SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Terhesség hétről hétre - 11. hét

Dr. Sápy Tamás [cikkei] - 2009-11-27
Terhesség hétről hétre: tizenegyedik hét. Hogyan fejlődik a kisbabám? Hogyan változik a testem? Hogyan változik az életem?
Terhesség hétről hétre - 11. hét

Válaszd ki azt a terhességi hetet, ami érdekel: 

12345678910111213
1415161718192021222324252627
28293031323334353637383940


 

Magzat fejlődése

Terhesség hétről hétre - 11. hét

A magzat a terhesség tizenegyedik hetébenA következő vizsgálatnál az orvos egy gélt fog a pocakodra tenni és egy szerkezetet fog csúsztatni rajta, ez az (doppler) ultrahang készülék. A felerősített belső hang fogja betölteni a szobát. Először egy fehér zajt fogsz hallani, olyat, mint a rádióadás háttér hangja. Majd csodálatos módon felhangzik egy aprócska dob, gyermeked szívverése. 150-szer dobban egy perc alatt. Ez az első hallható üzenet a fejlődő gyermekedről, ami csodálattal és örömmel fog eltölteni. Vidd magaddal a párodat is hogy vele is megoszthasd ezt a varázslatos pillanatot.



Testem változásai

Terhesség hétről hétre - 11. hét

Egész hirtelen rád törhetnek vad vágyakozások egyes ételek iránt, hogy meg tudnál enni egy egész grapefruitot, de most azonnal; vagy egy jó kis steakre (legyél akár amúgy vegetáriánus), de egy sós chipsre, vagy akár a kapható legcsípősebb salsára is vágyakozva nézhetsz. Isten hozott a sóvárgó várandósok világában! Lehet, hogy csak olyan ételekre vágysz, amiket amúgy is szeretsz, csak most brutális mennyiséget el tudnál tüntetni belőlük, de előfordulhat, hogy olyan ételek is izgalomba hoznak, amikre korábban rá se tudtál nézni. Azzal magyarázzák ezt a jelenséget, hogy a tested olyan tápanyagokra vágyakozik, amikre most fokozottabban van szüksége, ez általában a C-vitamin, a vas és a só. Engedj nyugodtan a csábításnak, csak tarts mértéket, és kerüld az olyan ételeket, mint a félig átsütött, vagy nyers hús, amik ártalmasak lehetnek a kicsinek. Néha a nők „nem ehető” dolgokra is vágyakozhatnak, krétára vagy mosóporra. Ha efféle vágyakat fedezel fel magadban, hívd fel az orvosodat, hogy egészséges alternatívákat javasolhasson.
Van egy olyan mendemonda mely szerint, ha citrusfélére vágysz inkább, akkor kislányod lesz, ha meg húsra, akkor kisfiad.



Életem változásai

Terhesség hétről hétre - 11. hét

Mihelyst a pocakod is elkezd nőni, rájössz, hogy mennyi terhességszakértő van a világon! A kéretlen megjegyzések között vannak mulatságosak, mint: „egyél sok répát, különben a gyermeked rövidlátó lesz”, de akadnak egész ijesztőek is: „mindenfajta testmozgás árt a babának” Ne hagyd, hogy ezek a „jó tanácsok” befolyásoljanak téged. Te és az orvosod tudjátok a legjobban mi jó neked és a babának. Egy udvarias „köszönöm majd az orvosommal megbeszélem”-el elejét lehet venni az ilyen „jó tanács áradatnak”.



Teendők a 11. héten

Terhesség hétről hétre - 11. hét

1. Naponta krémezd be a hasad, csípőd és combjaidat, hogy megelőzd a feszülő bőr kiszáradását és viszketését.
2. Kerüld a jacuzzikat, szaunákat, gőzfürdőket, a meleg időben végzett kimerítő tornagyakorlatokat és a túl forró fürdőt, vagy bármi mást, ami testhőmérsékleted 38,8 °C fölé emelheti.
3. Ha az orvosod ajánlja, vizsgáltasd meg magad kromoszóma-rendellenességekre tarkótáji ödéma (nuchalis oedema, NT) vizsgálat és méhlepény-mintavétel (lepényszövet mintavétel, CVS) segítségével.
4. Hallgasd meg a magzat szívverését a Doppler-készülék segítségével az orvosi vizsgálaton, ha lehetséges.



Heti tipp

Terhesség hétről hétre - 11. hét

Üdvözöld az új dekoltázsod! A progeszteron és ösztrogén nevű hormonok hatására kezdenek megduzzadni a cicijeid (és bennük a tejtermelő mirigyek) és hamarosan már szűknek fogod érezni a blúzaidat. Nemsokára eljön az új melltartók beszerzésének ideje is. Miután a baba megszületik, könnyen hozzá kell majd férned a cicidhez, ezért inkább szoptatós melltartót vásárolj a klasszikus kismamamelltartó helyett.



A terhesség további heteiről a következő helyeken olvashatsz még:
Első trimeszter hetei - Második trimeszter hetei - Harmadik trimeszter hetei

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja