléket, ráadásul ez akár a nyelvi fejlődése alapjául is szolgálhat! Azok a babák, akikhez beszéltek, amíg a pocakban voltak, rögtön felismerik szüleik, rokonaik hangját, és a hangforrás irányába fordulnak, amint megszületnek. Az IQ-val és a beszédkészség elsajátításával is összefüggésben lehet a pocakban lévő babák agyának beszéddel történő stimulálása. Így nem meglepő az sem, hogy kutatások kimutatták, ha egy énekesmadár tojását „néma” pótmama kelti ki, akkor az a kismadár nem fog énekelni.



Testem változásai

Terhesség hétről hétre - 29. hét

A terhesség utolsó szakaszában a legtöbb szülő megismerkedik a szülés folyamatával, helyszínével, - szülésfelkészítő tanfolyamra jár -, hogy amikor eljön a nagy nap, magabiztosabbak és felkészültek lehessenek. Arra is jó alkalom lehet, hogy megismerkedj más hasonló stádiumban járó kismamával, hogy a későbbiekben, a gyermek születése után is kicserélhessétek tapasztalataitokat.
A legtöbb orvos javasolja az ilyen kurzusokon való részvételt. Keress egy jó referenciákkal rendelkező, kis létszámú csoportot, ahol előadásokat tartanak, különböző szüléseket bemutató képanyaggal is rendelkeznek, és ahol lehetőség van a szülészeti osztályon is szétnézni. Nagy a kísértés hogy kihagyd a videókat, ahol egy kicsit túlzottan is szemléletesen van bemutatva a nagy esemény. De az a tény meg fog nyugtatni, hogy legalább tisztában leszel a szülés folyamatával, és hogy mindez a sok erőfeszítés azért a drága csöppségért van, aki a világra születik.



Életem változásai

Terhesség hétről hétre - 29. hét

Ha már nem dolgozol, és otthon lazíthatsz, akkor a gondolataid egyre inkább a születendő gyermeked és a szülés körül forognak. Elcsendesedsz, és arra gondolsz, hogy egy új élet lép be az életedbe, a családodba és a világba. Nagyon sok nő ilyenkor elkezd aggódni, rettegni a szüléstől, de legalább annyira izgatottan várja is a nagy napot. Ezek az érzések teljesen normálisak. Lehet, hogy segít, ha úgy képzeled el ezt az egészet, mintha egy maratoni futás lenne - vannak benne fájdalmas fejezetek, de összességében nagyon örömteli. Arra gondolj, hogy ezen már több millió asszony átesett, és a legtöbb anyuka élete legszebb napjai közé sorolja gyermeke születését.



Teendők a 29. héten

Terhesség hétről hétre - 29. hét

1. Élvezd a bababulid, és a babaajándékok özönét!
2. Vásárolj üdvözlőkártyákat a születés hírének ünnepélyes megosztásához. Döntsd el, hogy papír alapút vagy elektronikusat választasz-e.
3. Ha régebbi építésű házban/lakásban éltek, kérd meg a párod, hogy ellenőrizze, használtak-e valamilyen ólomtartalmú festéket a gyerekszoba kifestéséhez. Ha szükséges, távolítsátok el.
4. Étrended legyen magas rosttartalmú, hogy megelőzd a székrekedést és az aranyér kialakulását.



Heti tipp

Terhesség hétről hétre - 29. hét

Tudod már, hogy ki lesz veled a szülőszobában? Néhány nő úgy dönt, hogy egy dúla (szülés körüli asszonytárs segítő) segítségét kéri, hogy ő támogassa vajúdás közben. A dúlád, aki inkább nevezhető drukkernek mint orvosnak, végig bátorítani fog és mindenben támogat (bár a babát azért ő sem fogja tudni helyetted megszülni). Sok dúla egyben a szülés utáni gondozásban is részt vesz és segít a szoptatásban, a pólyázásban, a pelenkacserében és hasonló alapvető gondozási teendőkben, hisz ahhoz idő kell, amíg a kismama belejön. Sok kismama véli úgy, hogy a dúla segítsége felbecsülhetetlen értékű.



A terhesség további heteiről a következő helyeken olvashatsz még:
Első trimeszter hetei - Második trimeszter hetei - Harmadik trimeszter hetei

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja