SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyerekvállalás és a karrier: az egyensúly keresése

Rácz Dávid [cikkei] - 2023-09-18
Sokan még manapság is úgy gondolják, hogy az élet két területen mozog: ez a család és a karrier. De miképp egyeztethetjük össze a gyerekvállalást és a karrier előrehaladását? Melyikből engedjünk és melyiknek adjunk nagyobb teret?
Ez a téma ma aktuálisabb, mint valaha: a modern társadalom elvárja, hogy sikeresek legyünk mind a szakmai, mind a személyes életünkben. A gyerekvállalás és a karrier egyensúlyának megtalálása komplex kérdések sorát veti fel.
Gyerekvállalás és a karrier: az egyensúly keresése

Gyerekvállalás és karrier

Rugalmasság és munkahelyi lehetőségek

A cégeknek is fel kell készülniük a megváltozott trendekre és társadalmi elvárásokra. Épp ezért a rugalmas munkavégzés felkínálása egy olyan kulcsfontosságú tényező, amely lehetővé tenné a gyerekvállalás és a karrier összehangolását.

Az egyik fő előnye az, hogy segít megteremteni azt az egyensúlyt, ami lehetővé teszi a munka és a család szükségleteinek egyidejű kielégítését. Például a home office lehetősége lehetővé teszi, hogy otthonról dolgozzunk, így rugalmasabban tudjuk megszervezni a feladatainkat, és a gyerekeink mellett is több időt tudunk tölteni.

Azonban ebben az esetben fontos, hogy a munkavállaló képes legyen a magánéletét és a munkát különválasztani annak ellenére, hogy az otthona számít munkahelynek. Az elmúlt években a koronavírusjárvány alatt sokan megtapasztalták az otthoni munka alatt a kiégést is. 

Ugyanakkor más nehézséget is kínálhat ez az munkavégzési opció: ez pedig a hatékony kommunikáció hiánya a távmunka során. Fontos, hogy mind a munkaadók, mind a munkavállalók tisztában legyenek ezekkel a kihívásokkal, és proaktívan kezeljék őket.

A munkavállalóknak is felelősségük van a rugalmasságért való kiállásban. Fontos, hogy kommunikálják a munkáltatóikkal a saját igényeiket és kéréseiket, valamint rugalmasan alkalmazkodjanak az elvárásokhoz és a munkahelyi lehetőségekhez. Az egyensúly megtalálása mind a családi életünket, mind a karrierünket jobbá teheti.
 

Karriertervezés és családalapítás összehangolása

A gyerekvállalás előtt álló párok gyakran szembesülnek azzal a kihívással, hogy miképpen illeszthetik össze a karrierjüket és a családot. Egyik példa erre Nikolett, aki egy vállalat vezető pozícióját tölti be, és azt mondja:

"Régóta tervezzük a gyerekvállalást a férjemmel, de félek, hogy nehéz lesz összehangolni a munkámat a gyerekekkel. Továbbá, ha kiesek néhány évre, addig találnak mást a helyemre. Nagy áldozat ez. Arról nem is beszélve, hogy férjemmel együtt keresünk jól …"

A karriertervezés és a családalapítás összehangolása során a párok közötti kommunikáció kulcsfontosságú. Például Péter és Anikó közösen határozták meg, hogy milyen mértékben osztoznak majd a gyermekgondozásban és a munkában. Péter megjegyzi: 

"Nagyon fontos volt nekünk, hogy őszintén megbeszéljük a terveinket és elvárásainkat. Így könnyebben tudtuk tervezni a jövőnket. Én vállaltam másodállást, Nikolett pedig a gyermek megszületésétől kezdve dolgozik otthonról, mint vállalkozó. Együtt így boldogok vagyunk."
 

gyermekvállalás

Kép forrása: Sarah Chai/Pexels


Szülési és szülői szabadságok

A szülési és szülői szabadságok fontos tényezők a gyerekvállalás és a karrier egyensúlyának megtalálásában.

Az ilyen szabadságok kihasználása lehetőséget nyújthat a szülőknek arra, hogy közelebbi kapcsolatot alakítsanak ki újszülött gyermekeikkel, miközben időt szánnak saját magukra és a családjukra. Például Mihály azt mondja: 

"Az apasági szabadság lehetőséget adott arra, hogy az első hónapokban a kisfiammal legyek, és segített kialakítani a kötelékünket. Emellett még így is tudtam időben visszatérni a munkába."
 

apa karrier

Kép forrása: William Fortunato/Pexels


Jövőkép: Hogyan fejlődhet a gyerekvállalás és a karrier összehangolása?

A gyerekvállalás és a karrier egyensúlyának fejlesztése a jövőben továbbra is kulcsfontosságú téma marad biztosan. Ahogy a társadalom változik, egyre nő az igény az olyan munkahelyi politikákra és megoldásokra, amelyek lehetővé teszik a szülők számára, hogy sikeresen egyeztessék össze a munkát és a családot.

A fiatal generációk más és más igényekkel lépnek a cégek elé, ehhez a munkáltatóknak is alkalmazkodniuk szükséges. Az elkövetkező években számos fejlesztést és irányt várunk a gyerekvállalás és a karrier összehangolásában.

Az egyik előrejelzés szerint a távmunka további terjedése várható. Az egyre fejlettebb technológia lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy bárhol dolgozzanak, így rugalmasabban tudják tervezni a munkaidejüket a családdal való idő eltöltése mellett.

A jövőben az is valószínű, hogy növekedni fog a munkáltatók által nyújtott szülői támogatás, például a rugalmas munkaidők, a gyereknevelési segítség, vagy akár a gyerekbarát irodai környezetek terén. Már manapság is több modern munkahely kínál gyermekmegörzést, vagy gyermekbarát megoldásokat a dolgozóiknak.

Best practice példákkal élve, egy multinacionális vállalat bevezetheti a szülőknek szánt szociális programokat és szülői támogatási csoportokat, amelyek segítik a szülőket a munka és a család összehangolásában. Ezenkívül a vállalatok olyan mentorprogramokat is kialakíthatnak, amelyek támogatják a szülőket a karrierjük építésében és a gyereknevelésben. Ezek az intézkedések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a jövő szülői generációi könnyebben megtalálják az egyensúlyt a munka és a család között, és sikeresen fejlesszék magukat mindkét területen.

Az innováció és a társadalmi igények alapján a gyerekvállalás és a karrier összehangolásának területén további fejlesztések várhatók. Az egyéni igényeknek megfelelő megoldások, támogatások tervezése és elérhetővé tétele kulcsfontosságú lesz annak érdekében, hogy minden szülő sikeresen egyeztethesse össze a gyerekvállalást és a karriert, és ezzel egy boldog és kiegyensúlyozott életet élhessen. Az előrelépéshez azonban további kutatásra és az egyének, vállalatok és kormányok együttműködésére lesz szükség.

Indexkép: Tatiana Syrikova/Pexels

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja