SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mozgolódik a magzat

Családinet [cikkei] - 2011-09-27
A legtöbb leendő anyuka már alig várja azt az első, megnyugtató mozgolódást, ami a baba fejlődését igazolja. Ezt az érzést gyakran rezgésként, remegésként jellemzik a kismamák. A legtöbb terhesség esetén valamikor a 18. és a 25. hét között történik meg. Azok számára, akik először várandósak, ez az időpont közelebb fog esni a 20. héthez, míg a tapasztaltabb anyukák már a 18. héten is észrevehetik a baba mozgását. Azt sem szabad elfeledni, hogy minden nő és minden terhesség más és más, tehát nem biztos, hogy ugyanakkor fogod észlelni a mozgásokat, mint mások.
Mozgolódik a magzat


Miért mozog a baba?


Ahogy a magzat fejlődik, előbb-utóbb nyújtózkodni fog majd a végtagjaival. Ne ijedj meg, ha nem tudod biztosan, hogy mit érzel! Az első hetekben nehéz lesz megkülönböztetni a baba mozgásait a bélmozgásoktól, de hamarosan észre fogsz venni valamilyen rendszert a mozgásokban. Fokozatosan ki fogod ismerni a babád alvó és éber periódusait, a legaktívabb időszakát és azt is, hogy mi válthatja ki a tevékenységét.

A terhesség későbbi szakaszaiban olyan egyértelmű mozgásokat is észre fogsz venni, mint rúgások, ütések és forgolódások. A baba zajokra vagy az érzelmeidre is reagálhat a mozgásával. Ha kényelmetlennek találja a testtartásodat, nekiállhat fészkelődni. Bizonyos ételektől aktívabb lesz a baba és azt is észreveheted, hogy van alvó és ébren lévő ciklusa is.
 

Milyen gyakran kellene a babámnak mozgolódnia?


Ahogy halad előre a terhességed, el kell kezdened figyelni a babád mozgásának gyakoriságát. Valamikor a harmadik harmadra feltűnhet, hogy a babád egyre gyakrabban, élénkebben mozog és egy rendszer szerint teszi ezt. Míg a mozgások még mindig rendszeresek, elkezdhetnek ritkulni a 32. hét után, mivel a baba nagyobb lesz és kevesebb helye lesz a fészkelődésre.

Ha gondosan figyeled a babád mozgásait, könnyebben észre fogsz venni jelentős változásokat. Minden nap célszerű félrevonulni a baba aktívabb időszakában és megszámolni a rúgásait, forgolódásait, ez segíthet azonosítani a potenciális problémákat és megelőzheti a halvaszülést. Veszélyeztetett terhességeknél erősen ajánlott a magzati mozgások számontartása a 28. héttől, sőt ez minden terhességnél előnyös lehet.  
 

Hozd ki a lehető legtöbbet ezekből az értékes pillanatokból!


Általában, a babák evés, nassolás, hideg ital fogyasztása, vagy valamilyen fizikai megterheléssel járó tevékenység után a legaktívabbak. A babát aktívabbnak találhatod este 9 és éjjel 1 óra között is, amikor a vércukorszinted csökken.

A babád rúgásainak számlálására fordított idő a babáddal való pihenésre és a kapcsolatotok szorosabbra fűzésére fog ösztönözni. Helyezkedj el egy kényelmes pozícióba, amikor a babád általában a legaktívabb. Néhány anyuka az ülést, - stabil háttámasszal és kezeikkel a hasukon - részesíti előnyben. Mások jobban szeretik a baloldalukon fekve megfigyelni a babát. A baloldaladon fekvéssel érheted el a legjobb vérkeringést, ez aktívabbá teheti a babát.
 

A baba mozgásainak számolása


Sok módszer létezik a baba mozgásainak megszámolására és sok vélemény létezik a mozgások ideális számát illetően egy megadott időn belül. Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Testület (American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG)) javaslata szerint le kell mérni, hogy mennyi idő alatt mozdul a baba tízszer. Ideális esetben a babának 2 óra alatt kellene tízszer megmozdulnia, de valószínűleg ez sokkal rövidebb idő alatt megtörténik.

Érdemes ezeket az adatokat feljegyezni egy füzetbe vagy táblázatba. Írd fel, hogy mikor érezted az első mozgást és rajzolj egy pipát minden egyes további mozgást követően, amíg el nem éred a tizediket. Ekkor jegyezd le a tizedik mozdulat idejét is. Ez segíteni fog a sémák felismerésében és megmutatja, hogy a babádnak mennyi időre van szüksége 10 mozgás elvégzéséhez. Ne feledd, hogy jelentős eltéréseket kell keresned. Egy idő után pontosan ugyanazokra az időkre fogsz számítani minden alkalommal, mikor a rúgásokat számolod; azonban viszonylag nagy időkülönbségek lehetnek. Tehát, emlékezz, hogy néhány nap alatt bekövetkező jelentős változást kell keresni...
 

Mikor hívjam az orvosom?
 

  • Ha követted a fenti utasításokat és nem éreztél 10 rúgást a második óra végére, várj néhány órát és próbáld meg újra. Ha ekkor sincs eredmény, vedd fel a kapcsolatot az orvosoddal.
  • Ha a megszokottól jelentős eltérést tapasztalsz 3-4 napon belül.

Lektorálta: dr. Eszlári Péter


Fotó: foter.com


Bemutatkozás
Aktuális Cikk
Kérdezz-felelek

Dr. Eszlári Péter

Szülész-nőgyógyász

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-20/460-75-07
E-mail: peter.eszlari@nogyogyasz.info.hu
Honlap: http://www.nogyogyasz.info.hu

Magánrendeléseim:

  • Tatabánya, Vadász u. 4. fsz/1
    Hétfő - 16:00-17:30-ig  (Bejelentkezés: 06-20/460-75-07)
  • Csákvár, Szabadság tér 5.
    Hétfő - 18:00 órától  (Bejelentkezés: 06-20/460-75-07)
  • Rextra Magánorvosi Rendelő: 1111 Budapest, Budafoki u. 59.
    Péntek - 16:00 órától (Bejelentkezés: 06-30/573-81-80)

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja