SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Állatkertek Éjszakája 2019: különleges esti programok országszerte 13 helyszínen

Családinet [cikkei] - 2019-08-14
Nyolcadik alkalommal rendezik meg az Állatkertek Éjszakáját, amelyhez ebben az évben országszerte 12 település 13 állatkertje, vadasparkja, "állatos" bemutatóhelye csatlakozott. A nagyközönséget mindenütt változatos programokkal, látványetetésekkel és más, a szokásos állatkerti látogatáshoz képest rendkívüli látnivalókkal várják augusztus 30-án, a nyár utolsó péntek estéjén.
Állatkertek Éjszakája 2019: különleges esti programok országszerte 13 helyszínen

Az ország egy tucatnyi településén, összesen 13 állatkertben, vadasparkban és „állatos” bemutatóhelyen várják az érdeklődőket az VIII. Állatkertek Éjszakáján, amely augusztus 30-án, azaz a nyár utolsó péntekén kerül megrendezésre. Ezen az estén Budakeszin a Budakeszi Vadaspark, Budapesten a Fővárosi Állat- és Növénykert és a Tropicarium, Debrecenben a Nagyerdei Kultúrpark Állat- és Növénykertje, illetve Vidámparkja, Győrött a Xantus János Állatkert, Jászberényben a Jászberényi Állat- és Növénykert, Kecskeméten a Kecskeméti Vadaskert, Miskolcon a Miskolci Állatkert és Kultúrpark, Pécsett a Pécsi Állatkert, Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum, Szegeden a Szegedi Vadaspark, Veszprémben a Kittenberger Kálmán Növény és Vadaspark, Veresegyházán pedig a Medveotthon kínál különleges programokat a nagyközönségnek.

A belépti díjak helyszínenként eltérőek, de a fővárosban, illetve annak vonzáskörzetében lévő három helyszínre, azaz a Budakeszi Vadasparkba, a Fővárosi Állat- és Növénykertbe és a Tropicariumba az intézményenkénti külön jegy mellett mindhárom helyszínre érvényes kombinált jegy is váltható. A fővárosi kombinált jegy ára 8000 Ft, 14 éven aluli gyermekeknek 6000 Ft. Aki az este folyamán nem tudja mindhárom helyszínt felkeresni, a jegyeket a Tropicariumba és a Budakeszi Vadasparkba másnap, illetve harmadnap, azaz szombaton és vasárnap is felhasználhatja.

A résztvevő intézmények közül több már az augusztus 7-én, Budapesten megtartott országos programbemutató sajtótájékoztatón bemutatta részletes programját. A sajtótájékoztatón prof. dr. Persányi Miklós, a városligeti intézmény főigazgatója emlékeztetett arra, hogy a 2012 óta minden évben megrendezett Állatkertek Éjszakája a magyarországi állatkertek legnépszerűbb és legnagyobb szabású közös programjának számít.

A részletes intézményenkénti programokat és egyéb kapcsolódó információkat az egyes állatkertek a saját honlapjukon is közzéteszik az elkövetkező napokban. Jelentős részük azonban már mostanra összeállította a programkínálat összefoglalóját, amelyek az alábbiakban olvashatók:


Budakeszi Vadaspark

 A Budakeszi Vadaspark speciális, szakvezetéssel egybekötött éjszakai kirándulásra invitálja a látogatókat. A napnyugta után induló túrákon az érdeklődők betekintést nyerhetnek a hazai erdők éjjeli titkos és kalandos életébe. A szakvezetések során nem csak az éjszaki állatokkal, azok szokásaival ismerkedhetnek meg a látogatók, hanem az erdőben hallható, hangok és neszek forrásaira is fény derül. A látványetetések és állatbemutatók mellett, számos foglalkoztatóval is készülnek a kicsik és a nagyok számára. Az interaktív játékok során a vállalkozó szelleműek próbára tehetik érzékszerveik kifinomultságát, így megtapasztalva az állatok éjszaki érzékelését. Egy „fénycsapda” segítségével az éjjeli rovarvilág is bemutatásra kerül. A Pangea Egyesület pedig a természetvédelem és az éjszakai állatvilág rejtett és érdekes összefüggéseit világítja meg.
Ezen az estén a kapukat 19.00 órakor nyitják ki, belépőt 23.00-ig lehet vásárolni. Legkésőbb 24.00-kor az állatok nyugovóra térnek, ekkorra utolsó látogatónknak is el kell hagynia a Vadaspark területét.”


Fővárosi Állat- és Növénykert, Budapest

A városligeti intézmény már kezdettől, azaz a 2012-es esztendőtől fogva minden évben megtartotta az Állatkertek Éjszakáját, így a rendezvénnyel kapcsolatban már néhány hagyomány is kialakult. Ezeket a hagyományokat megtartva, de a programkínálatot sok-sok új, izgalmas elemmel gazdagítva készülnek az idei Állatkertek Éjszakájára.

Az elmúlt évekhez képest újdonság lesz, hogy jegyeket ezúttal – közkívánatra – korlátozott, limitált számban lehet majd váltani. Éppen ezért a szervezők mindenkinek azt javasolják, hogy ne hagyják a jegyek megváltását az utolsó pillanatra. Az elővételben történő jegyváltással elkerülhető a sorban állás, ráadásul az elővételes jegyek kedvezményes áron érhetők el. Augusztus 30-án viszont már csak tejes árú jegyeket lehet majd váltani a helyszínen, persze csak akkor, ha előzőleg nem telt be a létszám az elővételes jegyekkel.

Az Állatkertek Éjszakája programjaira érkező látogatók előtt 19 órakor nyílnak ki a kapuk, a főbejáraton, és az állatkerti játszópark, a Holnemvolt Vár kapuján is be lehet majd jönni. A különböző programok és látnivalók 11 utánig tartanak, és éjfélig lehet majd a kert területén maradni.

A kert több pontján az épületekre, a sziklafelszínre és a fák lombkoronájára vetített fényfestésben lehet majd gyönyörködni. A Főkapunál filmvetítés és arcfestés fogadja a látogatókat, de itt lesz a helyszíne a QuartzBox homok- és festékanimáció vetítésnek is. Az Ausztrálháznál közelről lehet majd ismerkedni az aranyos cukormókussal, a kuszkusszal és a szakállas agámával. A Pálmaházban az est folyamán kétszer is lesz trópusi vihar, a tóparti sétányon pedig a csillagos ég látnivalóival lehet majd ismerkedni avatott csillagászok, és persze teleszkóp segítségével. Lesz jégszobrász bemutató és fénytánc, illetve többféle zenés program, többek között a Kistehén Tánczenekar fellépésével.

Természetesen rengeteg állatos program lesz, például oroszlánfóka tréning esti kivilágításban, elefánt tréning, zsiráf és orrszarvú etetés, sőt, látványetetést tartanak a cebui disznóknál, a komodói sárkányoknál, az aldabrai óriásteknősöknél és a kis tigrispitonoknál is. Több helyszínen lesz „éjszakai TAPI-ZOO”, ahol tapintható „állati alkatrészeket”, madártojásokat, különleges állatcsontokat vehetnek kézbe a látogatók.

A Nagyszikla belsejében található Varázshegyben a denevéretetés és -bemutató, illetve „Állatok akcióban” etológiai bemutató mellett a hatlábúak birodalmával, valamint a levélvágó hangyákkal is meg lehet majd ismerkedni, sőt, egy tematikus program keretében még az állatvilág „hálószobatitkait” is kifecsegik az állatkerti munkatársak. A Hetedhét Palota tematikus játszóházban pedig barátságos nyuszik, bőrevő halak, és egy izgalmas bátorságpróba várja majd az érdeklődőket.


Tropicarium, Budapest

A Tropicariumban augusztus 30-án este 20-tól 24 óráig várják éjszakai programokkal a látogatókat az alábbiak szerint:

    20:30 – kőhal etetés;
    21:30 – aligátor etetés
    22:00 – tatu etetés;
    22:30 – muréna etetés;
    20:00-tól 23:50-ig ingyenes cápás és halacskás arcfestés.

Azok számára, akik pénteken az Állatkertek Éjszakája más programhelyszíneit keresik fel, a Tropicarium szombaton és vasárnap is kedveskedik programokkal. Szombaton (augusztus 31-én)
 
   10:30-kor kajmán etetés,
    11:30-kor rája etetés,
    11:45-kor majom etetés,
    14:00-kor keselyűteknős etetés,
vasárnap (szeptember 1-én) pedig
    10:30-kor rája etetés,
    11:30-kor majom etetés, valamint
    14:30-kor piranha etetés várja a látogatókat.


Nagyerdei Kultúrpark, Debrecen

A Debreceni Állatkertben és Vidámparkban augusztus 30-án pénteken este 19-től 23 óráig tartanak a programok. Az elmúlt években már hagyománnyá alakult, közkedvelt programkavalkádon kívül ebben az évben minden eddiginél gazdagabb és látványosabb programkínálattal várják a nagyközönséget!

Ezen a különleges estén olyan élmények várják az érdeklődőket, amelyeket egy évben csak egyszer lehet átélni, hiszen az éj leple alatt közelebb kerülhetünk az Állatkert lakóihoz és feltárulkoznak az éjszaka titkai, a kert titokzatos élete. A látogatók az este különleges varázsában szakvezetéssel leshetnek be a kulisszák mögé.

Az állatgondozók egész este több helyszínen mesélnek a legkülönlegesebb állatokról és állati történetekről, valamint testközelből találkozhatunk az állatkert nemrég született és kézből nevelt bébi sztárjaival, így többek között Beriszlóval, a pápaszemes pingvinnel, Daahirral, az ifjonc zsiráffal, vagy Simonnal, az újszülött mosómedvével, de azt is megtudhatjuk, hogy hogyan mos fogat a víziló. A ragadozók vadon hangulatát megidéző vacsorája keretében az est sztárja a tigris család, ahol az immáron kétévessé cseperedő, fiatal tigris lányok esti portyáját követhetik végig az érdeklődők. A tigrisek mellett az ázsiai hím oroszlánok is elfogyasztják műsoros vacsorájukat, de az Állatkert észak-kínai leopárdja is megmutatja, hogyan száll versenybe a finom falatokért.

Ahogy azt a Debreceni Állatkertben az Állatkertek Éjszakán már megszokhattuk, ebben az évben is egy új állatbemutatót lepleznek le. Az est egyik szenzációjaként átadásra kerül az Állatkert legújabb attrakciója a Pálmaházban, így aki ellátogat a cívisváros állatkertjébe, saját szemével láthatja, hogy a legújabb egzotikus állatunk hogyan rendezkedik be új otthonában.

A látogatók az orrunkra és tapintásunkra hagyatkozva tesztelhetik érzékszerveiket az Illatkert óránkénti illat-túráján, míg a merészebb látogatók a Pálmaházban Bátorságpróbán bizonyíthatják rátermettségüket, hogy félelmüket legyőzve megismerjék és megkedveljék az addig talán nem szeretett állatokat is. Sőt, ehető növényeket és rovarokat is kóstolhatnak! Partit rendeznek a gyűrűsfarkú makik, ahol lehetőség lesz a majomkenyér megkóstolására is!

A fényfestéssel megvilágított Afrika-röpde fényárban úszó vízesésével különleges éjszakai látványt ígér.

Különleges szolgáltatásként a Vidámpark is üzemel, sőt a Kisvasút egész este, külön részvételi jegy váltása nélkül visz egy éjjeli kirándulásra! Az Elvarázsolt Kastélyban az állatkertben valaha élt különleges állatok különböző relikviáit és az éjszaka különös hangjait ismerhetik meg a látogatók. A vidámparki Dombtetőn pedig az állatokról mesélnek a csillagok.

A kézműves sátorban apokrif lényekkel és állatokkal kapcsolatos ékszereket, rajzokat, kerámiákat és egyéb emléktárgyakat készíthetnek a kilátogató családok tagjai.

Az Országos Vérellátó Szolgálat segítségével véradásra is lesz lehetőség és így egy nemes célt is szolgálhatnak a vendégek.

A lampionokkal fáklyafényben úszó varázslatos hangulat garantált, hiszen lesz még; Gólyalábasok, jégszobrász bemutató, lángidomárok és tűztáncosok, akrobaták, LED show, hastáncosok és megannyi élmény!

A belépők 1.600 Ft/fő kedvezményes áron kaphatók, a korlátlan vidámparki játékgépek használatára is jogosító Varázskarszalag pedig 3.200 Ft/fő áron. Jegyek elővételben is megvásárolhatók a pénzárakban vagy a helyszínen 23:00-ig, illetve online is: bit.ly/ÁÉJ2019.


Xantus János Állatkert, Győr

Győrben, a Xantus János állatkertben augusztus 30-án, pénteken meghosszabbított nyitva tartással 22 óráig várják a látogatókat. A hangulatos, fáklyákkal megvilágított sétányokon izgalmas programokkal vár mindenkit a Xantus János Állatkert. Az Állatkertek Éjszakája külön programjai 16 óra után kezdődnek. A látogatóink, a különleges látványetetések után csak ezen az estén, azt is meg tudják figyelni, ahogy a ragadozók becserkészik a zsákmányukat, mivel, a tigrisek és a medvék mellett, nagyszerű látványosságként, a vadkutyák éjszakai falatozására is várják a közönséget.

Bátorságpróbát is tehetnek az erre vállalkozó látogatók, a „Tapizoo láda” kincsein kívül a „nem szeretem” állatokkal, kígyókkal és csótányokkal is találkozhatnak. Az este folyamán sejtelmes hangulatú állatbemutatóval is készülnek az érdeklődőknek, ahol majd testközelből meg lehet ismerkedni a zoo show sztárjaival.


Kecskeméti Vadaskert

Az idei Állatkertek Éjszakáján is izgalmas programokkal, fáklyafényes hangulatvarázzsal várja a nagyközönséget a Kecskeméti Vadaskert. A kapuk 18:30-kor nyitnak, ekkortól kezdőnek a családias hangulatú, élménydús programok hűsítő környezetbe, amely igazi vadvilág-hangulatot idéző, fáklyafényben úszó oázissá alakul át.

Az izgalmas programok látványetetésekkel indulnak. Az állatgondozók többek között a tigrisek, a majmok, a lámák, az oroszlánok etetését mutatják be. A lámákat és a csacsikat a látogatók maguk is etethetik!

20:00 órától a Csörömpölők Együttes lép az Állatkert színpadára egy nagyszerű, szórakoztató koncerttel!
Az este folyamán több helyszínen is élmények és izgalmak várják az érdeklődőket: lesz hüllő-show, trófeabemutató, állati kincsek standja, teknős- és óriáscsótány tapogatózó, ajándék arcfestés, éjjeli hangulatzenélés és légvárak.

Pénztárzárás 22.45-kor, majd a Vadaskert 23.30-kor zárja be kapuit.


Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Az idei ÉjszakáZOO programon a látogatók testközelből ismerkedhetnek meg a „nemszeretem” állatokkal, azaz a hüllőkkel, kétéltűekkel és rovarokkal, amelyekkel szemben sokan fenntartással, félsszel viseltetnek.

Az etetések során olyan, elsősorban éjjel aktív állatok természetes viselkedését lehet majd megfigyelni, mint pl. a tigrisek, a medvék a kúszósülök vagy éppen a mosómedvék. Ezek a fajok ugyanis az állatkertben is csak sötétedés után mutatják meg valódi, természetes oldalukat.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársainak közreműködésével a Bükki Nemzeti Park éjjeli ragadozó madaraival ismerkedhetnek a program résztvevői.

A Csillagászati bemutató során az égbolt látványosságait csodálhatják majd meg az érdeklődők.

Ezen a napon az Állatkert hosszított nyitvatartással, 9:00 és 23:00 között várja a látogatókat. A nap folyamán érkezők folyamatos bent tartózkodással az esti programokon is részt vehetnek. Jegyváltásra ezen az estén 21:00 óráig lesz lehetőség.
Augusztus 21-től augusztus 30. 12:00 óráig elővételi jegyek is válthatók, amelyekkel legkésőbb 21:00 óráig lehet csatlakozni az esti programhoz. A fel nem használt elővételi jegyek 2019. december 31-ig érvényesek.

Programok:

19:00-23:00 „Nemszeretem állatok” az Oktatóteremben
20:00-23:00 Denevér megfigyelés a madártónál
20:00-23:00 Rovarászás a szoborparkban
20:00-23:00 Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület bemutatója a szurikáta esőbeállónál
20:00-23:00 Csillagász bemutató a tanyaháznál
 
Etetések

19:00 Gyűrűsfarkú maki
19:20 Európai barnamedve
19:40 Mocsári macska
          Ormányosmedve
20:00 Kúszósül
          Mosómedve
20:30 Mocsári macska
          Kúszósül
20:50 Európai szürkefarkas
21:05 Kárpáti hiúz
21:25 Fehérfarkú sül  
21:45 Vörös róka
22:00 Szibériai tigris


Pécsi Állatkert

A Pécsi Állatkertben már hagyomány és az év legkiemeltebb eseménye az Állatkertek Éjszakája, amelyet a nagy érdeklődés miatt idén is két egymást követő – péntek és szombat – esete rendeznek meg. Az idei évben a nagy népszerűségnek örvendő látványetetések mellett öko színtér, fényfestés, gyermekkoncertek, tűzzsonglőr bemutató, fizikai és űrbéli kísérletek, valamint távcsöves csillagászbemutató mellett olyan érdekességek is várják a látogatókat, mint az őslények világa vagy a nemszeretem állatokat is bemutató bátorságpróba, ahol szó szerint testközelbe lehet kerülni ezekhez a kevésbé népszerű fajokhoz. Aki nagyon nyitva tartja a szemét az mikroszkóp alatt is megismerheti az élővilág rejtett titkait. A Pécsi Állatkert legjobban várt családi eseménye idén jobban elkápráztatja a látogatókat, mint eddig bármikor, hogy a tanév előtti utolsó napok méltó módon búcsúztassák az idei nyarat.

A Pécsi Állatkert a rendezvény napjain is 9 órakor nyit, programokkal pedig 17-23 óra közt várja a látogatókat. Jegyváltásra 22.00 óráig van lehetőség, de a belépők akár elővételben is megvásárolhatók az állatkert pénztárában 10% kedvezménnyel.

Kép: birder62 / pixabay

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja