SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ezt az öt fogalmat magyarázd el, mielőtt zsebpénzt adsz a gyereknek

Családinet [cikkei] - 2016-11-14
 [X]

"Honnan van apának pénze új biciklire? Mi az a készpénz, és miért ad az automata szüleimnek, ha beütnek egy titkos kódot?" A pénz fogalma sokszor már egészen fiatalon elkezdi foglalkoztatni a gyerekeket. Érdemes kérdéseiket felkészülten várni, és tudatosan bevezetni őket a pénz titokzatos világába, ugyanis a pénzről alkotott fogalmaink, és gyermekként szerzett tudásunk meghatározhatják akár felnőttkori életmódunkat is. A Fundamenta FundiMini pénzügyi edukációs szakértője szerint nem árt néhány alapvető fogalmat elmagyarázni, mielőtt zsebpénzt adunk a gyermekünknek.
Ezt az öt fogalmat magyarázd el, mielőtt zsebpénzt adsz a gyereknek

A Fundamenta FundiMini kutatásából kiderült, hogy miközben a szülők 85 százaléka ad zsebpénzt általános iskolás korú gyermekének, csak kevesen használják azt tudatosan, pénzügyi nevelés céljából. A megkérdezett szülőknek mindössze 24 százaléka válaszolta, hogy kifejezetten gyermeke megtakarításához járul hozzá a pénzösszeggel. A pénzügyi edukációs szakértő szerint ugyanakkor fontos, hogy ösztönözzük őket arra: rendszeresen tegyenek félre abból, amit kapnak. Érdemes ezért már egészen kicsi kortól, játékos formában megismertetni gyermekeinkkel a pénzzel kapcsolatos fogalmakat, így szinte észrevétlenül építhetik fel a sikeres felnőttkorhoz szükséges alapokat.

Zsebpénz

Csemetéink játékos pénzügyi okítása mellett persze elengedhetetlen, hogy mi magunk is a tettek mezejére lépjünk, és időben gondoskodjunk a jövőjükről. Erre megoldás a FundiMini Gyerekszámla, amellyel már akár havi 20 ezer forintos megtakarítás mellett saját otthonnal vághatnak bele a nagybetűsbe a lurkók, ha elvégezték iskoláikat. A Gyerekszámlán minimum 8 éven át takarékoskodhatunk, és az összegyűjtött összeget tovább növelhetjük a hűségbónusz és a kamatprémium jóváírásával. A számlanyitáshoz pedig ajándékba kapunk egy számítógéppel összeköthető Okosperselyt is, így közösen kezdhetjük meg a takarékoskodást kicsiben és nagyban egyaránt.

Mielőtt azonban beüzemelnénk a perselyt, és átnyújtanánk gyermekünknek első zsebpénzét, a FundiMini pénzügyi edukációs szakértője azt javasolja, hogy az alábbi fogalmakról mindenképpen beszélgessünk vele!

 

Készpénz

A készpénz bankjegy vagy érme formában megjelenő pénz. Vásárolhatsz belőle, de gyűjtheted is a perselyedbe. A különböző papír- és fémpénzek eltérő értékkel rendelkeznek, ahogyan azok az áruk is, amelyeket megvehetsz belőlük. A zsebpénzedet is készpénzben kapod majd meg, ez az, amit szabadon elkölthetsz, vagy összegyűjthetsz egy nagyobb célra, például biciklire.

 

Bevétel

A bevétel mindaz, amivel gyarapszik a perselyed tartalma, az összes pénz, amit kapsz a hónap során. A zsebpénzed és a felnőttek fizetése is bevételnek számít, ahogyan a különböző munkákért, például a fűnyírásért, vagy más a ház körüli munkákért bezsebelt forintok is.

 

Kiadás

Kiadás mindaz, amit elköltesz a zsebpénzedből. Ha például veszel a boltban vagy a büfében innivalót vagy ennivalót, esetleg játékot vásárolsz, az kiadásnak számít.

 

Megtakarítás

Az a pénz, amelyet nem költesz el, hanem tudatosan félreteszel. Ha nem költöd el az egész zsebpénzedet, hanem minden alkalommal félreteszed egy részét, vagy akár az egészet, a megtakarításodból vásárolhatsz valamit, amire régóta vágytál.

 

Költségvetés

Ahhoz, hogy átlásd a pénzügyeidet, és kiszámolhasd, mennyi ideig kell gyűjtögetned egy várva várt dolog megvásárlásához, költségvetést kell készítened. Vesd össze, hogy mennyi bevételed van a hónapban azzal, hogy milyen kiadásokra számíthatsz, vagyis van-e valami, amire költeni szeretnél, majd vond ki a havi bevételedből a kiadásaidat. Így tudni fogod, mennyi megtakarításra számíthatsz a hónap végén, és könnyen ki tudod számolni, hogy hány havi megtakarításodból tudod összegyűjteni a pénzt, ami a céljaid eléréséhez szükséges.

Zsebpénz

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
A szerkesztő ajánlja