SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kismama-betegség? - Visszértágulat

Fenika [cikkei] - 2004-02-23
Csinos rövid szoknyában sétálok a parkban, tolom a babakocsit. Mindenki engem néz, a lábamon ronda lila-kék csomós, kidagadt erek, sebek éktelenkednek. Hát már sohasem vehetek fel szoknyát, cicanadrágban fogok strandolni?...
Kismama-betegség? - Visszértágulat

Aztán felébredek. Hál Istennek, csak egy rossz álom. Még 6 hónap a szülésig. Nekem is olyan csúnya lesz a lábam, mint az Öreg Mamának? Mit tegyek?

Nem kell feltétlenül attól rettegnünk, hogy a családban már-már hagyományosan előforduló visszértágulat elcsúfítja lábunkat. Bár a kutatások azt igazolják, hogy a betegség kialakulására való hajlam öröklődik, de a visszértágulat kifejlődése többnyire megelőzhető.

Először is ismerkedjünk meg az anatómiai sajátosságokkal. A visszerek (vénák) a sejtek felől a szív és a tüdő felé szállítja az elhasznált, felfrissítésre váró vért. Míg a verőerekben (artériák) a szív és a verőerek vastag, izmos falának ritmikus összehúzódása, pulzálása magas nyomást tart fenn, a vénákban a vér alacsony nyomáson áramlik vissza. A vénák falában levő izomréteg sokkal vékonyabb, a vér visszaáramlását a szív felé nyíló kis "zsilipek", a vénás billentyűk és a vénákat körülvevő izmok mozgása biztosítja. A vénás visszaáramlást segíti a belégzéskor keletkező negatív mellkasi nyomás (vákuumhatás) is. Minden verőeret általában két visszér kísér, egy az izomba ágyazott, mélyvéna és egy felületi véna, a két rendszer több helyen összekapcsolódik egymással.

Valószínűleg a visszérbetegség egyike azon áldozatoknak, amit a két lábra állásért meghoztunk. A felegyenesedett testhelyzet a vénákra fokozott megterhelést ró. A várandósság során, a baba fejlődésének előrehaladásával a hasban levő nyomásviszonyok megváltoznak, a láb vénáinak még inkább nehéz a vér feljuttatása a mellkasba. Miután a vénás billentyűk megakadályozzák a vér visszaáramlását a felületen futó, vékony falú erek kitágulnak. Ha a tágulat tartósan megmarad, a kitágult erekben a vér áramlása tovább lassul, a kitágult részeken örvénylik, súlyos esetben kisebb vérrögök képződhetnek, amelyek elsodródva, tüdőembóliát okozhatnak. A hasűri nyomás fokozódásával a mélyvénák is nehezebben ürülnek, ezek falán a véralvadást segítő vérlemezkék tapadhatnak meg, vérrög és visszérgyulladás alakul ki, ezt nevezzük mélyvénás trombózisnak. Az elhanyagolt, hosszú éveken át hordozott visszérbetegségek a láb egész keringését felborítják, a szövetek ellátása csökken, kialakul a lábszárfekély.

Ha sikerült mindenkit elborzasztanom lássuk, mit tehetünk ennek elkerülése érdekében!

  • Az anatómiai sajátosságokat figyelembe véve, legfontosabb feladat a visszaáramlás segítése. A hosszú állás mindenképpen kerülendő, helyette a kényelmes fotelben, felpócolt lábakkal való üldögélést, fekvést javasoljuk. Sokat segít a rendszeres mozgás, séta, nagyon előnyös az úszás.
  • Kerüljünk minden olyan ruhadarabot, ami az alhasat vagy a combokat elszorítja (szoros öv, fehérnemű, combfix harisnya). Kezdődő visszértágulat esetén ajánlott a rugalmas pólya vagy gumiharisnya viselése a lábszáron.
  • Ha ülő munkát végzünk, legalább óránként tornáztassuk meg lábunkat. Torna közben vegyünk néhány lassú, mély lélegzetet, a mellkas mozgásával is gyorsítva a visszaáramlást.

Visszértorna: ülő helyzetben

  • az alsó lábszár megfeszítése lábujjhegyre állással, majd a sarokkal a föld taposása, váltakozva 10x.
  • a lábak váltakozó kinyújtása vízszintes helyzetbe, majd vissza 10x
  • kinyújtott lábbal lábfejkörzés
  • combok összeszorítása, elengedése
  • intimtorna: a végbél és gátizom összeszorítása (4-6 másodperc), elengedése (a gátizom megerősítése a szülés kitolási szakánál is segíteni fog!)

ha van mód háton fekve:

  • a lábak váltakozó felemelése függőleges helyzetbe
  • a medence megemelése, visszaengedése (ez a gátizomzatot is erősíti).

A már kialakult visszértágulat korai szakaszban gyógyszeresen kezelhető. Várandós és szoptató kismamák a gyógyszerek használatát - a recept nélkül kaphatókat is - feltétlenül beszéljék meg háziorvosukkal! A egy-egy kisebb érre korlátozódó tágulat megszüntethető egy az érbe fecskendezett gyógyszer segítségével. A beadott injekció az érben egy steril gyulladást és az ér elzáródását okozza. A súlyos, kiterjedt, esetleg szövődményes visszértágulat műtéti úton szüntethető meg. A műtét során, a felszínen futó vénákat eltávolítják. Fontos tudni, hogy ez a műtét csak abban az esetben alkalmazható, ha a mélyvénás működés zavartalan, hiszen a beavatkozás után ennek a rendszernek kell átvenni a felületi vénák feladatát. Érdekesség, hogy bizonyos verőér betegségek - szűkület, elzáródás - műtéti megoldásánál, a láb felületi fő visszerét kivéve a sebészek érpótlást végezhetnek. Visszereinket tehát nem csak esztétikai okokból érdemes jó karban tartanunk.

Fotó: drwdowin/pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja