SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egy apa halálra rémült felesége szülése közben, képei bejárták az internetet

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-07-10
A Scarymommy hozta le azt a spanyol videómegosztó oldalon található felvételt, amelyen egy kispapa ijedezik a szülés folyamata láttán.
Egy apa halálra rémült felesége szülése közben, képei bejárták az internetet

A szülés évezredeken keresztül kizárólag a nőkre tartozott. Az elmúlt évszázadig soha nem kellett az asszonynak egyedül vajúdnia: vele voltak a nőrokonok és a bába, nagy bajnak számított, ha már orvost kellett hívni a folyamathoz.

Az egészségügy fejlődésének köszönhetően azután a kórházakba helyeződött át a szülés, ahol az anyák egyedül, csupán a kórházi csempék és az egészségügyi személyzet társaságát élvezve hozhatták világra gyermeküket. A rideg körülményeket megelégelve ébredt fel az igény néhány évtizede arra, hogy újra egy családtag kísérhesse végig az anyát a szülés folyamatán – ám a közben viharos gyorsasággal lezajlott társadalmi és családszerkezeti változások miatt ez az illető ma már rendszerint nem a nő édesanyja vagy lánytestvére, hanem a férje.

Bár a legtöbb újdonsült apuka derekasan helytáll a segítő szerepben, némelyiküknek komoly ijedelmet okoz a látvány. Így járt ez az apuka is, akinek riadt arckifejezését látva nem tudjuk visszatartani a mosolygást.

Pedig úgy igyekszik szegény. Egy ponton még arra is vállalkozik, hogy a kezét bátorítóan a párja vállára tegye, ám utána újra felébred benne a rémület, és kénytelen odébb húzódni. Érdekes módon a baba megszületése után is lassan tér vissza a lélekjelenléte, hosszú ideig csak a sarokból leskelődik, amíg össze nem szedi a bátorságát, hogy vessen egy pillantást a saját gyerekére.

A poszt alatti kommentekben sok nő jelölte meg a saját párját, ami arra utal, hogy az említett apuka nincs egyedül, mások is reagáltak furcsán a szülés folyamatára.

Azért a legtöbb apuka általában különösebb megrázkódtatás nélkül szokta végigkísérni párját a vajúdáson. Hallani olykor történeteket elájuló apákról, és állítólag olyan is megesik, hogy valaki a látvány hatására elhidegül a feleségétől, mégsem ezek a jellemző reakciók. A túlnyomó többség inkább büszke a feleségére, és ő maga igyekszik minden fizikai és érzelmi támogatást megadni neki ezekben a felemelő, ám mégis rettenetesen nehéz órákban. 

Az apukák elmondása alapján a legnehezebb számukra a szülőszobában a tehetetlenség. Látni, hogy a nő, akit szeretnek, szenved, és nem tudnak segíteni rajta. Aki ettől tart, annak nem árt tudnia, hogy a puszta jelenlétük általában hatalmas segítség a feleségüknek. Egy kézszorítás, egy fejsimogatás vagy egy pohár víz adása rendkívül sokat segít lelkileg a vajúdó nőnek.

Megoszlanak a vélemények, hogy magát a kitolást érdemes-e látnia az apának. A többség azon az állásponton van, hogy a szexuális élet minőségének megtartása érdekében ennek végignézését érdemes kihagyni. Vannak, akik erre az időre el is hagyják a szülőszobát, mások maradnak, de a párjuk fejénél ülnek, ahol semmilyen megrázó részlet nem látható. Akik azonban úgy döntöttek, direktben nézik végig a baba kibújásának folyamatát, ritkán erősítik meg az ezzel kapcsolatos aggodalmakat.

Az apás szülés tehát jó dolog. Sokat számít, hogy ma már nincsenek kizárva az édesapák gyermekük világra jövetelének folyamatából, és a legtöbben ezek után máshogy néznek a feleségükre és az egész női nemre is. Erőltetni azonban nem szabad. Ha egy férfi nem szeretne részt venni benne, felesleges sértődéssel és könyörgéssel rávenni, jó nem fog kisülni belőle. A szülő nőnek alapvető joga, hogy egy nagykorú kísérő vele lehessen a vajúdás során, de ennek nem kötelező az apának lennie, ugyanúgy lehet az édesanyja, a barátnője vagy egy dúla (szüléskísérő asszony). A lényeg, hogy ha nem akarja, ne kelljen magára maradnia gyermeke világra hozatalának folyamán.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja