SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kockázatok és mellékhatások a reklámokban

Török Monika [cikkei] - 2005-02-23
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség tavaly összesen 78 millió forint értékben bírságolt szabálytalan reklámtevékenység miatt. Sok probléma volt az alkoholos italok és gyógyszerek hirdetéseivel, és tavaly már jogszabálysértő internetes reklámok miatt is szabtak ki büntetést a fogyasztóvédők.

Kockázatok és mellékhatások a reklámokban

Miközben az Európai Unióban a fogyasztókat alapvető jogként illeti meg a biztonsághoz, a tájékozódáshoz, a választáshoz, a képviselethez, a jogorvoslathoz, az alapszükségletek kielégítéséhez és a tiszta környezethez való jog - addig idahaza sem tétlenkedtek a fogyasztóvédők.

Megállapításaik szerint a kereskedelem szereplőinek jelentős része nem veszi figyelembe a gazdasági reklámokkal kapcsolatos jogszabályokat. A felügyelőségek tavaly 701 esetben hoztak határozatot jogszabály-sértés miatt, az elsőfokú határozatokkal kiszabott bírságok összege meghaladta a 78 millió forintot.

A felügyelők számos jogszabály-sértést tártak fel az akciós áruk feliratozásánál, reklámozásánál. Jó néhány esetben a reklámokból nehéz volt eldönteni, hogy mettől meddig tart az akció. Visszatérő probléma, hogy a reklámokban az árakat nettó értékükön tüntetik fel és nem közlik az adóval terhelt bruttó összeget. Tapasztalat volt az is, hogy sok reklám alkalmas volt kiskorúak befolyásolására.

A felügyelőségek folyamatosan figyelemmel kísérték az alkoholtartalmú italok reklámját a sajtótermékekben. Az országos vizsgálat során 19 esetben észlelték, hogy sajtótermékek címoldalán alkoholtartalmú italok reklámja jelent meg. Összesen 31 esetben állapították meg, hogy jogszabály-ellenesen reklámoznak alkoholtartalmú italt. A közoktatási és egészségügyi intézmények védett övezetét érintő alkoholreklámok többnyire a vendéglátóipari egységeknél fordultak elő.

A gyógyszer-reklámok gyakran nem a törvényben előírt méretben, vagy nem a háttérből kiemelve tartalmazzák a kockázatok és a betegtájékoztató megismerésére vonatkozó figyelmeztető feliratot. A hatóság több estben indított eljárást reklámfelügyeleti eljárásokat olyan vényköteles gyógyszer-készítmény reklámok miatt is, amelyek többnyire plakátokon, televíziós műsorokban, vagy úgynevezett reklámcikkekben jelentek meg.

A fogyasztóvédők két esetben észleltek jogsértő fegyver-, illetve lőszerreklámot. A felügyelőségek a bírság kiszabása mellett intézkedtek a jogsértő magatartás tiltásáról is. Az ellenőrzések során hat esetben folytattak eljárást fogyasztási kölcsönök reklámozása ellen, mert nem közölték a kölcsön folyósításával együtt járó valamennyi költségre vonatkozó adatokat.

Az interneten lefolytatott reklámtevékenység ellenőrzésekor 69 esetben indítottak eljárást nyilvántartási engedéllyel nem rendelkező csomagküldő kereskedővel szemben. A hatóság 52 olyan határozatot is hozott, amelyekben a reklámokat a gyermek- és fiatalkorúak negatív befolyásolására tartotta alkalmasnak

Hogy elkerüljük a bajt

 

1. Túl szép, hogy igaz legyen

Az olyan ajánlat, ami "túl szép, hogy igaz legyen" valószínűleg nem is igaz.

2. Gratulálunk! Ön nyert!

Ha valóban így van akkor előzőleg bizonyára Ön jelentkezett valamilyen nyereményjátékra. Ha a jó hír igaz, semmit sem kell rendelnie, vásárolnia ahhoz, hogy megkaphassa nyereményét.

3. Otthoni munka, mesés fizetésért

Óvakodjon az olyan ajánlatoktól, amelyek egy csekély összeg befizetése ellenében ígérik meg a részletes állásajánlat megküldését. Vannak, akik a sok apró befizetésből szeretnének meggazdagodni, és Ön a pénz feladása után valószínűleg semmit sem fog kapni.

4. "Kereskedő házhoz jön"

Legyen óvatos, mielőtt bárkit beengedne a lakásába. Előfordulhat, hogy csak a lakása biztonsági rendszerét, értéktárgyait szeretnék feltérképezni, és néhány hét múlva semmit sem talál otthon, mire hazaér. Csak megbízható, leinformálható partnerekkel álljon szóba.

5. Csak ma!

Soha ne döntsön hirtelen! Ne hagyja, hogy sürgessék! A kereskedők holnap is szeretnének eladni, mindig lesznek "ma a legolcsóbb" ajánlatok. Szerezzen be több árajánlatot, kérjen tanácsot ismerőseitől, és "aludjon rá egyet" mielőtt választ adna.

6. A szó elszáll, az írás megmarad

Ne bízzon szóbeli ígéretekben! Sok utólagos vitát előzhet meg, ha az ajánlatot, szerződést (a fontos részletekre is kitérve ) írásban rögzítik.

7. Soha ne írjon alá üres, vagy nem teljesen kitöltött papírt!

Volt, aki a lakását fillérekért adta el így, miközben azt hitte, csak egy egyszerű kölcsönszerződést ír alá.

8. Olvassa végig!

Amit aláír, mindig figyelmesen olvassa végig. Senki sem fog tudni később segíteni Önnek, ha olyan iratot írt alá, amit nem olvasott el. Győződjön meg róla, hogy a szerződés pontosan azt tartalmazza, amiben megegyeztek.

9. Számla nélkül olcsóbb!

Az Ön számára egy ilyen ajánlat pontosan annyival olcsóbb, amennyit utólagos jogai érnek. Semmilyen reklamációra nincs lehetősége ilyen esetben. Mindig kérjen számlát!

10. A bolhapiacnak is megvan a maga varázsa...

Ha az eladón másnapra eltűnik lehet, hogy soha sem fogja megtalálni. Vásároljon üzletben!

11. Vegye komolyan!

A hitelkártyával kapcsolatos biztonsági szabályokat. A PIN kódját senkinek ne árulja el! Ha megteszi, lehet, hogy az illetőt egyidejűleg nagy összegekkel ajándékozta meg

12. És ha mégis megtörtént a baj:

Semmiképpen ne törődjön bele. Harcoljon a jogaiért, tegyen panaszt. Ne feledje, egy szabálytalanság felfedésével nem csak magának segít. Ami önnel megtörtént, könnyen megtörténhet másokkal is.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja