SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Személyi jövedelemadó törvényt érintő fontosabb változások - 2012. év

Kovács Andrea [cikkei] - 2012-01-19
Adótábla, adóterhet nem viselő járandóság, adójóváírás, családi adóalap kedvezmény, személyi kedvezmény, egyéb fontosabb változások.
Személyi jövedelemadó törvényt érintő fontosabb változások - 2012. év

Adótábla
2012. január 1-jétől a személyi jövedelemadó mértéke egységesen 16 százalék, melyet az összevont adóalapba tartozó jövedelmekre és a külön adózó jövedelmekre egyaránt alkalmazni kell. 2012. évben az összevont adóalapba tartozó jövedelmek esetében a személyi jövedelemadó alapja évi 2.424.000.- Ft felett a bruttó jövedelmek 27 százalékkal megállapított adóalap kiegészítéssel növelt összege (tehát az adóalap a bruttó jövedelem 1,27-es szorzótényezővel) felbruttósítva. Évi bruttó 2.424.000,- Ft jövedelemszint alatt nincs adóalapkiegészítési kötelezettség. Az adó, illetőleg az adóelőleg alapját minden esetben a jövedelemből kiindulva kell meghatározni, ugyanakkor a munkáltatói (kifizetői) és a biztosítottak által fizetendő járulékok alapja változatlanul az adóalap kiegészítés nélküli bruttó jövedelem. 2012-től a személyi jövedelemadó törvény hatálya alá tartozó összevonandó adóalapba tartozó összes jövedelem vonatkozásában az adómértéke az adóalap 16 százaléka, kivétel ezalól az egyéni vállalkozó vállalkozói személyi jövedelemadója és a tartós befektetésből származó jövedelem hozama utáni adó hároméves lekötés elteltével. A külön adózó jövedelmekre a 27 százalékos adóalap-kiegészítést továbbra sem kell rászámolni.

Adóterhet nem viselő járandóság

Az adóterhet nem viselő járandóság fogalma megszűnt, ami korábban e kategóriába tartozott, az 2012. január 1-jétől adómentes bevételnek számít, így ezen jövedelmeket (pl.: nyugdíj, gyermekgondozási segély, anyasági támogatás, gyermeknevelési támogatás) az összevont adóalap megállapításakor nem is kell ezentúl figyelembe venni.

Az adójóváírás szabályai

2012. január 1-jétől megszüntetésre került az adójóváírás intézménye.

Családi adóalap kedvezmény

Változnak a családi kedvezmény érvényesítésére vonatkozó szabályok. Az eddigi adóból érvényesíthető kedvezmény 2011-től átalakult adóalapból érvényesíthető kedvezménnyé. Ezentúl a családi adóalap kedvezmény már egy gyermek után is érvényesíthető, továbbá az érvényesíthetőség felső jövedelmi korlátja is megszűnt. A családi kedvezményt a házastársak együtt - vagy közülük a kereső - vehetik igénybe. A családi adóalap kedvezmény - az eltartottak számától függően - kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként egy és kettő eltartott esetén 62 500 forint, három és minden további eltartott esetén 206 250 forint, mellyel a bruttósított összevont adóalap az adóelőleg vagy az adó fizetésekor csökkenthető. Családi kedvezmény a kedvezményezett eltartottak után érvényesíthető, ide tartozik az, aki családi pótlékra jogosult, a várandós nő várandósság időszakában (a fogantatástól számított 91. naptól a gyermek megszületéséig), valamint 2011. január 1-jétől a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély önmaga, mint kedvezményezett eltartott után is érvényesítheti a családi adóalap kedvezményt. A kedvezmény jogosultsági hónaponként jár, vagyis minden olyan hónapban, amelyben a családi pótlékot vagy a rokkantsági járadékot folyósítják, illetve amelyben a várandósság orvosi igazolás alapján legalább egy napig fennáll. Egy kedvezményezett eltartott után a családi adóalap kedvezmény egyszer vehető igénybe, de a kedvezmény már az adóelőleg megállapításakor is megosztható a jogosulttal közös háztartásban élő házastárssal, élettárssal. Az éves adóbevallásban a családi kedvezmény attól függetlenül osztható meg a szülők között, hogy év közben, az adóelőleg megállapításakor melyiküknél milyen mértékben vették figyelembe.
A családi kedvezmény érvényesítésének feltétele a magánszemély adóelőleg-levonáshoz, adóbevalláshoz vagy munkáltatói adó megállapításhoz tett írásbeli nyilatkozata. Ha a családi kedvezményre több személy is jogosult, közösen kell nyilatkozniuk (például gyermekeiket egy háztartásban nevelő szülők). A családi adóalap kedvezményre vonatkozó nyilatkozatnak tartalmaznia kell a nyilatkozó magánszemélyek és az eltartottak nevét, adóazonosító jelét, a várandósság tényét, a munkáltató nevét és adószámát, valamint azt, hogy a munkáltató tudomásul vette a nyilatkozatot. A várandósságról orvosi igazolás alapján lehet nyilatkozni, de az igazolást a munkáltató nem kérheti, csak az adóhatóság, ellenőrzés esetén.


Változás 2012. január 1-jétől, hogy a gyermeket saját háztartásukban nevelő gyámok, nevelőszülők is jogosultak a családi adóalapkedvzemény igénybevételére. A családi pótlék érvényesítésére saját jogon vagy a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély helyett csak a vele közös háztartásban élő hozzátartozók érvényesíthetik a
kedvezményt. Továbbá az is jogosult családi kedvezményre, aki jogosult ugyan családi pótlékra, de azt nem veszi igénybe. A családi kedvezmény összegénél eltartottként kell figyelembe venni azokat a személyekete, akik után nem igényelnek családi pótlékot (pl. a főiskolás akkor is eltartott lehet, ha középiskolás testvére után nem igényelnek családi pótlékot). Valamint jogosultsági hónapnak számít az a hónap is, amelyre tekintettel a családi pótlékra való jogosultság fennáll - akkor is, ha a pótlékot ténylegesen nem folyósítják.

Személyi kedvezmény nem változott

Súlyosan fogyatékos magánszemély az erről szóló orvosi igazolás alapján a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától az ezen állapot fennállása idején havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékával az összevont adóalap adóját csökkenti. 2012. évben a személyi kedvezmény havi összege 4650 forint. Súlyosan fogyatékos személynek kell tekinteni a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségekben szenvedő mellett azt is, aki rokkantsági járadékban részesül.

Egyéb fontosabb változások a személyi jövedelemadó törvényben

Béren kívüli juttatások

2012. január 1-jétől üdülési csekk formájában nem adható béren kívüli juttatás.

Béren kívüli juttatásként adható juttatások és mértékük: (a kifizetőt terhelő közteher alapja a juttatás értékének 1,19-szorosa, fizetendő személyi jövedelemadó 16 %, EHO 10%)

- étkezéssel kapcsolatos juttatások

  • munkahelyi étkeztetés formájában adható havi 12.500,- Ft-ot meg nem haladó
  • juttatás, illetve
  • fogyasztásra kész étel vásárlására adható Erzsébet-utalvány legfeljebb havi 5.000,- Ft értékig

- SZÉP-Kártya (Széchenyi-pihenőkártya) keretében

  • szálláshely-szolgáltatás évi 225.000,- Ft-os keretben
  • vendéglátás-szolgáltatás évi 150.000,- Ft-os keretben
  • szabadidő eltöltését, rekreációt, egészségmegőrzést szolgáló szolgáltatás évi 75.000,-Ft- os keretben

- munkáltató saját üdülőjében a munkavállalónak és közeli hozzátartozóinak nyújtott üdülési szolgáltatás személyenként a minimálbér (2012-ben 93.000,- Ft) összegét meg nem haladó mértékben

- iskolakezdési támogatás a minimálbér 30 %-át (2012-ben: 27.900,- Ft) meg nem haladó mértékben - az iskolakezdési támogatás nyújtásának egyéb feltételei változatlanok (ld. tavaly őszi ide vonatkozó cikk!)

- helyi utazási bérlet

- iskolarendszerű képzés költségeinek átvállalása a minimálbér 2,5-szeresét (2012-ben: 232.500,- Ft) meg nem haladó mértékben

- önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári, egészségpénztári, önsegélyező pénztári, munkáltatói nyugdíjszolgáltató intézményi munkáltatói hozzájárulás a minimálbér 50, illetve 30 %-át meg nem haladó mértékben.


Béren kívüli juttatásként 2012-től nem adható munkáltatói támogatás az internetszolgáltatáshoz, az ilyen juttatás munkabérként adókötelessé vált.

A munkahelyi étkeztetés és a fogyasztásra kész étel vásárlására felhasználható Erzsébet-utalvány a törvény szerinti mértékben együttesen is biztosítható a munkavállaló számára, sőt ezen kívül a SZÉP-Kártya vendéglátás alszámláján keresztül is részesülhetnek évi 150.000,- Ft-nyi étkezési szolgáltatásra felhasználható munkáltatói juttatásban. Összesen tehát havi szinten 5.000,- Ft + 12.500,- Ft + 12.500,- Ft, azaz 30.000,- Ft étkezési célú juttatás adható.

Az egyes meghatározott juttatásként adott juttatások esetén a munkáltatót az adott juttatás 1,19-szerese után 16 % személyi jövedelemadó és 27 % EHO terheli.

Egészségbiztosítási és családtámogatási ellátások - 2012. év

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja