SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Sétálj ott, ahol a madarak járnak: 5 hazai lombkorona tanösvény, amit látnotok kell!

Németh Noémi [cikkei] - 2017-05-23
A turisztikai fejlesztéseknek köszönhetően egyre különlegesebb programokon vehetünk részt - már a természetben is. A lombkorona tanösvényeken sétálva most az erdők titokzatos világába nyerhetünk betekintést olyan magasról, ahonnan eddig csak a madarak láthatták.
Bemutatunk néhány hazai lombkorona tanösvényt és sétányt, amiket mindenkinek látnia kellene legalább egyszer!
Sétálj ott, ahol a madarak járnak: 5 hazai lombkorona tanösvény, amit látnotok kell!

A cikk tájékoztató jellegű, az aktualitásokról érdeklődj a megadott elérhetőségeken!

A hétköznapi tanösvények is számtalan izgalmas látnivalót rejtenek, a felfedezésre váró, titkokkal teli ösvények nyugodt erdei sétákra csábítanak. Ám most már nem csak a talajszintet vizsgálhatják meg a kicsi - és nagyobb - felfedezők, magasabbra is merészkedhetünk 5-10 méterrel, és a lombok közt sétálhatunk.

Ahogy egyre feljebb jutunk, folyamatosan változik a körülöttünk lévő világ: olyan állatokat szúrhatunk ki, amiket lentről észre sem vennénk, s a hatalmas fák is egészen új arcukat mutatják számunkra. A szellős vagy épp dús lombkoronák között sétálgatni nem hétköznapi élmény - az út során pedig játékos, interaktív formában tanulhatunk is. Lássuk a magyarországi lombkorona tanösvényeket és sétányokat!


1. Erzsébet ligeti lombkorona sétány és kilátó - Gyomaendrőd

Gyomaendrőd szélén, a Hantoskerti holtággal körülvett kis "félszigeten" található az Erzsébet ligeti lombkorona sétány és kilátó. Az 5 méter magasan elhelyezkedő tanösvényen madarakat figyelhetünk meg távcsővel és szakvezetéssel, a Körös-Maros Nemzeti Park területén. A több, mint 1000 méter hosszú tanösvény különlegessége, hogy földön, vízen és "levegőben" is bebarangolható. A tanösvény interaktív elemeinek segítségével játék a tanulás, s menetközben egy 15 méter magas kilátóra is felmászhatunk.

Elérhetőségek:

cím: 5500 Gyomaendrőd, Erzsébet liget (GPS: 46.937560, 20.836970)
tel: +36/66/283-524
e-mail: kfkk.gyomaendrod@gmail.com

További programlehetőségek, látnivalók a közelben:
 

  • Csónakázás a Hantoskerti holtágon
  • Sóhajok hídja
  • Változatos programok a vízre benyúló rendezvénytéren
  • Szent Antal Kenyérsütő ház és Szent Antal Zarándokszálláshely
  • Bárka Látogatóközpont, vízi és halászati kiállítás
  • Körös Látogatóközpont

További információ:  Erzsébet ligeti lombkorona sétány és kilátó és itt.


2. Makói Lombkorona Sétány

A Makói Lombkorona Sétányon 10 izgalmas állomáson haladhatunk végig, s testközelből ismerhetjük meg az erdő állat- és növényvilágát. Megleshetjük a “tetőtéri lakásokat”, az állatok búvóhelyeit, és útmutatót kapunk a madárhangok felismeréséhez is.

Látnivalók:
 

  • Hagymaterasz
  • Kilátó
  • Csőcsúszda
  • Játszótér

A Lombkorona sétány eső esetén a műszaki előírásoknak megfelelően balesetveszély miatt zárva tart!


A Makói Lombkorona Sétány megközelítése:

Cím: 6900 Makó, Üdülőtelep. GPS: N: 46,19748° E: 20,47253°

Elérhetőség: sales@makospa.hu
Telefon: +36 20 4014182

További információ: Makói Lombkorona Sétány


3. Kaszói lombkorona tanösvény

A kaszói lombkorona tanösvényt 2017. májusában nyitották meg a Madarak és Fák napján. A 124 méter hosszú hídszerkezeten közel 10 m magasban sétálhatunk. Utunkat pihenőhelyek, játékok, függőhíd-elemek, interaktív táblák és “láthatatlan les” tarkítják, ahonnan vadakat figyelhetünk meg. A lombkorona tanösvény a Somogy megyei Kaszó központjától közel fél km-re található.


MTI Fotó: Varga György

MTI Fotó: Varga György
 


MTI Fotó: Varga György
 

Még több kép a Kaszói Lombkorona Tanösvényről: Lombkorona tanösvény ünnepélyes átadása

További információ: Lombkorona tanösvény


4. Ipolytarnóci lombkorona ösvény

Ipolytarnóci lombkorona ösvény mintegy 150 m hosszan húzódik a lombok között, 8-10 méteres magasságban sétálhatunk hevederrel bebiztosítva. A tanösvényt csak azok vehetik igénybe felügyelet mellett, akik részt vettek a helyszíni kiképzésen, és megfelelnek a biztonsági előírásoknak. A sétány legfelső szintjén 10 fős csoportokban és félórás váltásban követhetik egymást a legbátrabbak. A Tuzson lombsétány felső szintje csak a biztonsági előírások teljes betartásával látogatható, s esős, csúszós időben zárva tart.

A Lombkorona Sétányt egyénileg és csoportosan érkezők egyaránt, de csak 120 cm fölötti testmagassággal rendelkezők használhatják a szakképzett személyzet jelenlétében és felügyelete mellett.  

A gyerekek a kilátóból egy csúszdán érkezhetnek le az itt található játszótér homokozójába. A lombsétány alatti ösvény mentén állati lakhelyekre bukkanhatnak, s mesterséges madárfészkekben, rókalyukban, denevérbarlangban nézelődhetnek. A 60 kg alatti gyerekeket továbbá gyermek drótkötélpálya és akadálypálya is várja!
 

Látnivalók, programlehetőségek a közelben:
 

  • Kőzetparki Ösvény
  • Kőszikla ösvény
  • Miocén erdő
  • Biológiai ösvények
  • Geológiai tanösvény

A friss hírekről a Ipolytarnóci lombkorona ösvény honlapján lehet tájékozódni.

További információ: Ipolytarnóci lombkorona ösvény


5. Lombkorona tanösvény - Lengyel-Annafürdő

A Lengyel-Annafürdői lombkorona tanösvény mellett találjuk a Sasfészek-kilátót és egy erdei játszóteret is, így minden adott egy élménydús családi naphoz. A 30 méter hosszú sétány mellett interaktív eszközök segítségével térképezhetjük fel az erdők titokzatos világát, a lombkorona tanösvény legmagasabb pontja 9 méteres magasságban helyezkedik el.

Képek a Lombkorona tanösvényről: Lengyel-Annafürdő Lombkorona tanösvény

 


Reméljük, egyre több helyszínen figyelhetjük meg testközelből a madarak és mókusok világát. A cikk megjelenése óta már a Mecsekben is elkészült a Sás-völgyi lombkorona sétány.

Indexkép: MTI Fotó: Varga György

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja