SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Válságban bánjunk óvatosan az önéletrajzzal

Családinet [cikkei] - 2009-07-27
 [X]

Az idei évben sem hagynak alább a leépítési hullámok Magyarországon. Ebben a helyzetben mindenki kivár a munkahelyén, kevesen mernek váltani. Márpedig a lapulás sem jó stratégia, érdemes tehát önéletrajzunkat egy-két adatbázisba feltölteni. Leépítés idején viszont megkönnyítheti éppen aktuális főnökünk döntését, ha akár véletlenül is rábukkan adatainkra egy karrierportálon. Érdemes tehát óvatosnak lenni.
Válságban bánjunk óvatosan az önéletrajzzal

Feloldhatatlannak tűnik az ellentmondás: a karrierépítés szempontjából érdemes lenne minél több önéletrajz-adatbázisban szerepelni, viszont a már meglévő munkahelyet is meg kellene tartani, főleg gazdasági válság idején. Márpedig az önéletrajz "terítésének" megvan a kockázata: akár főnökünk, akár cégünk HR-szakemberei találják meg a CV-t valamelyik álláskereső oldalon, szinte biztos, hogy megjegyzik maguknak az esetet.

A hűtlenség ára

Egy soron következő leépítésnél pedig meg is lehet vélt - vagy valós - hűtlenkedésünk jutalma, az elbocsátás. Feletteseink ugyanis ebben a helyzetben joggal gondolhatják azt, hogy nem vagyunk elégedettek jelenlegi pozíciónkkal, több motivációra volna szükségünk. Nehéz gazdasági helyzetben viszont kevés esély van a fizetés vagy éppen a nem pénzbeli juttatások emelésére. A főnök tehát előremenekül azzal, ha elküld bennünket, mielőtt magunk mennénk - újabb költségeket és nehézségeket okozva a vállalatnak. Ráadásul a válság idején a döntéshozókon nagyobb a nyomás, megvan az esélye annak is, hogy a főnök érzelmi alapon rúgja ki a szerinte nem elég elkötelezett kollégát.

A hazai karrierportálok többsége semmiféle szűrőt nem alkalmaz az önéletrajzok esetében, így saját cégünk vezetői bármikor megtudhatják, hogy aktívan keressük a jó lehetőségeket. Az Expressz Magyarország Zrt. érdekeltségi körébe tartozó Szuperállás.hu viszont a közelmúltban olyan újítást vezetett be, amelynek segítségével az álláskeresők megakadályozhatják, hogy az arra illetéktelenek megtalálják a feltöltött CV-t.



"A kényelmetlen kérdéseket egyébként is szereti megúszni mindenki a munkahelyén, válságban pedig különösen így van ez, hiszen azoknak ilyenkor súlya van. Cégünk ezért döntött a szükséges fejlesztés mihamarabbi bevezetése mellett" - mondta Fáber Dávid, a Szuperállás.hu menedzsere. Véleménye szerint a szűrési lehetőséggel olyan eszközt kaptak kezükbe az álláskeresők, amilyennel a magyar piacon csak ritkán lehet találkozni. "Vége annak az időszaknak, amikor csak az álláshirdetések és az önéletrajzok összegyűjtése lehetett egy-egy karrierportál célja. Egyre inkább törekednünk kell arra, hogy az álláskeresők fejével gondolkodjunk, ennek következtében pedig bővítsük a legapróbb igényeket is kiszolgáló alkalmazások körét" - tette hozzá.

Válságbiztos módszer

A Szuperálláson a bejelentkezett, önéletrajzzal rendelkező felhasználók pár kattintással összeállíthatják saját tiltólistájukat. Nemcsak arra van lehetőség, hogy egyes vállalatokat egyenként letiltsunk, hanem arra is, hogy kevés kivétellel az összeset. Ehhez csupán az engedélyezett cégeket kell feltenni az úgynevezett engedélyezőlistára, így ők látják majd adatainkat, a többi cég viszont nem. Fáber Dávid szerint a munkát keresők így a lebukás veszélye nélkül, "válságbiztos" módszerekkel várhatják a jelenlegi pozíciójuknál jobb ajánlatokat.

www.szuperallas.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja