SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Bringával a legendák közt: Balatoni hegyek és szüzek

Családinet [cikkei] - 2022-05-06
A Balaton a legvonzóbb kerékpáros túraútvonal kishazánkban, azonban ne higgyük, hogy nem tartogat újabb és újabb izgalmas élményeket a bringázók számára. A BalatonBike365.hu weboldal és a BB365 applikáció, a magyar tenger körüli bringaútról több helyen lekanyarodva, számos kitérő úton vezeti a kerékpárosokat eddig akár ismeretlen túrákra. És a Balaton nem csupán mesés helyeivel vonzza a látogatókat, de legendás történetek is övezik.
Bringával a legendák közt: Balatoni hegyek és szüzek

A Balaton északi részén található egy több, mint 30 méter hosszú és 10 méter mély üreg, ahova földi halandók be sem juthatnak. Nem is lenne kellemes, hisz' a forró napokban is fagyos és jeges a barlang, frappánsan Jégbarlang is a neve, ahol a nép ajkán született történet szerint sárkányok is éltek. A hatalmas, mitikus lényeket pedig ki más, mint Sárkányölő Szent György győzte le, akiről a nevét kapta a Szent György-hegy. Egy másik történet szerint a Sárkány-lik lakója egy termetes sárkány volt, aki évente egy-egy szép szűz leányt követelt magának. Mígcsak egyszer elmaradt a sárkány, senki sem tudta, mi történt vele. Addig-addig tanakodtak a környékbeliek, míg be nem lopakodtak a barlangba és látták, hogy a sárkány nagyon beteg. S hogy miért, miért nem, az emberek megsajnálták az óriás gyíkot, ápolgatták, gyógyítgatták. Mikor a sárkány felépült, azzal köszönte meg az emberek jótettét, hogy letett a szűzlányokról, s így békésen éltek egymás mellett. A sárkány végül a barlangban pusztult el és abban a pillanatban, amint kilehelte lelkét, a barlang csupa jéggé változott.

A következő legendával nem megyünk nagyon messze, csupán a Badacsonyig. Újabb hegy tehát és egy újabb leány, ezúttal azonban egy lángoló szerelmes történet, ami arra az időre nyúlik vissza, amikor a Badacsony még aktív tűzhányó volt. A hegy ura pedig egy balzsamos nyári délutánon meglátott a vízben egy gyönyörű leányt és szíve azonnal lángra gyúlt. A csodaszép sellő fel-fel bukkant a habokból, vidáman úszkált és pancsolt, majd újból eltűnt a hullámok között. Amikor lemerült a víz alá, a hegy ura utána vetette magát akkora csobbanással, hogy a felfröccsenő víz kioltotta a vulkánt. Így most minden veszély nélkül bringázhatunk arra, és tegyük is, mert érdemes a környéket bejárni.

A BalatonBike365 is elvezet a Szent György-hegy és a Badacsony környékére. Érdemes ennek utána nézni az alábbi linken:
https://www.balatonbike365.hu/turautvonal/badacsonyi-orszaguti-bringakor-varazslatos-kornyeken-szurke-a
 
A GINOP-7.1.9-17 – 2018 – 00012 számú fejlesztés a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térségben jött létre. A projekt célja, hogy az egész térségre vonatkozóan átfogóan valósítson meg kerékpáros fejlesztéseket, bevonva a vérkeringésbe a partközeli és háttértelepüléseket egyaránt.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja