SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az ország legmesésebb játszótereinek gyűjteménye

Szász Anna [cikkei] - 2017-09-13
Egyszer volt, hol nem volt, az Óperenciás tengeren is túl, volt egyszer egy játszótér, ahol az apróságok mesefigurák között, felhőtlenül kacagva szaladtak egyik játéktól a másikig, amíg csak el nem fáradtak. Este fáradtan, de élményekkel teli bújt anyukájához mindegyik, és azt kérdezte: "Holnap is jövünk, ugye?"
Az ország legmesésebb játszótereinek gyűjteménye

Figyelem: a cikk 2017-ben frissült utoljára.

Szerencsére nem kell az Óperenciás tengeren is túl menni, hogy ez valósággá váljon - és nem csak egy ilyen játszótér várja a legkisebbeket, hanem egyre több épül. Ezeket mutatjuk most be a kis hercegeknek, hercegnőknek és szüleiknek.
 

1. Bóbita játszótér

Weöres Sándor Bóbita című versét szinte mindenki ismeri. Ezen a játszótéren Bóbita alakja elevenedik meg, a homokozó szélén pedig béka hadak fuvoláznak. A ceruza mászókák, széthagyott ecsetek, tintásüveg irodalmi hangulatot varázsolnak a térre, ahol a gyerekek örömmel veszik birtokba a sok színes játékot, a kötélhintát, csúszdát. A mászókák oldalán rajzolhatnak, fejleszthetik kreativitásukat. A vers többi szereplője sem maradt ki a játszótérről: sáska, csiga, kismalac is helyet kapott Bóbita körül.


 

Hol van a Bóbita játszótér?

Cím: 1133 Budapest, Kárpát utca 23.


A Bóbita játszótér nyitvatartása:

Minden nap 09:00-20:00-ig


2. Vuk játszótér

Valószínűleg nem csak a lurkó lesz oda a hatalmas rókák, libák láttán, benned is kellemes emlékeket fog ébreszteni, amikor eljöttök a Citadella szomszédságában található Vuk játszótérre.
A nagyobb gyermekek kipróbálhatják az erdei kötélpályát, a szülők pedig tornapályán tarthatják edzésben magukat. Az egész család számára kitűnő kikapcsolódást nyújt. A homokozó árnyékolóval fedett, így a nagy melegben is kellemes lesz a homokvár építés. Közben pedig Vuk és Karak figyelik, hogy ki legügyesebb a rókavárban. A játszótér egyik legjobb része a rókalyuk, amiben nagyszerűen lehet bújócskázni. A megfáradt „simabőrűek” a hatalmas platán fák alatt tudnak néhány falatot magukhoz venni, hogy utána ismét folytatódjon a kaland.



 

Hol van a Vuk játszótér?

Cím: 1016 Budapest, Bérc u. 31.


A Vuk játszótér nyitvatartása:

Minden nap 09:00-22:00-ig



3. Cerka-firka mesejátszótér

Nem messze Vuk játszóterétől máris egy újabb mesejátszótérre lelhetsz. A csemetéket óriási ceruzák veszik körül, amik mászókaként funkcionálnak. A játszótér legnagyobb kedvence a „ceruzahegyező”, ami tulajdonképpen egy mókuskerék. A parkon keresztül vezet a a „Hasznos hulladék Út”, mely megtanítja, mi a különbség a szemét és a hulladék között, felhívja a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára, a tudatos vásárlás előnyeire.



Hol van a Cerka-firka mesejátszótér?

Cím: 1118 Budapest, Verejték u.


A Cerka-firka mesejátszótér nyitvatartása:

Minden nap 00:00-24:00-ig


 

4. Pom Pom mesejátszótér

Pom Pom meséje a Nap-hegyen elevenedik meg, és teszi nagyon szerethetővé a játszóteret. Egyszer nem elég ide eljönni! Anyu és Apu is jól fogja magát itt érezni, mert a park mellett kondigépek kerültek kihelyezésre, hogy mindenki tudjon egy kicsit edzeni, teljesen ingyen.

(Merre indulj, tornáznál egy kicsit, amíg a gyerek játszik? Nézd meg gyűjteményünket >> Sportparkos játszóterek - ahol anya nyugodtan mozoghat, míg a kicsi játszik)

A játszótéren semmi meglepő nincs abban, ha szembe találod magad Hapci Benővel, vagy Gombóc Artúrral. A tér kör alakú, fő eleme a „Sivatag Hajója” építmény, mely nagyszerű bújócskás lehetőséget ad. A játszótéren megtalálod a mesehősök házait, ami szintén tökéletes a ki-be bújós játékokhoz. 8 Pom Pom történet is olvasható a kerítés mentén. A legkisebbek bébihintázhatnak, Pom Pom rugós motoron száguldhatnak. Aki megpihenne egy kicsit, Pom Pom figurája mellett ülve eldöntheti, melyik legyen a következő játék, amit meghódít.



Hol van a Pom Pom mesejátszótér?

Cim: 1016 Budapest, Naphegy tér




5. Zöld Péter népmese játszótér

Zöld Péter neve sok óvodásnak lehet ismerős, és ezen a játszótéren életnagyságú figurái között játszhatnak kicsik és nagyok. Az egyik legrégebbi tematikus játszótér a Millenáris Parkban foglal helyet. A játszó igazán egyedire sikeredett, az itt eltöltött idő minden gyermeknek felüdülés. Az összes mesehős itt van: malacka, kecske, boszorkány és katona. A bátrak kötélpályán száguldhatnak, körhintán suhanhatnak körbe-körbe. Egy hatalmas vár is arra vár, hogy újra és újra bevegyék. A Millenáris Park halastava mellett feltöltődni az újabb mászókázásig nagy élmény a pindúroknak.



 

Hol van a Zöld Péter népmese játszótér?

Cím: 1024 Budapest, Kis Rókus utca 16–20.


 

6. Benczúr-kert mesejátszótér

Nemrég adták át a csodálatosan felújított mesés játszóteret. A parkot Kő Boldizsár mesehősei lepik el, a kicsik nagy örömére. A tér ezelőtt is nagy népszerűségnek örvendett az itt lakók körében, de most még nagyobb boldogsággal veszik birtokba a gyerekek. Egyik központi játéka a hatalmas vár, melyre mászófalon is fel lehet mászni. A két tornyot gumilabdás, korláttal szegélyezett út köti össze. Forgó, mászóka, hinta: mind-mind a park részei. Az ebédelő rókát mindenki meg fogja látogatni, hogy finom ebédet szolgáljon fel neki (többek között homok főzeléket, vagy faágat). Az egyik platánfa mögött meseváros bújik meg, mely közben padként is funkcionál. A nyári melegben két kútból lehet vizezni. Focipályával is gazdagodott a játszótér. Van rendben tartott mosdó és pelenkázó is.
 

Hol van a Benczúr-kert játszótér?

Cím: 1068 Budapest, Benczúr köz 9.


A Benczúr-kert mesejátszótér nyitvatartása:

Minden nap 7-21-ig
 

7. Rumini mesejátszótér

Rumini, a kisegér mesevilágára bukkanhatsz a Batthyány tér közelében. Rumini hajósinas, a mese kereskedőhajója fellelhető a parkban. Memóriajátékkal tesztelhetik ügyességüket óvodások és kisiskolások. A park környezete igényes, karbantartott. Kétségkívül osztatlan siker a homokozóba elhelyezett homokforgató, ezt biztos, hogy minden csemete ki fogja próbálni. Aki nem ismeri Rumini meséjét, annak is jó szórakozást ígér a játszó minden eleme.


Kép: Kispados / Wikimedia
 

Hol van a Rumini mesejátszótér?

Cím: 1011 Budapest, Mária tér 6.
 

8. Mesekert Skanzen

Hamar a gyerekek kedvence lesz a Szentendrei Skanzenben található játszótér. A téren A kisgömböcAz iregi kakasok, A kismalac és a farkasok népmese figurái között tölthetnek el örömteli órákat a csöppségek. Hintázás közben a mese szereplői mozognak a hinta tetején. A tyúklétra a játszó egyik népszerű eszköze, segít fejleszteni a mozgáskoordinációt, egyensúlyozási képességet. Minden elemben megelevenedik egy-egy mese, melyek történetét el is olvashatjátok pihenésképpen. A körhintát kisiskolások és nagy óvodások imádják. 
 

Hol van a Mesekert játszótér?

Cím: 2000 Szentendre, Sztaravodai út
Megközelíthető a 11-es útról. A Skanzen táblát kell követni.


Jegyár:

A játszótér a Skanzen területén belül van, belépővel látogatható.

  • Felnőtt jegy 2000 Ft
  • Diák és nyugdíjas 1000 Ft-ért


9. Koronás Park

A korona viselése szinte kötelező minden királylánynak és királyfinak ebben a mesés parkban. Székesfehérvár történelme elevenedik meg, a gyerekek különböző szerepekbe bújhatnak és játszhatják el a régi idők csatáit. Akár koronázási szertartást is tarthatnak, vagy a falovakkal indulhatnak a harcmezőre. A Koronás park több korcsoport számára is izgalmas, színes kikapcsolódást nyújt, még a 18 évesek is találnak kedvükre való elfoglaltságot. Szervezett programokat is tartanak a téren, amik nem ingyenesek, de a játszótérre nem kell belépőt venni.


Hol van a Koronás Park?

Cím: 8000 Székesfehérvár, Koronás Park


10. Magyar Tenger Mesekert

Balatonbogláron a szabadstrand mellett csodálhatod meg Kő Boldizsár alkotásait, amik idén a napokban szépülnek meg. A homokozó Balaton alakú. A játszótéren a hagyományos játékok mellett egy hangulatos nádlugas labirintus is szórakoztatja a piciket. A közelben néhány szabadtéri kondigép is van. A homokozó közepén áll egy földgömb, ami egy dobókocka egy balatoni társasjátékhoz. Megforgatás után egy lyukba kell bekukucskálni, hogy lásd, hányas számot dobtál. Lehet versenyezni, ki ér előbb körbe a tó körül. A játszó másik érdekessége Sobri Jóska betyár szkanderozó padja. De rugókra szerelt csónakban is lehet ringatózni. A közelben van a strand, a Gömbkilátó, kalandpark és bobpálya, így akár egész napos programot is szervezhetsz ide.
 

Hol van a Magyar Tenger Mesekert?

Cím: 8630 Balatonboglár, Parti sétány


11. Mátyás Király Játszópark, Visegrád

Mátyás király meséibe csöppenhetsz a díszes kapun belépve Visegrádon. A park minden elemében különleges, van labirintus, körhinta, függőhíd, Beatrix trónja, mely egy hosszú lábú szék, ahova létrán lehet feljutni. Az íjászpályán pedig Mátyás korabeli fegyverek utánzatával lehet dárdázni, íjazni. A játszótér egyedi hangulatú, a gyerkőcök minden érzékszervét igénybe veszi. Ezeket a különleges parkokat egyszer mindenképpen érdemes felkeresni, nem mindennapi kikapcsolódási élményt kínálnak. A parkba belépővel lehet bemenni, gyermekeknek 500 Ft, felnőtteknek 200 Ft.


Hol van a Mátyás Király Játszópark?

Cím: 2025 Visegrád, Fő u. 23.


12. János vitéz játszótér

Hódmezővásárhelyen 2016-ban felújították a János vitéz kalandjait megidéző játékokat. János vitézzel is találkozhatsz a parkban, de Tündérország kapuit őrző lila sárkánykígyó is színesíti a játszóteret, hintákat tart. Idén tavasszal néhány fát is ültettek a játszótérhez, így már melegebb napokon is lehetőség lesz az önfeledt játékra.


Hol van a János vitéz játszótér?

Cím: 6800 Hódmezővásárhely, Kodály Zoltán u.


13. Kis fizikus játszótér

Kisebb és nagyobb gyermekek számára is tökéletes kikapcsolódást nyújt ez a pécsi játszótér. A totyogókat Kő Boldizsár figurái ejtik ámulatba, a kisdiákok pedig a fizika és a természettudományok rejtelmeibe leshetnek be, játszva sajátíthatják el az ismereteket. A park nagyon korszerű, a mai igényeknek megfelelő, pelenkázó és illemhely is van.
 

Hol van a Kis fizikus játszótér?

Cím: 7633 Pécs, Szilárd Leó park

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja