SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Megbírságolnak, ha nem szólsz időben! - Több tízezer forintod bánja, ha most érettségizett a gyermeked

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2023-06-06
Azok a szülők, akik a végzős, középiskolás gyermekük után veszik igénybe a családi pótlékot és a családi adókedvezményt, több tízezer forinttól esnek majd el júliusban, hiszen az érettségiző gyermekek után már nem jár. Nekik azonban arra is figyelniük kell, hogy időben szóljanak a munkáltatójuknak, hiszen ha ezt elmulasztják, még különbözeti bírsággal is sújtja őket az állam.
Megbírságolnak, ha nem szólsz időben! - Több tízezer forintod bánja, ha most érettségizett a gyermeked

Több ezer család érintett

Idén júniusban az Oktatási Hivatal adatai szerint 74 ezer diák érettségizett nem előrehozottan. Az ő szüleik már csak ebben a hónapban vehetik igénybe a családi pótlékot és a családi adókedvezményt, július hónapjától ugyanis ez már hivatalosan nem jár a gyerekek után.

A jogszabály szerint családi pótlék a tankötelezettség teljes időtartamára 16 éves korig jár, illetve addig, amíg a gyermek közoktatási intézményben tanul, de legfeljebb annak a tanévnek végéig, amikor betölti a 20. – sajátos nevelési igényű gyermek esetén a 23. – életévét.

Egy gyermek után 12.200 forintnyi családi pótlék és 10.000 forintnyi családi adókedvezmény jár, tehát havonta minimum 22.200 forintnyi összegtől esnek el a szülők, ami egy évben 266.000 Ft-ot jelent a családi kasszában. A családi pótlékot nem lehet egyben igényelni, azonban a családi adókedvezményt sokan adóbevallásnál igénylik vissza, így 1 gyermek után 120.000 forintnyi összeget kapnak. Több gyermek esetén növekszik az összeg, így akár 3-4-500.000 forintnyi támogatásnak mondhatnak búcsút azok a családok, akiknek most érettségizett a gyermekük.
 

Jelenteni kell a munkáltatónál, különben bírságra számíthatunk

Annak a szülőnek,

akinek a gyermeke most lép ki a középiskola falai közül, és igénybe veszi a családi adókedvezményt, valamint a családi pótlékot, egy módosított nyilatkozatot kell benyújtania a munkáltatója felé, amelyben meg kell jelölni, hogy az érintett gyermek után már nem jogosult a kedvezményekre, és ezt a nyomtatványt a július havi számfejtés előtt el kell juttatnia a munkáltatónak.

Aki ezt nem teszi meg, az év további részében jogosulatlanul veszi igénybe az adókedvezményt és a családi pótlékot, így az év során adóhiánya keletkezik, amit a következő évben az adóbevallásában korrigálhat.

Az így keletkezett összegre az adóhatóság 12 százalék különbözeti bírságot is rátesz, ha az összeg magasabb, mint 10.000 Ft, amit szintén az adóbevallás beadása után kell befizetniük az érintetteknek.

Tehát ha valaki csak december végén mondja le a családi adókedvezmény igénylését egy gyermek után, akkor 60.000 forint helyett 67.200 forintot kell majd az adóhatóság számára átutalnia. Érdemes tehát odafigyelni a dátumokra, és időben értesíteni a munkáltatót a bekövetkezett változásról.

Indexkép: Puwadon Sang-ngern képe a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja