SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A víz csodálatos hatásai testre és lélekre - izgalmas hazai fürdők, ahol valódi élmény vár

Németh Noémi [cikkei] - 2022-03-07
 [X]

Stresszesen, fáradtan lépünk be a kapun, és kipihenten, feltöltődve, mosolyogva lépünk ki. Mi az? A válasz: a hazai fürdők bármelyike.
Van, ahol 10 méter mélyre merülhetünk búvárfelszerelésben, és egy titokzatos roncsot fedezhetünk fel a saját szemünkkel, máshol télen is 23-25 fokos szabadtéri termálvízben gyógyulhatunk, de olyan természeti képződmény is megtalálható kis hazánkban, mint a híres Pamukkale sódombjai. Fürdőzhetünk izgalmas barlangokban, ahol még a levegő is gyógyhatással bír, a legmerészebbeket pedig rengeteg izgalmas sportlehetőség és vízi játék, óriás csúszda várja. Kincsekre lelhetünk, ha elkezdjük végigjárni a hazai fürdőket - nézzük, merre induljunk!
A víz csodálatos hatásai testre és lélekre - izgalmas hazai fürdők, ahol valódi élmény vár


Miért nyugszunk meg olyan könnyen a vízben?

Legyen az természetes tó, folyó, gyógyvíz, vagy egy mesterséges, kristálytiszta vízű medence: bármelyik korosztályhoz is tartozunk, ahogy vízbe csobbanhatunk, szinte azonnal megnyugszunk, ellazulunk, nem gondolunk tovább a problémáinkra - valahogy a helyükre kerülnek a dolgok hirtelen. Nem számít, mi vár ránk a medencén kívül, azt a vízbe sosem visszük magunkkal: ott és akkor tényleg képesek vagyunk a jelent élvezni. De honnan olyan ismerős ez a megnyugtató érzés...?


Már az anyaméhben is ringatózunk

A víz ösztönös szeretetének gyökerei nagyon mélyen húzódnak. Bár konkrétan nem emlékezhetünk arra az időszakra, de a tudatalattinkban még élhet az emlék életünk első 9 hónapjáról. Már az anyaméhben is vízben ringatózunk: édesanyánk minden mozgását, lépését a magzatvízben tompítva, hullámzó, ringó mozgásként éljük meg - és ez a megnyugtató érzés felsejlik minden alkalommal, amikor vízbe merülünk.
 

Rudas gyógyfürdő

Rudas gyógyfürdő, Budapest - Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség
 

A víz csodás hatásai a testünkre - és az egész családra

Nemcsak a lelkünket, a testünket is ápolja a víz és környezete: a gyógyvizek, sóbarlangok, a napfény, egy iszappakolás csodás hatást fejt ki a szervezetünkre, a mozgásról már nem is beszélve - ráadásul itt úgy tudjuk megmozgatni minden tagunkat, hogy sokkal később fáradunk el ahhoz képest, mintha a szárazföldön végeznénk ugyanilyen mozdulatokat.

A vízben ráadásul megszűnnek a korosztályok közötti szakadékok: itt az egész család együtt játszhat a kisunokától kezdve a kamaszon át a dédiig. Egyre többféle különleges vízi élmény és játék vár ránk a hazai fürdőkben, így mindenki megtalálhatja a maga szórakozását - pihenésképp pedig a gyógyvizekben gyógyulhatunk, amíg a fiatalabbak a szomszédos medencében élményfürdőznek.

Mutatunk néhány hazai kincset, amit mindenképp érdemes felkeresni a családdal.

miskolctapolcai fürdő

Miskolctapolca - Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség


Különleges hazai fürdők

Nem véletlenül keresi fel olyan sok turista világhíres fürdőinket. Használjuk ki, hogy ilyen szerencsés helyzetben vagyunk és nem kell sokat utaznunk értük: valódi gyöngyszemekre bukkanhatunk a fővárosban és vidéken is. Izgalmas magyarországi fürdőket mutatunk, ahol különleges körülmények között gyógyulhat, szépülhet, szórakozhat, sportolhat az egész család. 

Hagymatikum

Hagymatikum, Makó - Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség


Fürdők, ahol a több száz éves történelem elevenedik meg

Némelyik fürdőbe betérve olyan, mintha egy időutazáson vennénk részt. A ceglédi Aqua Centrum egy középkori vár hangulatát idézi, melynek falai sok-sok izgalmat rejtenek: például lassúfolyót, kamikáze és hagyma csúszdát, Dragon csúszdát - melyen 60 km/órás sebességgel száguldhatunk a hűsítő víz felé -, valamint sok más játékos elemet. 

A 400 éve épült egri Török Fürdőben különleges érzéseket tapasztalhatunk meg, a nyolcszögű medence és a kétszázezer darab aranyozott mozaikkő igazi történelmi hangulatot áraszt. A lenyűgöző teremben pihenve úgy érezhetjük, hogy megállt az idő: a gondok és a stressz a falakon kívül maradnak. Az illatos almatea és a kellemes habmasszázs mellett tökéletesen ellazulhatunk és elmerenghetünk arról a korról, amikor a fürdő épült.

egri Török Fürdő

Török Fürdő, Eger - Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség


A makói Hagymatikum impozáns épületében a népi és pogány hagyományok, motívumok köszönnek vissza: a központi elem Makó jellegzetessége, a hagyma. Az itt található barlangmedencében átélhetünk egy trópusi vihart, sakkozhatunk, és ellazulhatunk a Maros folyó gyógyiszapjában is.

makói hagymatikum

Hagymatikum, Makó - Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség
 

Hagymatikum Makón

Hagymatikum, Makó - Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség


Budapest látványosságainak különleges színfoltjai a XVI. században épült és máig működő török fürdők. A Gellért-hegy lábánál található Rudas gyógyfürdőt nemrég újították fel - a hangulatos terembe belépve 450 évvel ezelőtti emlékek tárulnak a látogatók szeme elé. Az épület tetején egy panorámamedence is helyet kapott, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Dunára.

Rudas gyógyfürdő

Rudas gyógyfürdő, Budapest - Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség


 


Ahol izgalmas természeti képződmények között fürdőzhetünk
 

egerszalóki sódomb

Egerszalók - Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség
 

Miskolc környékének egyik nagy kincse az 1936-ban felfedezett barlang, melyre azóta Barlangfürdő is épült. Egy igazi barlangban fürdőzni már önmagában is különleges élmény, de pihenés közben a hely klímájának gyógyító hatásait is magunkba szívhatjuk.

A 31 fokos víz mozgás- és légzőszervi, gyomor- és bélrendszeri, valamint szív- és érrendszeri betegségek enyhítésére is alkalmas. A hangulatos, sejtelmes termek mellett szauna, valamint gyermek-, élmény- és úszómedence is várja a családokat.
 

Miskolctapolca barlangfürdő

Barlangfürdő, Miskolctapolca - Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség
 

Miskolctapolca barlangfürdő

Barlangfürdő, Miskolctapolca - Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség


A demjéni Cascade Barlangfürdőben a barlangfürdő mellett aquapark is található, a 25 méter mélységű, hegybe süllyesztett csúszdatoronyból indulva 550 méternyi csúszófelületen haladhatunk végig, mielőtt a vízbe csobbannánk.

Egerszalók talán az egyik legkülönlegesebb helyszín. A törökországi Pamukkale mészkőteraszairól már mindenki látott néhány lenyűgöző képet - azt azonban már kevesebben tudják, hogy Magyarországon is megtalálható egy ugyanilyen képződmény, amely mellé egy minden igényt kielégítő fürdőhely is épült.
 

Egerszalók sódomb

Egerszalók - Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség
 

egerszalóki sódomb

Egerszalók - Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

Fürdés közben gyönyörködhetünk a mészkőteraszokban, és gyógyító gőzfürdőben pihentethetjük fáradt tagjainkat. A víz érelmeszesedés, ízületi és reumatikus bántalmak, csontsérülések, ideggyulladások, anyagcsere-zavarok, valamint egyes nőgyógyászati és bőrproblémák esetén is gyógyhatással bír. Wellness-szolgáltatásokat, szaunákat és masszázst is igénybe vehetünk.
 

Egerszalóki fürdő

Egerszalók - Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség


Ahol egy kamasz sem fog unatkozni: élményfürdők, ahol a játéké és az izgalmaké a főszerep

A mogyoródi Aquaréna 11 és fél hektáron várja a látogatókat összesen 26 csúszdával és 9 medencével. Itt egy percig sem lehet unatkozni: élménymedence, jacuzzi, háromszintes ugrómedence, sportpályák gondoskodnak a szórakozásról.

Ha a csúszdázás a kedvenc vízi játékunk, érdemes felkeresnünk a szegedi Napfényfürdő Aquapolist: itt 13, összesen 1 km hosszúságú csúszdával várnak - van, amelyik olyan magas, hogy lifttel kell megközelíteni, és 272 méteren át élvezhetjük a sebességet, mielőtt a vízbe csobbannánk. Emellett 23 medencében hűsölhet és játszhat a család.

A legnagyobb választékot a hajdúszoboszlói HungaroSpa Aquaparkban találjuk: itt 45 medence közül válogathatunk. Niagara, twister, versenycsúszdák, hidrocsúszda, óriáscsúszda, gyermekcsúszdák, játszótér, vízhurok, szuperhullám, cunami, űrcsónak, kalandmedencék - egy nap talán nem is elég arra, hogy mindent kipróbáljunk, így érdemes több napos utazást szervezni Hajdúszoboszlóra.

Hajdúszoboszló fürdő

HungaroSpa Aquapark, Hajdúszoboszló - Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség


A legbátrabbak paradicsoma a zalaegerszegi AquaCity - kamaszokkal tökéletes választás. Itt még a legmerészebb tinik is felköthetik az úszónadrágjukat: az anacondán, twisteren, kalandcsúszdán lecsúszni igazi kihívás, de akár a szabadesés élményét is kipróbálhatják a kamikázén - már ha be merik vállalni! Fekete lyuk és őrült folyó is várja a legmerészebbeket: az biztos, hogy itt egy kamasz sem kérdezgeti majd, hogy mikor megyünk már haza...

Hasonló élményekben lehet része az egész családnak a budapesti Aquaworld Resortban, a kisvárdai Aquacinemában, a balatonfüredi Annagora Aquaparkban, a debreceni Aquaticumban, a demjéni Cascade Barlangfürdőben, a ceglédi Aqua Centrumban, a Zalakarosi Fürdő és Adrenalin csúszdaparkban, és a sárvári Gyógy- és Wellnessfürdőben is.



Nincs tengerünk, mégis búvárkodhatunk
 

A Gyulai Várfürdőben, a martfűi Gyógyfürdő és Uszodában, az Aquaworld-ben, a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdőben, valamint a celldömölki Vulkán Fürdőben még búvárkodásra is van lehetőség! A Lupa-tóban pedig akár 10 méter mélyre is lemerülhetünk, és felfedezhetünk egy titokzatos repülőgép roncsot. A Lupán emellett számos izgalmas vízi sportot is kipróbálhatunk: például SUP-ot, flyboardot és jetboardot.


Gógy- és wellnessfürdők, ahol a nagyi pihenés közben gyógyulhat - anya pedig még szebbé válhat

„Medicus curat, natura sanat” – Az orvos kezel, a természet gyógyít. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nem kell messzire utaznunk ahhoz, hogy megtapasztaljuk a természet varázslatos erejét. Klímaterápia, barlangfürdők, gyógyító gázok, sóterápia, gyógyiszap és gyógyvizek - ez mind egy karnyújtásnyira van. A gyógyturizmus nem véletlenül virágzik Magyarországon: ezeken a helyszíneken megnyugtató, természetes környezetben, pihenés közben gyógyulhatunk. 
 

Hévíz fürdő

Tófürdő, Hévíz - Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség


A hévízi gyógykúrák világhíresek: már az ókori rómaiak is ide jártak gyógyulni és pihenni. A türkizkék, gyógyhatású víz gyönyörű, 60,5 hektáros természetvédelmi területen található, és télen-nyáron várja a látogatókat. A nyáron 33-36 fokos termálvíz hőmérséklete télen sem csökken 23-25 fok alá: egy kellemes téli fürdőzés különleges élményt nyújt a leghidegebb évszakban is.
 

Hévíz fürdő

Tófürdő, Hévíz - Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

Jól megfér itt egymás mellett a fürdőző és a természetes élővilág: fürdés közben halakkal, teknősökkel, récékkel, hattyúkkal találkozhatunk, a felszínen lebegő tavirózsákban gyönyörködhetünk. A víz felett lebegő párasapka nevű jelenség különösen jó hatást fejt ki a hangszálainkra, a gyógyulásunkat pedig iszappakolás, súlyfürdő, különféle masszázsok, ivókúra és mozgásprogramok segítik elő.
 

Hévíz fürdő

Tófürdő, Hévíz - Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

A mátraderecskei mofetta különleges a gyógyfürdők sorában. Itt ugyanis nem vízzel, hanem gyógyító gázzal találkozhatunk: a geológiai törésvonalra épült gázfürdő kezelései sokat segíthetnek a végtagok verőér-, visszér- és nyirokér-betegségei, érműtétek utáni állapotok, valamint számos mozgásszervi betegség esetén. A kezeléseket orvosi javaslat mellett lehet igénybe venni, és fürdőruhát sem kell vinnünk: felöltözve élvezhetjük a gyógyító gáz hatását akár 15 napon keresztül is.

A Büki gyógyvizet valóságos csodaszerként tartják számon azok, akik meszesedéssel, porckopással, lumbágóval, ízületi gyulladásokkal, vagy krónikus nőgyógyászati betegségekkel érkeznek. Az itt található gyógyvíz nemzetközi összehasonlításban is rendkívül magas ásványianyag-tartalommal rendelkezik: gyulladáscsökkentő hatású, támogatja a csont anyagcseréjét, jó hatással van az izomműködésre és javítja a keringést. A gyógyvíz krónikus gyomorhurut, fekélybetegség és emésztési zavarok esetén ivókúra formájában is alkalmazható. A gyógyulást spa-kezelések is segítik, de kipróbálhatjuk akár a széna-gőzfülkét vagy a wellness vízágyat is.
 

Bükfürdő thermal spa

Büki gyógyfürdő - Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség


Két leghíresebb fürdőnk sem maradhat ki a sorból. A Gellért fürdő patinás épületét sosem felejti el, aki járt már itt. A szecessziós elemek, díszablakok, Zsolnay kerámiadíszek összhatása magával ragadja a látogatót, gyógyvize pedig az ízületi és gerincbetegségek, a porckorongbántalmak, valamint egyes keringési zavarok gyógyítására alkalmas. Az inhalatóriumban pedig az asztmások és egyéb tüdőbetegségekkel küzdők pedig találnak enyhülést. Hullámmedencéje az egyik leghíresebb az országban, és azoknak is érdemes felkeresniük, akik rajonganak a pihentető, különleges masszázsokért.

A Széchenyi Gyógyfürdőben 21 nyitott és fedett medence, ezen kívül 10 szauna található. Különleges gyógyvize 76 fokos hőmérséklettel érkezik a felszínre, és gerincbetegségek, krónikus ízületi gyulladások, ortopédiai műtétek és balesetek utáni rehabilitáció, idegfájdalmak esetén fejti ki jótékony hatását. Az ivócsarnokban olyan különleges vizet ihatunk, mely belgyógyászati problémák kezelésére alkalmas.
Pest első, legendás uszodájában emellett különleges látvány tárul elénk, és a kisebbek sem fognak unatkozni: erről az élménymedence és a finoman masszírozó vízsugarak gondoskodnak.
 

Széchenyi fürdő

Széchenyi gyógyfürdő, Budapest - Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség
 

Széchenyi gyógyfürdő

Széchenyi gyógyfürdő, Budapest - Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

 

Csodálatos gyógyfürdőket találunk emellett többek között Harkányban, Hajdúszoboszlón és Mezőkövesden is.

További információ: https://csodasmagyarorszag.hu

A cikk a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával készült.

Olvasd el ezt is: 5 ok, amiért jó ötlet hidegben is kirándulni - A legnépszerűbb hazai téli kirándulóhelyek

Indexkép: Magyar Turisztikai Ügynökség

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
A szerkesztő ajánlja