SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Zöldellő fák, bokrok, ritka állat- és növényfajok közt andalogtunk - 25 különleges hazai arborétum

Szász Anna [cikkei] - 2017-08-08
Az arborétumok, botanikus kertek ritka növényfajokra vigyáznak, hogy generációkon át megmutathassák, milyen csodálatos természeti kincseket rejt Földünk. Rengeteg csicsergő kismadár is otthonául választotta ezeket a kerteket, így semmi meglepő nincs abban, ha sétádat madárdal kíséri.
Zöldellő fák, bokrok, ritka állat- és növényfajok közt andalogtunk - 25 különleges hazai arborétum

Figyelem! A cikk 2017-ben frissült utoljára. Indulás előtt mindenképp tájékozódjatok az aktualitásokról!

Sok botanikus kert nemesi származású, kialakításukban grófok, nádorok, hercegek működtek közre, vagy éppenséggel saját birtokuk volt az arborétum. Ez az oka, hogy sok kertben látni impozáns kastély épületet vagy maradványt.
Napjaink stresszes, túlhajszolt világának üde színfoltjai ezek a helyek, kitűnő elmélkedéshez, újratervezéshez, piknikezéshez, családi program részeként és nem utolsósorban tudományos megfigyelésekhez.


1. Budai Arborétum

Kevesen tudják, hogy a Villányi úton, a Feneketlen-tó szomszédságában terül el Buda növényes kertje. Pedig az ország egyik leggazdagabb növényvilágú arborétuma. Korábban a területet szőlő borította, majd kipusztulását követően itt alapult meg dr. Entz Ferenc kertészképző iskolája, melynek épülete, többszöri bővítés után ma is áll. A kert két részből áll, Alsóból és Felsőből, melyek növényeinek kora eltérő. Több ösvényen is tehetsz sétát, tematikus témákra bontották a látnivalókat. Az évelő dísznövények ösvényén közel 79 fajta lágyszárú dísznövényt tanulmányozhatsz, a különleges formájú idős fák és cserjék útvonalán, akár 59 különféle egyedet is megismerhetsz. Fotókkal és rövid leírásokkal segítenek eligazodni a kertben. A park nyitvatartási időben ingyenesen látogatható.


Forrás: TAD TV / YouTube
 

Hol van a Budai Arborétum?

Cím: 1118 Budapest, Villány út 29-43

Elérhetőség:
E-mail:
info@kertk.szie.hu
További információ: Budai Arborétum


2. Füvészkert

A főváros 8. kerületében kapott helyet a 19. században még Európa szerte híres kert. Mára területe az eredetihez képest sokat csökkent, de így is 85 hazai veszélyeztetett növényfajt őriz. Láthatunk itt szubtrópusi, trópusi növényeket, mint például a broméliafélék, pozsgás félék, télálló mediterrán növények. A pálmaház is népszerű a látogatók körében. Ezeken kívül tömérdek fa és cserje között barangolhatod be a kertet. A Füvészkert a Pál utcai fiúk könyv történetének ismert helyszínéül szolgált. Akár mókusokat is felfedezhetsz a fákon, vagy cinkékeket, békákat hallgathatsz. Kaktuszok, orchideák, páfrány félék gyűjteményét is őrzi a park.
 

Hol van a Füvészkert?

Cím: 1083 Budapest, Illés u. 25.

Elérhetőség:

Email: botanikuskert@yahoo.com
További információ: Füvészkert


3. Soroksári Arborétum

Illatozó bazsarózsák között ámulhatunk a kert szépségében, mely Budapest XXIII. kerületében található, Soroksár Péteri majorban. Közel 60 hektáron élnek a növények. Többek között vadrózsa félék, vadgyümölcsök és borostyán gyűjtemény nézhető meg a kertben. Még felsorolni is sok lenne azt a seregnyi növényt, fát és cserjéket, virágokat, amiket itt megtekinthetünk, érdemes tehát egy szép délutánon felkerekedni a családdal és sétálni egyet az arborétumban. Szakvezetés kérhető.


Fotó: Bottlik Gábor tanszéki mérnök fotója / Soroksári Arborétum
Fotó: Dr. Benedek Lajos fotója / Soroksári Arborétum

 

Hol van a Soroksári Arborétum?

Cím: A Soroksári Botanikus Kert megközelíthető a 166-os autóbusszal Budapest Pestszenterzsébet Városközpontból vagy Pestszentimre Dózsa György úttól. Személygépkocsival a Soroksári út — Soroksár, Hősök tere — Templom utca — Vecsési út útvonalon, valamint az M0-ás autópálya felől.

Elérhetőség:
Dr. Höhn Mária:
+36-30/451 5131

További információ: Soroksári Arborétum


4. Budakeszi Arborétum

Babakocsival és kerekesszékkel jól járható a Budapest szomszédságában található Budakeszi Arborétum. Kutyát is be lehet vinni, a gyermekek pedig rollerrel, biciklivel is közlekedhetnek. Az arborétum meghatározó fajai a nem őshonos tűlevelűek, illetve a Budai hegységben is megtalálható fafajok, mint a kőris, hárs, tölgyek. A nyári melegben is élvezetes kirándulást tehetsz, miközben ismerkedsz a növényvilággal. A kertben különleges gombák nőnek, melyeket gombaszakértő által vezetett túrán mélyrehatóbban is tanulmányozhatsz.


Fotó: Budakeszi Arborétum

 

Hol van a Budakeszi Arborétum?

Cím: 2092 Budakeszi
GPS koordináta: 47.525943, 18.873417
GPS nélkül: Budakesziről Telki felé haladva a Budakeszi végét jelző közlekedési táblától 5 km-re jobbra található a Hidegvölgyi Erdei Pihenőhely és Parkoló. Az arborétumhoz vezető út ezzel szemben indul menetirány szerint balra. Az arborétum bejárata előtt, az út mellett kialakított parkolóban meg lehet állni gépkocsival.
Tömegközlekedés: Budapest Széna térről indul a 794 és a 795 -ös buszjárat. A Hidegvölgyi Erdészlak megállónál kell leszállni, ahonnan 5 perc sétával elérhető az Arborétum főbejárata.

Elérhetőség:
Telefon:
+36 20 312 4037
További információ: Budakeszi Arborétum


5. Gödöllői Arborétum

Gödöllő dombjainak lábánál elterülő arborétumot, kutatási céllal hozták létre, illetve fák és cserjék génbankjaként is működik. 147 fenyő és nyitvatermő faj között lépdelhetünk a kellemes ösvényen. A bejáratnál térkép jelzi az útvonalakat. Ahogy haladsz befelé a parkban egyre bujább növényzet kíséri az utat, és a növények között pillangók táncolnak a napsütésben. A gyerkőcök előszeretettel veszik birtokba az arborétum fahídját, mely az erdőből kijutva érhető el. A parkot ingyenesen lehet látogatni, kutyával is. Ideális hely szabadtéri sportoláshoz, futáshoz is. Játszótér, tűzrakóhely is van.
 

Hol van a Gödöllői Arborétum?

Cím: 2100 Gödöllő, Isaszegi út 164.

Elérhetőség: 
Telefon:
+36-28/430-690
További információ: Gödöllői Arborétum


6. Vácrátóti Arborétum

Hangulatos sétautak, tavak és rengeteg itt fészkelő madárfaj látványát kínálja a Vácrátóti Arborétum. Néhány emlős faj is képviselteti magát a parkban, pele, mókus, nyest él békességben megannyi madárral, melyek közül némelyik ritkaság számba megy, ilyen a szalakóta vagy a jégmadár. Ne lepődjünk meg, ha lábunk előtt elszalad egy gyík, vagy tovább kúszik egy sikló, ők is a csodaszép kert lakói. A patakban, tavakban, halakat és puhatestűeket figyelhetünk meg. Csak úgy mint a növények teljes védettség alatt állnak ezek a fajok is. A park élővilága igen gazdag, ezért is szeretnek itt annyian sétálni. Többféle tanösvényt bejárhatunk, van köztük rövidebb, de akár egész napos barangolás is. A „Séta a Berkenyeházba” elnevezésű túra során a 2007-ben létrehozott Berkenyeház kiállítását ismerheted meg. A fogadóhelyiségben derül fény, miért Berkenyeház a neve az épületnek. Az arborétum egyedülálló növény és állatvilága jó hatással van testre és lélekre egyaránt, érdemes többször is kirándulást szervezni ide.


Forrás: Botanika Öko / YouTube


Hol van a Vácrátóti Arborétum?

Cím: 2163 Vácrátót, Alkotmány út 2.

Elérhetőség: 
Telefon:
 +36 28 360 122
További információ: Vácrátóti Arborétum

 

7. Alcsúti Arborétum

Néhány kilométerre Budapesttől, Etyek közelében, több mint 40 hektáron sétálhatsz a József nádor nevéhez fűződő, egykori kastélyparkban. A kert az elmúlt években nagy sikerré vált, egyre több kisgyermekes család keresi fel. Az arborétum egyik kedvenc programja a júniusban megfigyelhető szentjánosbogár tánc, mely lenyűgöző látványt nyújt, és nem árt korán bejelentkezni rá, mert hamar elfogynak a helyek.
Minden évszakban más és más arcát mutatja a park, a kora tavaszi időszakban nyíló hóvirágmező páratlan az országban. 540 fajból álló fás növénygyűjteményt csodálhatsz meg utad során. Különlegességei a hét törzsű török mogyoró, zuhatagos bükk, vagy a 24 törzset nevelő óriástuja. A Pollack Mihály tervei alapján épült kastély Magyarország egykori legnagyobb klasszicista kastélya volt. Mára már csak a timpanonos főhomlokzat vehető szemügyre.


Fotó: Alcsúti Arborétum
 

Hol van az Alcsúti Arborétum?

Cím: 8087 Alcsútdoboz, Alcsúti u.

Elérhetőség:
Telefon:
06-22-353-219
További információk: Alcsúti Arborétum


8. Folly Arborétum

Ha másért nem is, a lenyűgöző panorámáért mindenképpen érdemes kirándulást tervezni a családi fenntartású arborétumba. A botanikus kert jelképe egy fenyőtobozt formáló kilátó, melynek tetejéről a tanúhegyek és a Balaton nem mindennapi látványt nyújtanak. Otthonra lelt számos cédrus faj, ciprusok, mintegy 400 fenyőféle. A legérdekesebb fákon kis tábla segíti annak megismerését. A kellemes séta után, nyugalmas borozóteraszon kóstolhatod meg a családi pincében érlelt finomabbnál finomabb borokat, szörpöket. Hívd meg a családot egy meseszép arborétumi piknikre, melyhez piknik kosarat a kertben tudsz vásárolni.


Fotó: Vértesi Eszter / Folly Alborétum és Borászat
 

Hol van Folly Arborétum?

Cím: 8257 Badacsonytomaj, Kápolnavölgyi út 25

Elérhetőség:
E-mail:
folly.reka@follyarboretum.hu
További információ: Folly Arborétum


9. Kámoni Arborétum

Az arborétum alapítójának Saághy Istvánt tekintjük, mert ő kezdte az egzotikus növények gyűjtését. Sok mindent átélt a kert, egy szerencsés fordulatnak köszönhetően megmenekült és pompázik ma is. Magnólia rajongóknak kihagyhatatlan, több mint 100 fajta él itt. Kincsei közé tartoznak még a törpe örökzöldek és a rododendron is. A park könnyen járható sáros időben is, valamint teljes területe akadálymentesített. Kerékpártárolókat, és rengeteg parkolóhelyet alakítottak ki a bejáratnál.


Forrás: Kirándulástervező Turisztikai Portál / YouTube


Hol van a Kámoni Arborétum?

Cím: 9700 Szombathely (Kámon városrész), Szent Imre herceg útja 84/B

Elérhetőség:
E-mail:
info@kamoniarboretum.hu
További információ: Kámoni Arborétum


10. Jeli Arborétum

Kis híján múlott, hogy a II. Világháború alatt és utáni időszakban elhanyagolt varázskert nem merült végső feledésbe. Szerencsére néhány év múlva védetté nyilvánították és megkezdték, vagyis folytatták gondozását. A leghíresebb és legszebb esemény a Jeli Varázskertben a rododendronok késő tavaszi virágzása. Ebben az időben szinte az egész park virágba borul és illatozik. A csodaszép növények mellett, különleges állatvilággal is találkozhatunk. Az arborétum bővelkedik madarakban, sárgafejű királykát, búbos cinegét pillanthatunk meg a fák lombjain. A varázskertben háromféle sétaútvonalat ajánlanak, melyek mindegyike csodaszép növények, bokrok, fák között vezet. A „Kóborlás Kalandkedvelőknek” túra alatt vadregényes tájakon járhatsz, ennek a része a Hétforrás Szurdok is. Kavicsos úton közlekedhetünk az egész kert területén. A gyerkőcöknek játszóteret is építettek.


Fotó: Jeli Varázskert
 

Hol van a Jeli Arborétum?

Cím: 9841 Kám
Autósoknak: a 8-as főútról Kámnál a táblával jelzett helyen és irányba kell letérni a 3,6 km-es szilárd burkolatú útra.
A Jeli Arborétum GPS-koordinátája:
É: 47° 04' 20"; K: 16° 53' 52"

Elérhetőség:
Telefon:
+36-94/572-060
További információk: Jeli Arborétum


Kép: Szaboimi / Wikimedia


11. Avasi Arborétum

Hazánk egyik leggazdagabb tűlevelű gyűjteménye, gondozott rendezett parkkal várja az érdeklődőket. Hatalmas fenyők között kanyarognak az utak, néhol egy-egy játékelem bújik meg a fák között. Táblák jelzik az egyes fajokat. Csendes, békés park, ahol nagyszerűen kikapcsolódhatsz, elfelejtheted bánatodat. Szippantsd be a friss levegőt, élvezd a romantikus, idilli tájat. A park ingyenesen látogatható.


Hol van az Avasi Arborétum?

Cím: 3529 Miskolc, Perczel Mór utca 45

Elérhetőség:
Telefon: +36-30/375-7177
További információ: Avasi Arborétum 


12. Desedai Arborétum

Kaposvár mellett a Deseda-tó és erdő szomszédságában fekszik az arborétum is, mely izgalmas, egész napos családi programot ígér. Együttes elnevezése Deseda Kalanderdő. Játékos feladatok formájában ismerkedhetnek a gyerekek és felnőttek az élővilággal, növényekkel, természeti értékekkel. A Deseda-tó az ország leghosszabb mesterséges tava, rengeteg madár választotta élőhelyéül. Láthatunk itt gólyát, feketét és fehéret, zöldikét, barátposzátát. Kerekesszékkel is jól járható az arborétum és környéke. 4 interaktív tanösvényen kalandozhat a család apraja-nagyja. A legkisebbek sem fognak unatkozni két vandálbiztos, korszerű játszótér is várja, hogy játékaikat birtokba vegyék. A tó és környéke önmagában is kedvelt kiránduló és üdülőhely, a kiépített Kalanderdővel még több turistát vonz. Mezítlábas részt is kialakítottak, többféle természetes anyagborítású talajon tesztelheted lábad tűrőképességét. A belépés ingyenes.
 

Hol van a Desedai Arborétum?

Cím: A Kalan­derdő Somogy megyé­ben, a Kapos­vár mel­letti Dese­dai arbo­ré­tum és par­kerdő, vala­mint a Gom­bás par­kerdő terü­le­tein fek­szik.
GPS koor­di­ná­ták: 46.440737, 17.793471
Gép­jármű­vel elér­hető a 67-es főú­ton Kapos­vá­ron keresz­tül vagy észak­ról Balatonszemes-Somogybabod irá­nyá­ból.

Elérhetőség:
Telefon:
+36-82-505 170, +36-82-505 115
További információk: Desedai Arborétum


13. Agostyáni Arborétum

Fenyőszerelmesek élvezni fogják minden egyes lépésüket az arborétumban, mert rengeteg fenyőféle él itt. Rajtuk kívül még számtalan más fafajta is megtalálható, a különleges atlaszcédrus, tulipánfa, nyír és juhar, vasfa. Ha már unod a forróságot, itt akkor is jól fogod magad érezni, a fák kellemes hűvös atmoszférát biztosítanak. Patak is csörgedezik a kertben, ami mellé két tavat telepítettek. Már a bejáratnál lenyűgöző látvány fogad, csodaszép faragott székelykapunál kezdődik az út. A parkot 71 madárfaj választotta élőhelyéül, így akár különleges madarakat is megfigyelhetsz. Töltődj fel családostul a Tatához közel eső természeti kincseket rejtő arborétumban! 6 éves korig ingyenes a belépés.


Hol van az Agostyáni Arborétum?

Cím: 2835 Tata
Megközelíthetőség: Az Arborétum Agostyán község határában található, megközelíthető gyalogosan, kerékpárral, autóval, és tömegközlekedési eszközökkel, az út Tatától mindössze 8 km.

Elérhetőség:
Telefon:  +36 34 316-733 
További információk: Agostyáni Arborétum


14. Brunszvik kastély és park, Martonvásár

Esküvői fotózások helyszíneként is szívesen választják párok, hiszen csodálatos, ápolt kertje rohanó világunk igazi gyöngyszeme. A kastély angol-neogót stílusban épült, a kastélyparkot Brunszvik Ferenc gróf varázsolta paradicsommá, mely azóta is pompás, Magyarország talán egyik legszebb kertje. Az épületben kiállítás tekinthető meg, Beethoven emlékmúzeuma címmel. Juharok, ciprusok, platánok magasodnak föléd a sétány mellett, hogy hűs árnyékot biztosítsanak forró napokon. Nyáron a hihetetlenül zöld pázsit nyújt szemet gyönyörködtető látványt. Igazi felüdülés a tó partján merengeni. Ezt a parkot egyszer mindenkinek látnia kell! 6 éves korig ingyenes a belépés.
 

Hol van a Brunszvik kastély és park?

Cím: 2462 Martonvásár, Brunszvik u. 2.

Elérhetőség:
Telefon: 22/569-500
További információk: Brunszvik kastély és park


15. Nyíri Arborétum

A Kárpát-medencére jellemző növényfajokat mutatja be és őrzi a Nyírpazonyban található arborétum. Díszfák és gyógynövények, lágyszárúak is helyet kaptak. A bejáratnál térkép segíti eldönteni, merre indulj az arborétumban. Egy skanzen jellegű házikóban információkat kapsz az állat- és növényvilágról, érdekességeket láthatsz az arborétumokról. Madár- és rovarvilága is nagyon változatos, vadkacsák, énekes madarak dalolnak a kertben. A festői szépségű kertben fagyalok, mezei szil, fekete bodza is otthonra talált a sok más fa populáció mellett. A látogatás előtt bejelentkezés szükséges, de minden nap lehetőség van megnézni.
 

Hol van a Nyíri Arborétum?

Cím: 4531 Nyírpazony, Hunyadi u.

Elérhetőség:
Telefon: +36-42/475-268
További információ: Nyíri Arborétum


16. Szarvasi Arborétum

A „pepikert” kialakulása az olasz származású Bolza család nevéhez fűződik. Magyarország legnagyobb arborétumát, 2016-tól mini makettpark teszi még érdekesebbé. 1600 fa- és cserjefaj, 150 lágyszárú növény élőhelyéül szolgál. Az arborétumban található üvegházban különleges ásványokat, egyedi formájú kaktuszokat, a Pepi gróf Varázstanyáján pedig interaktív, botanikai érdekességeket felsorakoztató kiállítást tekinthetsz meg. Játékos kedvű társaságok, csoportok, izgalmas logikai és ügyességi feladatokat oldhatnak meg a Titkok kertje elnevezésű házikóban.


 

Hol van a Szarvasi Arborétum?

Cím: 5540 Szarvas, külterület

A Szarvasi Arborétum a Körösök völgyében fekszik, részben Szarvas város, részben Békésszentandrás nagyközség közigazgatási határában. Nyugatról a mezőtúri út, keletről pedig a Kákafoki-holtág határolja.
Tömegközlekedés tekintetében a város vonattal a Budapest-Békéscsaba vonal felől mezőtúri átszállással vagy Szeged felől orosházi átszállással közelíthető meg. Autóbusszal a Budapest-Kecskemét-Békéscsaba-Gyula vonalon, vagy a környező településekről egyenes járattal. Az Arborétumhoz legközelebb eső buszmegállóban (44-es főúton a mezőtúri úti leágazásnál) csak a helyközi járatok állnak meg.
A Vasútállomás és az Autóbusz pályaudvar viszonylag messze esik az Arborétumtól, ezért javasolt a helyi járatok (autóbusz, elektromos kisbusz, kölcsönözhető kerékpár, lovas hintó, sétahajó) feltárása.

Elérhetőség:
Telefon:
+36 66 312 344
További információk: Szarvasi Arborétum


17. Sárvári Arborétum

Alapvetően két részre osztható a Sárvári Arborétum. Egyikben ligetes, halastavas erdő uralkodik, olyan fafajokkal, mint a kocsonyás ősi tölgyek, kőrisek, szilek. Másik része a hagyományos értelemben vett arborétum, ahol a 200 éves, megkezdett angolpark befejezéseként alakult ki a mai összkép. 200 éves fa gyűjteménnyel büszkélkedhet, japánakácok, tiszafák magasodnak az út mentén.


Forrás: Hotel Arborétum / YouTube


Hol van a Sárvári Arborétum?

Cím: 9600 Sárvár, Várkerület 30/A.

Elérhetőség:
E-mail:
erti@erti.hu
További információk: Sárvári Arborétum


18. Csácsi Arborétum (Csácsbozsoki Arborétum)

Zala megye szinte összes fa és cserjefajtája megtalálható a védetté nyilvánított területen. Nagyon kellemes sétát tehetsz az erdőben akár kisebb gyermekekkel is. Tiszta, friss levegő, buja növényzet, kilátó és játszótér járul hozzá a jó közérzethez, az idő eltöltéséhez. A séta során kellemes lankás völgyek, dombok, rétek tarkítják az utat, még hűs vizű forrást is felfedezhetsz. A sétát gerincproblémával küzdőknek is ajánlják, az egészségügyi sétákhoz nem is választhatnál csodálatosabb környezetet egy arborétumnál. Ingyenesen megtekinthető.


Hol van a Csácsi Arborétum?

Cím: 8900 Zalaegerszeg, keleti bevezető, 76-os út mellett

Elérhetőség:
Telefon:
+36 92/510-250
További információk: Csácsi Arborétum


19. Zirci Arborétum

Az angolkert stílusban létrehozott park hazánk legmagasabban fekvő arborétuma. Minden évszakban üde, színpompás látványban részesíti a vendégeket. Tavasszal a tó partján nyíló ezerszínű virágok kápráztatnak el, nyáron a zöldellő növények és hársfaillat adja meg a hangulatot. Ősszel minden növény sárga-barna ruhát ölt, télen az ágakat belepő hótakaró nyújt fenséges látványt. Liliomfák, juharok, tiszafák szegélyezik a sétaösvényeket. A kerten áthaladó Cuha-patak egyedülálló élményt biztosít. Híres, 400 egyedből álló hársfasora miatt is érdemes kirándulást szervezni ide. A botanikus kert 2012-ben megújult.


Fotó: Müller I. / Zirci Arborétum
 

Hol van a Zirci Arborétum?

Cím: 8420 Zirc, Damjanich u. 19.

Elérhetőség:
Telefon:
+36 88 593 675
További információ: Zirci Arborétum


20. Tiszaigari Arborétum

Tiszaigar arborétuma teljesen megújult a 2016-17-es esztendőkben. Új fogadóépület várja a turistákat. Impozáns tölgyek élnek a kertben, melyeket 14 rózsafajta ölel körül. Nyugalmas, békés sétákra hív az új tanösvény. A régi irodaépületet kulcsosházzá alakították, így akár több napos felfedező kirándulásra is van lehetőség. A kopott növényismertető táblák helyett újakat helyeztek ki. Az arborétumi séta ingyenes.
 

Hol van a Tiszaigari Arborétum?

Cím: 5361 Tiszaigar

Elérhetőség:
Telefon:
+ 36-20/382-9563
További információ: Tiszaigari Arborétum


21. Kecskeméti Arborétum

Szakemberek, tanulók és családok is szívesen időznek a növényekban, fákban gazdag arborétumban. Az ültetés során figyelembe vették az egyes fák és cserjék rendszertani besorolását, származási helyét, igényüket. A sétautakat is ehhez igazodva alakították ki, 14 ösvényen járhatod be a kertet. Ősgyepet is találsz, a löszös talajú Kápolna-dombon megengedett a focizás. Megunhatatlan szépségű tájak, esőbeállók, kerti tó, játszótér várja a látogatókat.
 

Hol van a Kecskeméti Arborétum?

Cím: 6000 Kecskemét, Nyíri út 48.
Az arborétum megközelítése:
Tömegközlekedéssel: 14-es helyi autóbuszjárattal a Margaréta Otthonig (a Széchenyi téri buszállomásról indul).
Gépkocsival: Budapest felől az 50-es úton az első jelzőlámpánál jobbra kanyarodva Március 15. útra, melynek végén újra jobbra (a Vízműdombnál). Ez az út (Nyíri út) a székelykapus arborétumi bejárathoz vezet. Vagy tovább haladva Hetényegyháza felé az első leágazásnál jobbra a kápolna felőli bejárathoz jutunk. (Itt autóbuszok számára is alkalmas parkoló található.)
GPS:
Székelykapus főbejárat: 46.91552, 19.658357
Bejárat a Mária Kápolna felöl: 46.91133, 19.649989

Elérhetőség:
E-mail:
arboretum@kefag.hu
További információ: Kecskeméti Arborétum


22. Erdőtelki Arborétum

A kastélyt és a hozzá tartozó parkot a Buttler család építette. Fajgazdagságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy napjainkban 1200 fajta növényfajban gyönyörködhetsz. Ritkaságnak számító fafajták, díszcserjék között barangolhatsz A több száz fajtából álló dáliagyűjtemény színpompás látványa egyedülálló. Az arborétum részé képezi egy mesterségesen kialakított tó is, mely halaknak, békáknak, siklóknak nyújt otthont. 


Hol van az Erdőtelki Arborétum?

Cím: 3358 Erdőtelek, Fő u. 91.

Elérhetőség: 
Telefon:
36/496-022

További információ: Erdőtelki Arborétum


23. Pannonhalmi Apátság Arborétum

Árnyas, ritkaságnak számító fák között andaloghatsz és merülhetsz el a természet kincseinek csodálatában. 400 növényfaj, és 50 féle madár található meg a parkban, köztük olyan különlegességek is, mint a szillevelű gumifa vagy az illatos levelű, virágú vasfa. Gyógynövényház és levendula-lepárló épület is helyet kapott az angolkert stílusú parkban. Az apátság arborétuma melletti levendulást júniusban virágzáskor nem szabad kihagyni, páratlanul szép! A kert ingyenesen látogatható, az Apátság egyéb látnivalóihoz belépőjegyet kell váltani.
 

Hol van a Pannonhalmi Apátság Arborétuma?

Cím: 9090 Pannonhalma

Elérhetőség: 
Telefon: (+36 96) 570 191
További információ: Pannonhalmi Apátság Arborétuma


24. Bábolnai Arborétum

Lovasok kedvence lehet az arborétum, ugyanis Európában is egyedülálló lovas emlékparkot hoztak benne létre. Jelenleg 54 híres elpusztult ló emlékműve látható. Két kis tó is kialakításra került, melyek partján jó egy kicsit elidőzni. Közben tőkésrécét, hüllőket, kétéltűeket figyelhetsz meg. Mindegyiket felismered? A Bábolnai Arborétum megtekintését egybekötheted a híres ménes és a mini Magyarország park meglátogatásával is. A belépés díjtalan.
 

Hol van a Bábolnai Arborétum?

Cím: 2943 Bábolna, Csikótelepi út 1.

Elérhetőség:
Telefon:
+36 30 821 17 51
További információk: Bábolnai Arborétum


25. Farkas-szigeti Arborétum

A nyolc hektáros területen közel 650 fajta fa és cserje él. Az arborétumban bemutatóház kiállításán megismerheted Püspökladány élővilágát. A kertet kilátóból is szemügyre veheted. A fák között fellelhető a japán cseresznye, az iráni varázsfa, és a szomorú japán akác. De szomorkodásra nincs okod, hiszen a jó levegőn sétálva felfrissülsz, gondolataid megtisztulnak és újult erővel vághatsz neki az újabb feladatoknak. A park szabadon látogatható.


Hol van Farkas-szigeti Arborétum?

Cím: Püspökladány határa, 4-es úttól északra, Erdészeti Kísérleti Állomás.

Elérhetőség:
Telefon:
54/451-169, 54/451-169
További információ: Farkas-szigeti Arborétum

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja