SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tanácsok családi vállalkozások számára - Családtagok a cégnél, vállalkozásokban

Családinet [cikkei] - 2009-02-04
Gyakran előfordul a kisvállalkozásokban, hogy a szervezet különböző szintjein családtagokat találunk.
Az irányítástól függően a helyzet eredményes vagy zavaró is lehet.

Tanácsok családi vállalkozások számára - Családtagok a cégnél, vállalkozásokban

Ez főleg felsővezetői szinten jelenik meg, de végül is a cég minden szintjén előfordulhat. A cégen belüli családtagok jelenléte érdekellentétekhez vezethet, vagy ahol szorosak a kötelékek, összetartó alkalmazottakat eredményezhet. Ha családtagokkal dolgozunk együtt a cégnél, tegyünk róla, hogy ennek inkább előnyei legyenek és ne hátrányai.

Felsővezetői szinten a családtagok nem igazán jelentenek problémát.

A fő gond itt a döntéshozatallal van, amelynek számszerű adatok alapján kell megtörténnie, és nem érzelmi, vagy irracionális döntésekre van szükség. Ha két családtag között a munkahelyen kívül ellentétek vannak, azt nem szabad behozni az irodába.
Ezenkívül a családtagoknak késznek kell lenniük megkérdőjelezni egymás döntéseit is, és nem szabad folyton egyetérteni pusztán a rokoni szálak miatt. Ugyanakkor ennek az ellentéte is igaz. A családtagoknak nem érdemes szimplán amiatt tiltakozni, mert rokonságban állnak a másik féllel.

Alacsonyabb szinteken a munkahelyen dolgozó családtagok komolyabb gondokat okozhatnak.

Tapasztaltam, hogy családtagok összefogtak, hogy közösen távozásra kényszerítsék az alkalmazottat. Egyértelmű, hogy két alkalmazottnak több hatalma van, mint egynek, és kapcsolataik segítségével elérhetik, hogy a harmadik távozzon.

A családtagok jelenléte a munkahelyen érdekellentéteket szülhet, ha a családhoz való lojalitásuk megelőzi a céghez való lojalitásukat. Ez súlyos problémákkal járhat, hiszen a családtagok egymást védik, illetve saját érdekeiknek megfelelő döntéseket hoznak, ahelyett, hogy a cég érdekeit néznék.

Szerencsére a családtagok jelenléte a cégnél nem szükségszerűen rossz, sok előnnyel is járhat.

Függetlenül attól, hogy az alkalmazottak körében rendelkezünk családi kapcsolatokkal, arra kell törekednünk, hogy a cégen belül csapatszellem jöjjön létre. Ügyeljünk rá, hogy az alkalmazottak tisztelete a szervezeti kultúra részét képezze, és ezt hangoztassuk is.
Ne toleráljuk az önző magatartást, és tudassuk az alkalmazottakkal, hogy mindenki a csapat része. Ezáltal csillapíthatjuk nézeteltéréseket a családdal összefüggésben.
Az is számíthat, hogy hova helyezzük az alkalmazottakat. Általában véve a keresztképzés és a többszörös állások nagyszerű stratégiának bizonyulnak. Ez segíthet a munkaerőnél is. A családtagok nem kizárólag egymással fognak dolgozni, hiszen el lesznek szórva, és más alkalmazottakkal is dolgozniuk kell. Továbbá, a munkaerő is jobban fel lesz készülve a fluktuációs változásokra.

A személyzethez tartozó családtagok borzasztóan nagy segítséget jelenthetnek, vagy pedig súlyosan károsak lehetnek. Ismerjük fel a potenciálisan jelentkező problémákat, és tegyünk lépéseket a gondok enyhítése érdekében. A családtagok között már fennáll a szoros kapcsolat, a cégen belül is ezt szeretnénk viszontlátni. Építsünk erre a hűségre, és ügyeljünk rá, hogy a munkahelyi környezet valódi csapat szellemet sugározzon, ahol mindenki családtagnak érezheti magát.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja