SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tanácsok családi vállalkozások számára - A családi vállalkozás beindítása

Családinet [cikkei] - 2009-01-12
Azon gondolkodik, hogy családi vállalkozásba fog? Íme pár dolog, amit érdemes észben tartani.
Tanácsok családi vállalkozások számára - A családi vállalkozás beindítása

Ha ön egy kis vállalkozás tulajdonosa, és szeretné a céget családi vállalkozásként továbbvinni, ezzel nincs egyedül.
Évente vállalkozók ezrei viszik be a családot a vállalkozásokba. Viszont sok vállalkozó nincs felkészülve azokra a speciális kihívásokra, amelyek akkor jelentkeznek, ha a munkahelyi dolgok és a magánélet összeér.
A családi vállalkozás beindításának folyamata – egy-két híres kivételtől eltekintve - nagyban megegyezik azzal, ahogy bármilyen más kisvállalkozást beindítunk. Az első naptól kezdve az jelenti majd a kihívást, hogy fenntartsunk egy működőképes üzleti környezetet anélkül, hogy elhidegülnének tőlünk azok, akiket szeretünk. Ez nehezebb lehet annál, mint ahogy hangzik, de megvalósítható. Indulásképpen a következőket tegyük.

Legyünk szakszerűek

A családi vállalkozás tulajdonlásának legfőbb vezérelve a szakmai hozzáértés kell, hogy legyen. Az ügyfelek és az alkalmazottak semmilyen körülmények között nem érezhetik azt, hogy kívülállók lennének egy családi összejövetelen. Mikor otthon vagyunk, a család az első. De az irodában az üzleti álljon az első, és a család a második helyen.

Határozzuk meg a szerepeket és a határvonalakat

A családi vállalkozások hajlamosak kudarcot vallani, mikor a családtagok szerepét kell meghatározni a vállalaton belül. Viszont a világos szerepkör és határvonalak felvázolása nélkül egyenes út vezet a konfliktusokig. Hasonlóan más alkalmazottakhoz, a családtagoknak is rendelkezniük kell munkaköri leírással, amelyből világosan kiderül, ki miért felelős, illetve ki miben dönthet.

Foglaljuk írásba a viszonyokat

Sosem szabad azt feltételeznünk, hogy a családtag magától megérti, hol helyezkedik el a vállalkozáson belül. A családi kapcsolatoktól eltérően az üzleti viszonyokat pontosan meg kell határozni írásban. Ez valamikor kissé túl formálisnak tűnhet, viszont a viszonyok írásba foglalása később majd rengeteg kényelmetlenségtől ment meg minket.

Kérjünk tanácsot nem családtagoktól

A családi vállalkozásoknál az objektív tanácsadó aranyat ér. Néha a bizalmas családon kívüli tanácsadó szócsőként funkciónál, míg máskor kérhetjük, hogy segítsen közvetíteni családi problémáknál a szervezeten belül. Még ha jelenleg nincs is rá szükségünk, bölcs dolog lehet keresni egy családon kívüli tanácsadót, még mielőtt a problémák jelentkeznének.

Járjunk el tisztességesen

Az alkalmazottak figyelni fogják, hogyan bánunk a családtagokkal, és ez alapján döntik el, hogy ők maguk számíthatnak-e majd tisztességes bánásmódra. Ha a családtagok jelentős juttatásokat kapnak, illetve olyan előnyöket élveznek, amelyek mások számára nem elérhetőek, a munkahelyi morál csorbát szenved, és az tapasztalhatjuk, hogy alkalmazottak gyakran fognak cserélődni.
Másrészről viszont ha a családtagokkal ugyanúgy bánunk, mint bárki mással, az alkalmazottak nagyon valószínű, hogy a hűségükkel fognak jutalmazni minket.

Dolgozzunk ki tervet a változásokat illetően

A családi vállalat tulajdonosaként az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, hogy nem sikerül világos tervet kidolgoznunk a változásokhoz. Bár lehet, hogy a visszavonulásunk csak évek múlva lesz aktuális, már most kezdjük el megtervezni a helyet a következő generáció számára.
A témánál maradva, számos családi vállalkozás-tulajdonosnak segítség lehet, ha a következő generáció képviselői számára előírják, hogy egy ideig a családi vállalkozáson kívül kell dolgozniuk, bővítendő üzleti tapasztalataikat.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja