SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mesél az erdő: 10 csodaszép hazai meseösvény - nem csak gyerekeknek!

Szász Anna [cikkei] - 2017-07-12
Kalandozzatok velünk ösvényről ösvényre - a virtuális túra után pedig elő a hátizsákokkal, várnak a meseösvények élőben is!
Mesél az erdő: 10 csodaszép hazai meseösvény - nem csak gyerekeknek!

Nem kell rögtön elkeseredni, ha az ablakon kinézve felhőket látsz az égen. Van egy ötletünk, mivel töltsétek a (nem csak) felhősebb, hűvösebb nyári napokat. Van néhány hely itthon, ahol fontosnak tartják, hogy már a kisgyerekek is megtanulják óvni és szeretni természeti értékeinket. Nem csupán tanösvényt alakítottak ki, de játékossá tették az ismeretterjesztést, a picik mesehősök által fedezhetik fel az erdők kincseit.

Figyelem: indulás előtt tájékozódjatok a választott helyszínnel kapcsolatos aktuális tudnivalókról!

 

1. Sas-hegyi meseösvény

Kérdezd meg Cincér Kázmért, hogy milyen állat a mogyorós pele, vagy ehető-e a csikófark? A Sas-hegyre kiránduló apróságok, illetve Mimó és Csipek is tőle tanulja meg, hogy milyen állatokkal és növényekkel találkozhat a Sas-hegyi meseösvényen. Nagyon izgalmas kalandban lesz részük a kisiskolásoknak, óvodásoknak. A kihelyezett játékok teszik igazán fantasztikus élménnyé a túrát. Nem is gondolnánk, hogy a főváros 11. kerületében elterülő Sas-hegy milyen hatalmas természeti értékeket rejt. Ritka növényekkel és állatokkal lehet találkozni. Kilátójából tiszta időben akár a Mátra csúcsa is látható.




 


Forrás: Televízió Újbuda / YouTube

Hol van a Sas-hegyi meseösvény?
Cím: 1112 Budapest, Tájék u. 26.
A Sas-hegyi meseösvény nyitvatartása: Március 1. – november 30. Hétvégén, munkaszüneti- és ünnepnapokon 10:00-18:00, terepi vezetések indulnak 11:00-15:00 között óránként. Szerdától péntekig csak csoportoknak, bejelentkezéssel. Hétfő, kedd szünnap. Augusztus 1-20. zárva.

FIGYELEM! A tanösvény csak szakvezetés mellett látogatható! Legalább 15 fős csoportok részére nyitva tartási időn kívül is tartunk szakvezetést! Kérjük, hogy legalább egy héttel előre egyeztessenek időpontot. AUGUSZTUS 20-án 17 órától a területet a tűzijáték ideje alatt fogyatékkal élők számára tartjuk fent! - olvashatjuk a honlapon.

A 850 m hosszúságú, kör vonalvezetésű tanösvény kizárólag szakvezetővel látogatható.

Jegyárak:

  • Belépőjegy a kiállításra, a kilátóra és a tanösvényre terepi vezetéssel (850 m): 1400 Ft / fő, kedvezményes jegy: 1000 Ft / fő. Részletek: Belépőjegyek

Elérhetőség: sashegy@dinpig.hu
További információk: Sas-hegyi meseösvény


2. Óbuda, Záporkert

A 3. kerületben a San Marco utcában alakítottak ki meseösvényt. Záporkertben a gyerkőcök játékosan sajátíthatják el, hogyan kell palántát ültetni, miért fontos a víz a földnek, a növényeknek.
Mimó és Csipek szórakoztatja a piciket, amíg a szülők a közösségi kertben ápolják ültetvényeiket. Ebben a gyerekek is aktívan kivehetik részüket, a tanultakat rögtön alkalmazni is tudják. Mindig az a legfinomabb zöldség és gyümölcs, amit saját magunk termelünk meg!

Hol van a Záporkerti Meseösvény?
Cím: 1032 Budapest, San Marco utca
További információ: Záporkert


3.  Bailavidrum meseösvény

A szabadtéri programokra a belépődíj 4 év fölötti gyermekeknek és a felnőtteknek is 1600 forint (4 év alatt a kísérő kistestvéreknek ingyenes).  A múzeumokkal közösen szervezett programokra a belépődíj 1800 forint.

További információ: http://www.meseosveny.hu/


4. Kis-Sváb-Hegyi Meseösvény

A „hegy” 258 méter magasan fekszik, Martinovics hegyként is ismert, kedvelt kirándulóhely. Ezen a területen alakítottak ki egy élményösvényt, ami hamar az iskolások és óvodások kedvence lett. Óriási szobor bogarakra tudnak felmászni, miközben játékosan megtanulják, hogyan bánjanak a környezettel, hogyan éljenek együtt vele. Az egyik fát illatfává varázsolták, mely a természet sokféle illatát ismerteti meg. Elhelyeztek egy zenedobozt is, ami a hangokra hívja fel a figyelmet. Távcső segítségével madarakat is leshetnek a lurkók. Mimó és Csipek, ökokalandorok visznek végig a meseösvényen, segítenek eligazodni az erdőben. Egész évben ingyenesen lehet látogatni.


Forrás: Hegyvidék TV / YouTube

Hol van a Kis-Sváb-hegyi Meseösvény?
Cím: Budapest, XII. kerület
Megközelíthető: 21-es busszal
További információ: Kis-Sváb-hegy



 

5. Ferenc-hegyi meseösvény

Kupacs süni is csatlakozik Mimóhoz és Csipekhez, akik ezúttal egy izgalmas, képzeletbeli barlangkalandra hívják az apróságokat. A sünitől a talajban lakó élővilágról kapsz információkat. Ferenc-hegy gyomrában közel 6500 méteres barlang húzódik. A barlangászok minden járatot elneveztek, a tanösvényen ezeket ismerhetik meg az érdeklődők. Az állomásokon interaktív játékok szórakoztatnak és általuk felfedezheted a természet szépségeit.
Ferenc-hegy a Budai hegység részét alkotja, legmagasabb pontja 365 méter. Barlangja a 8. leghosszabb barlang Magyarországon.

Az Érzékek élményösvénye 400 méter hosszú, nagyjából 20 perc alatt bejárható. Utadat itt is Mimó és Csipek fogja kísérni, segítenek, hogy minél többet tudj meg az állat- és növényvilágról. Ferenc-hegy rengeteg természeti értéket őriz. A meseösvény állomásain interaktív játékok színesítik a séta élményét, melyet szívesen fedeznek fel kicsi és nagyobbacska gyerekek egyaránt. Mielőtt elindulnátok, töltsétek le a mesét, a feltett kérdésekre a meseösvényen fogtok választ találni. A séta 7 állomásból áll, az elsőn megismerkedhetsz Mimóval és Csipekkel és elmondják, mire figyelj a kaland során. A többi 6 állomáson az érzékeidre lesz szükség! Lehet erdőben szedhető gyümölcsöt kóstolni (ízlelés), vagy fák között lakó madarakat lesni (látás). A „Légy az állatok barátja” állomáson az erdei állatok hasonmását tudod megérinteni, fel is mászhatsz rájuk. A mese innen tölthető le: http://www.mimoescsipek.hu/elmenyosveny/mese


Kép: Mimó és Csipek

Hol van a Ferenc-hegyi meseösvény?
Cím: Budapest, 2. kerület, Ferenc-hegy
Megközelítés: A 11-es autóbusszal a Törökvész út felől, a Móricz Zsigmond Gimnázium megállótól a Ferenc-hegyi úton érjük el a parkolót.
További információ: Ferenc-hegy


6. Meseút Noszvaj

Az első ösvény a palóc tájegységet, Noszvajt mutatja be. A meseúton megismerhetitek a falu különlegességeit, palóc népmesékkel tarkítva. A meseút a Harmónia kávézóból indul, itt mappákat tudtok felvenni, amikben különböző meséket és fejtörőket találtok. A meseútnak összesen hat állomása van, mindegyiken kaptok egy „mesebatyut”, amiben a feladatok, népmesék vannak. Aki végigjárja a mesepontokat, és megoldja a feladatokat, meseoklevélben részesül az utolsó állomáson. Egyéni tempóban haladhattok, a rejtvényeket nem muszáj a helyszínen megválaszolni, akár haza is vihetőek.
Az állomások meseházai egész évben várják a látogatókat. Járjatok utána, „Mi lehet a tündérkirály kútjában!”

Hol van a Noszvaji meseút?
Cím: (Harmónia Kávézó, mesemappa felvételi pont): 3325 Noszvaj, Béke u. 1.

Elérhetőség: +36 20 586 6897
További információ: Meseút Noszvaj


7. Jakab-hegyi meseösvény, Kővágószőlős

A tanösvény kialakításának egyik legfontosabb szempontja az volt, hogy a gyermekeket játszva nevelhessük a környezettudatosságra. Fontos, hogy óvják és védjék a természetet, a növényeket, az állatvilágot, hogy majd unokáik is ugyanúgy élvezni tudják ezeket. Kővágószőlős Jakab-hegyi ösvénye három turista útvonalat is érint, ezért a túrázók is gyarapíthatják tudásukat a kihelyezett táblák segítségével. A felnőttek is tanulhatnak a Császár Levente: Kő Zsongor című könyve alapján elmesélt történetekből, melyekben Kővágószőlős és környékének természeti örökségeit regéli el.  A tanösvény egész évben nyitva áll az érdeklődők előtt. A táblákon QR kód elhelyezésével tettek elérhetővé ismeretterjesztő tartalmakat. Jakab-hegyre már csak azért is érdemes elmenni, mert Zsongor-kő pontja páratlan kilátást ígér az előtte elterülő medencére.

Hol van a Jakab-hegyi meseösvény?
Cím: 7673 Kővágószőlős, Jakab hegy
 

8. Égerösvény Zalakaros

Égerösvény a környező erdei élővilágot, tájegységet mutatja be. Az utat mesefigurák kísérik és teszik a pöttömök számára is érdekessé. Az állomások interaktívak, forognak, bogarászhatók. Tőzike Tündér és társai elmeséli, milyen állatokkal és növényekkel találkozhatsz az itteni erdőkben. Az ösvény 250 méter hosszú, könnyen járható pallóösvény. Az út közelében játszótér is van, a séta után egy kis hintázással, homokozással tehetitek teljessé a napot. Az ösvény a termáltó mögötti égerligetben található.


Fotó: https://zalakaros.hu

Hol van az Égerösvény?
Cím: 8749 Zalakaros, Gyógyfürdő tér 1.
Elérhetőség: +36 93 340 100
További információk: Égerösvény

 

9. Gyadai tanösvény

Katalinpusztán három ösvény közül is választhattok. A kisiskolásoknak Hangya Dani mesélő ösvényét ajánljuk, aki elmeséli a rétek és az állatok világának titkait. A kicsik imádják a meseösvényeket, általuk játékosan tanulnak a környezetvédelemről, természetről. Az ösvény két órás, babakocsival nem igazán járható, így inkább háti hordozóval érdemes elindulni. Az óvodásoknak a „Legyél te is kiserdész” tanösvény kínál izgalmas kalandokat. A Katalinpusztai Kirándulóközpont is színes élményeket nyújt, interaktív kiállítást tekinthettek meg, de akár szállást is tudtok itt foglalni.

Hol van a Gyadai tanösvény?
Cím: 2640 Katalinpuszta, Szendehely
Megközelítés gépkocsival: Budapest felől a 2-es számú főútról Katalinpuszta településrész végét jelző táblánál jobbra letérve pár száz méteres aszfaltozott út vezet a kirándulóközponthoz.
Megközelítés tömegközlekedéssel: Vác autóbusz állomásról Rétság felé menetrendszerinti autóbuszjárattal Szendehely-Katalinpuszta megállónál leszállva (menetidő ~15 perc), onnan mintegy 10 perc sétával érhető el.


10. Aggteleki Kincskereső Játékösvény

Élményösvény útján ismerhetitek meg Aggtelek kincseit is. Az ösvényen hat állomás van, melyeken játékokat játszva lehet tovább haladni, közben pedig matricát gyűjteni. A kincskereső tanösvényen szükséged lesz egy menetlevélre, matricákra, valamint a játékokhoz szükséges fatojásra. Aki helyesen ragasztja be a matricákat, a végén ajándékot kap. Az út során akadálypályát is le kell küzdenetek. A játékösvény nagyjából 1 km hosszú, egy óra alatt végigjárható. Az élményösvény áprilistól augusztusig tart nyitva. Akár barlangtúrával is egybekötheted.

Hol van az Aggteleki Kincskereső Játékösvény?
Cím: 3759 Aggtelek, Baradla-barlang bejárat

Jegyárak: A kincskereső felszerelés ára: 500 Ft/db, melyet a Tourinform irodából lehet beszerezni

Elérhetőség: +36 48-503-000
További információ: Aggteleki Kincskereső Játékösvény

Indexkép: FényPont-Média / Youtube

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja