SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A Csodák Palotája története

Családinet [cikkei] - 2007-09-13
Csodák Palotája
Buda Entertainment & Gastro
cím: 1036 Budapest, Bécsi út 38-44.
telefon: 06-(1)-814-8060
honlap: www.csodakpalotaja.hu
e-mail: info@csodakpalotaja.hu
A Csodák Palotája története

  A Csodák Palotája elnevezés Öveges Józseftől, a fizika ismert népszerűsítőjétől származik.

 1993. május: Elindult a Csodák Palotája Interaktív Tudományos Játszóház elnevezésű program az Eötvös Loránd Fizikai Társulat (ELFT) szervezésében.

 1994. március-április: KREATIVITÁS 1994 címen megnyílt első, mintegy 400 m2-es időszaki kiállításunk, egy-egy hétre, előbb a Budapesti Műszaki Egyetemen, majd a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem aulájában. A két kiállításra összesen csaknem húszezren jöttek el, beszámolt róla több tucat tv- és rádióműsor, tudósított róla az összes napilap.

1994. november: Létrejött a Budapest Science Centre Alapítvány (BSCA), azzal a céllal, hogy hands-on, azaz interaktív – a látogatók által működtethető eszközökből álló – tudományos „játszóházi” kiállítások szervezésével megteremtse Budapesten egy állandó interaktív tudományos kiállítás alapjait. Alapítói az ELFT és a Rubik Nemzetközi Alapítvány, a kezdeményezést támogatta a Magyar Tudományos Akadémia.

 1995. ősz: Az első kiállítások sikere arra ösztönzött bennünket, hogy most már nagyobb területen és hosszabb időre mutassuk meg magunkat a közönségnek. Erre a Pasaréti úti Vasas Teniszcsarnokban került sor. A mintegy 1000 m2-en rendezett hathetes kiállításon saját eszközeink mellett ott voltak a pozsonyi Schola Ludus fizikai jelenségeket bemutató játékai, illetve a prágai szobrászművész, Szvatopluk Král mobil szobrai is. A másfél hónap alatt több mint 125.000 (!) látogatónk volt, az MTV 30 perces filmet sugárzott az eseményről. 

1996. szeptember: Időszaki kiállításaink sikere meggyőzte a lehetséges támogatókat, és így  megvásárolhattuk a Váci úti Könyvesház korábbi épületének felső szintjét: a Millecentenárium évében megnyithattuk Közép-Európa első állandó interaktív tudományos centrumát, az itt felújított kb. 1200 m2 területen. Mivel egy állandó kiállítás működtetése már nem alapítványi feladat, a BSCA és Rubik Ernő úgy döntött, hogy a rendszeresen megújuló kiállítások megrendezésére, üzemeltetésére, az új kiállítási eszközök megtervezésére, létrehozására megalapítja a Csodák Palotája KHT-t. Nyitó kiállításunkra, melyen vendégül láttuk a finn Heureka tudományos központ néhány nagyszerű játékát, három és fél hónap alatt közel 130.000-en voltak kíváncsiak.

1997. tavasz: Immár állandó kiállítóterünkben HÉTKÖZNAPI MÁGIÁK címmel új kiállítással jelentkeztünk. Saját fejlesztésű eszközeink mellett június végéig kiállítottuk a pozsonyi Schola Ludus LABYRINT című gyűjteményét, mely interaktív eszközök segítségével a tudomány és a művészet kapcsolatát jeleníti meg.

1997-1998: Új, ILLÚZIÓK című kiállításunk anyaga már csaknem teljes egészében saját alkotóműhelyünkben készült. Létrehoztuk mintegy tucatnyi eszközből álló utazó kiállításunkat is, melyet szívesen adunk kölcsön, s amely iránt nagy az érdeklődés. Kiállításunk a szeptember végi nyitástól a június végi zárásig több, mint 120.000 látogatót fogadott.

1998-1999: PRÓBÁLD KI MAGAD! – ez a kiállítás már címében is sejtette állandó jelszavunkat: nálunk a kiállítási tárgyakhoz nyúlni (szinte) kötelező! A cím egyben azt is jelezte, hogy a látogatók ezúttal saját fizikai és szellemi képességeiket, érzékszerveiket próbálhatják ki. Ezt mintegy 150.000 látogató meg is tette!
 
1999-2000: Következő kiállításunkon a tudomány játékosságát igyekeztünk bemutatni. A BOLONDOS TUDOMÁNY azt sugallta, nálunk minden lehetséges: az árnyék színes, a zongora kerek, a tárgyak lassan esnek, de a tollpihe kőként zuhan, s persze a gyerekek erősebbek a felnőtteknél. A sok érdekesség között ezúttal kiemelt helyet biztosítottunk a mágneses jelenségeknek és a repülés fizikájával foglalkozó eszközöknek. A terem közepén pedig egy igazi vadászrepülőgép állt!

 2000-2001: Látogatóinkat megkérdeztük, és kiderült: sok korábbi eszközünkkel szívesen játszanának újra. Ezért ez alkalommal JÁTÉK A JAVÁBÓL címen „kívánság-kiállítást” rendeztünk: saját tervezésű és építésű játékaink mellett korábban külföldről bérelt és népszerűnek talált tudományos játékokat is elkészítettünk. Ehhez bővítettük kiállítóterünket egy kisebb teremmel.  Ez az elmélyült szórakozások terme, a Töprengő.

 
2001-2002: KÍSÉRLETEZZ VELÜNK! Új kiállításunk címe magától értetődő „szlogen” volt, amikor megnyitottuk az Öveges termet, megvalósítva ezzel a kitűnő tudós-tanár több évtizedes álmát. Szakavatott előadóink naponta többször látványos kísérleteket mutatnak be olyan kísérleti eszközök segítségével, amelyek így együttesen talán egyetlen hazai iskola szertárában sem találhatók meg. A témák köre folyamatosan bővül, bizonyos témákból előzetes felkérés alapján is tartunk bemutatókat. Ebben az évben rendeztünk először kamara-kiállítást, ahol a genetika múltját, jelenét és lehetséges távlatait ismerhették meg a látogatók számos kép és interaktív illusztráció segítségével. 
 
2002-2003: NE HIGGY A SZEMEDNEK! - szólítottuk fel a látogatót. Számos itteni eszközünk érzékelésünk fonák oldalát és korlátait tárta fel. Kamara-kiállításunk pedig meglepő, játékos matematikát kínál azoknak is, akik eddig idegenkedtek a számok és a geometria világától. Az Öveges terem előadásai időközben három nagyobb témakörré szélesedtek, ki-ki kedve szerint bepillantást nyerhetett a mechanika, a hőtan vagy az elektromosságtan rejtelmeibe. Az elmúlt évek alapján stabilizálódni látszik az évenkénti 200.000 körüli látogatói létszám. 
 
2003-2004: HANGOLÓGDJ RÁNK! A cím a hangok világára utalt, melyet számos oldaláról mutattunk be. A különleges hangszerektől a fülcsengés fantomhangjaiig sok mindennel találkozhattak itt a látogatók. Az “ínyencségek” között pedig a Bolyai-geometriát bemutató kamara-kiállítás és az ehhez kapcsolódó előadás aratott váratlan sikert.

 2004-2005: OKOS JÁTÉKOK. Ha jól odafigyelünk, legtöbb játékban találunk valami tudományt is. Erre mutat be példákat a legutóbbi kiállítás, ahol kipróbálható az óriás kaleidoszkóp, a labirintusba zárt mágneses kukac, az óriás jojó, a bolondos (kaotikus) inga és sok más „okos” játék.

 2005-2006: ISMERD MEG MAGAD!

A Jövő Háza program első lépéseként megnyílt, megszépült és kibővített kiállítás ezúttal a fenti címet viseli, hiszen a legújabb eszközök segítségével mindenki saját maga ismerheti meg – nem hétköznapi módon! – saját magát: versenyt futhat virtuális bajnokkal, megismerheti teste láthatatlan titkait hőkamerával, kipróbálhat tucatnyi képességvizsgáló készüléket, IQ- és EQ (érzelmi intelligencia) teszteket – és ha elfáradt, helyet foglalhat elmélkedni az Óriások asztalánál…

 2006-2007: ZENE-SZÁMOK

Új kiállításunkon a hangokat, a zenét és a számokat hozzuk közelebb látogatóinkhoz, továbbra is látványos, érdekes formában.

Tesla transzformátor: nálunk látható Európa egyik legnagyobb ilyen berendezése, mellyel méteres villámokat keltünk a terem közepén, a százötven éve született feltaláló, Nikola Tesla is büszke lenne rá.

Hangzó fények: színes fénysugarak felhasználásával nyújtunk interaktív, kreatív, látványos multimédiás szórakozást valamennyi korosztály számára. Komponáljon zenét saját mozgásával!

Teszteld magad!

Kibővült eszközparkunkban mindenki próbára teheti magát, milyen a memóriája, milyenek a reflexei, mennyire tud előre gondolkodni, milyen tartósan és koncentráltan tudja figyelmét fenntartani.

 

 2007-2008: LEGYENEK ILLÚZIÓID!

Kiállításunk elsősorban  a látogatók érzékszerveit teszik próbára: kivételesen azt kérjük, ne higgyenek  a szemüknek! Vagyis „becsapunk” mindenkit, de ígérjük, fel is fedünk minden titkot! Megmutatjuk, mi van a tükrök túloldalán, kimentjük a végtelen labirintusból, mosolyt csalunk a vicsorgó arcra, s látni engedjük, hogyan válik színessé a fekete-fehér.

 

Csodák Palotája
Buda Entertainment & Gastro
cím: 1036 Budapest, Bécsi út 38-44.
telefon: 06-(1)-814-8060
honlap: www.csodakpalotaja.hu
e-mail: info@csodakpalotaja.hu

Nyitvatartás: minden nap: 10:00 - 20:00

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
A szerkesztő ajánlja