SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Magyarországi vízesések: 9 mesés kirándulóhely, ami el fog varázsolni

Németh Noémi [cikkei] - 2017-04-06
Gyönyörű és változatos hazai kirándulóhelyeket gyűjtöttünk össze, ahol eltérő természeti jelenségekkel találkozhatunk - meredek sziklafalaktól kezdve vadregényes erdőkön át mesebeli völgyekig, egy dolog azonban mindegyikben közös: a csordogáló patakok és kisebb vagy nagyobb vízesések közelsége.
Magyarországi vízesések: 9 mesés kirándulóhely, ami el fog varázsolni

Cikkünk 2017-ben frissült utoljára. Indulás előtt érdemes tájékozódni az aktualitásokról!
 

1. Fátyol-vízesés

Szilvásvárad csodálatos városának büszkesége a Fátyol-vízesés, mely a Szalajka-völgy leglátványosabb természeti képződménye, s az ország egyik leghíresebb látnivalója. A 17 méter hosszú vízesés 18 lépcsőből álló mésztufagáton zúdul lefelé, melyet a mészkő és a csapadék együttesen alakított ki.

Leglátványosabb vízesésünk vizét a Szalajka-forrás táplálja, a szélsőséges vízjárás következtében azonban néha előfordulhat, hogy elapad. Nagy mennyiségű csapadék után viszont újra visszatér a víz, és sebesen csobog tovább. Nevét egyesek szerint a vízpermet jellegzetes, fehér fátyláról, mások szerint a fehér, csipkéhez hasonlóan mintás mésztufáról kapta.

A Fátyol-vízesés környéke a Bükki Nemzeti Park legszebb és legkedveltebb kirándulóhelye: a látnivalók sokasága miatt érdemes minimum egy napot szentelni a Szalajka-völgynek, a közelben ugyanis láthatunk ősemberbalangot, Szabadtéri erdei iskolában (mely valójában egy olyan mesés erdei játszótér, ahol játékos formában ismerkedhetnek meg a kicsik a környék élővilágával), vadaskertet, tanösvényeket, pisztrángos tavakat, de akár kisvasutazhatunk is.

Látnivalók a közelben:
 

Hol van a Fátyol-vízesés?

Heves megye, Szilvásvárad

A Szalajka-völgy megközelítése: Budapesttől 188 km-re található, egri átszállás után vonattal és busszal is megközelíthető.


2. Lillafüredi vízesés

A lillafüredi hazánk legnagyobb esésű vízesése, húsz méter magasról zúdul a mélybe a Szinva patak vize. Nem természetes képződmény, a híres Palota-szálló építésekor alakították ki. Különlegessége, hogy egy ösvényen keresztül eljuthatunk a vízesés mögé, s innen is megcsodálhatjuk a zuhatagot, az Anna-mésztufabarlang felől pedig a vízesés lábához érkezünk. Télen is jó okunk lehet ide látogatni, mivel zord tél esetén vize befagy, s mesebeli hangulatot idéz a jégzuhatag látványa.


Kép: Dudás József/WikimediaRodrigo/Wikimedia
 

Látnivalók a közelben:
 

  • Lillafüredi Állami Erdei Vasút
  • Palotaszálló
  • Függőkert
  • Pisztrángtelep
  • Margitforrás
  • Hegyi patakok
  • Tanösvények
  • Három barlang (Anna-mésztufabarlang, István-barlang és Szeleta-barlang)

Hol van a lillafüredi vízesés?

Lillafüred Miskolc településrésze, Borsod-Abaúj-Zemplén megye. Budapesttől 200 km-re található.

A Lillafüredi vízesés megközelítése: Lillafüred megközelítése autóval, busszal vagy vonattal lehetséges. 

Miskolc-Diósgyőrből az 5-ös vagy 15-ös városi autóbusz Diósgyőr végállomásról 16 perc, a Majális-parktól 10 perc alatt ér ki Lillafüredre, s a Bükkszentkereszt felé közlekedő távolsági busz is megáll Lillafüreden.

Diósgyőrből megközelíthető kisvasúttal is (Lillafüredi Állami Erdei Vasút), mely hangulatos erdei tájakon halad át, csodálatos panoráma mellett: ha Lillafüreden jártok, feltétlenül próbáljátok ki!


 

3. Dömörkapu

A Visegrádi-hegységben található Dömörkapu népszerű kirándulóhely, mely Szentendrétől könnyedén megközelíthető. Népszerű úti cél a túrázók, kerékpárosok és kisbabások körében is, mivel a patakvölgyben kanyargó turistaút mellett aszfaltozott úton is haladhatunk, mely babakocsival is járható. A vízesésnél a Bucsina-patak vize zúdul le 7 méteres magasságból.

A turistaút több helyen is keresztezi a Bükkös patakot, emellett vízesés, barlang, erdei fahidak, bővizű források, s gazdag növényvilág teszik igazán vadregényessé az útvonalat. Ha megpihennénk egy kicsit, vagy épp focibajnokságba kezdenénk a kicsikkel, nyugalmat árasztó tisztásokon tehetjük meg, majd piknikezhetünk egyet a családdal.

Látnivalók, programlehetőségek a közelben:
 

  • Piknikezési lehetőség
  • Dömörkapui-barlang
  • Sikárosi-rét
  • Lajos-forrás
  • Kő-hegy
  • Vasas-szakadék
  • Holdvilág-árok
  • Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Szentendrei Skanzen)

Hol van a dömörkapui vízesés?

Dömörkapu, Szentendre - Budapesttől 26 km-re.

Megközelítés: Dömörkapunál parkoló található, innen gyalogosan vagy kerékpárral indulhatunk tovább. Budapestről busszal is megközelíthető.


4. Ilona-völgyi vízesés

Magyarország legmagasabb természetes vízesését a Mátrában találjuk, Parádfürdőtől nem messze. Az Ilona-völgyi vízesés vize 10 méteres magasságból zúdul lefelé, bőséges csapadék után különösen szép látványt nyújt a megduzzadt patak és varázslatos környéke. Zord tél esetén is érdemes ide látogatni, ekkora ugyanis a vízesés befagy, s számtalan jégcsapban gyönyörködhetünk.


Kép: Zugló Sipos / Wikimedia

 

Látnivalók a közelben:
 

  • Tanösvények
  • Piknikezési lehetőség
  • Szent István-kút
  • Károlyi-kastély
  • Székelykapu
  • Siroki vár
  • Recski Nemzeti Emlékpark

Hol van az Ilona-völgyi vízesés?

Az Ilona-völgyi vízesés a Mátrában, Parádfürdőtől 5 km-re, Budapesttől 110 km-re található.

Megközelítés: Gépkocsival a Szent István-kútig el lehet jutni az aszfaltozott úton. A vízesés innen 2 km-re, Parádfürdőtől 5 km-re található. Gyalogosan a zöld kör jelzésű útvonalon haladva érhetjük el.


5. Ördögmalom-vízesés

A 25 méter hosszú Ördögmalom-vízesést az Apátkúti-völgyben találjuk, Visegrádtól 2,5 km távolságra. A lezúduló patak vize a hordalékkal együtt már mély medret mosott ki magának a sziklafalban, az andezittufa-lépcsőkön. A közelben találjuk a Telegáthy-rétet, ahol a kirándulás után megpihenhetünk, a kicsik pedig fából faragott játékokkal játszhatnak.


Kép: Thaler Tamas / Wikimedia
 

Látnivalók a közelben:
 

  • Magda-forrás
  • Kaán-forrás
  • Bertényi Miklós Füvészkert
  • Telegáthy-rét: padok, asztalok, tűzrakóhelyek és fából faragott játékok
  • Apátkúti vadászház
  • Millecentenáriumi emlékmű

Hol van az Ördögmalom-vízesés?

Visegrád központjától 2,5 km-re távolságra található dél-keleti irányban, az Apátkúti-völgyben. Visegrád a Dunakanyarban, Budapesttől északi irányban, 30 km-re található.

Megközelítés: Visegrádról a piros turistajelzést követve érhetjük el, de gépkocsival is megközelíthető: a Visegrád-Pilisszentlászló erdészeti út mellett található, az Apátkúti-halastó után, közvetlenül az út jobb oldalán.


6. Ferde-vízesés, avagy Tündér-lépcső

Az Óbányai-völgyben találjuk a Ferde-vízesést - vagy más néven a Tündér-lépcsőt - Kisújbánya és Óbánya között, mely a mesebeli látványt nyújtó völgyszoros legfőbb látványossága. Különlegessége, hogy vize szó szerint ferdén zúdul lefelé: a jura kori üledékes rétegeket a kréta kori vulkánosság során keletkező erők megdöntötték, s így alakult ki a ferdeség.


Kép: Wikimedia
 

Látnivalók a közelben:
 

  • Csepegő-szikla
  • Réka-vár
  • Etelka-forrás
  • Bodzás-forrás
  • dr. Péceli Endre síremléke

Hol van a Ferde-vízesés?

Kelet-Mecsek, Óbánya: Óbánya község Baranya megye Pécsváradi járásában található. A Ferde-vízesést az Óbányai-völgyben találjuk Kisújbánya és Óbánya között. Óbánya Budapesttől 185 km-re található.

Megközelítés: Óbánya és Kisújbánya felől is a dél-dunántúli kéktúra kék jelzésén kell haladnunk.


7. Római-fürdő (Bakony)

A Római-fürdő vízesés a Gaja-szurdokban helyezkedik el, s több kisebb zúgó alkotja. A Gaja-patak vize függőleges sziklafalak között, vadregényes tájakon vágtat át, mesebeli látvánnyal megajándékozva az ide látogatókat.

Látnivalók a közelben:
 

  • Savanyú Jóska-barlang
  • Szerelem-forrás
  • Piknikezőhely
  • Prém-malom

Hol van a Római-fürdő?

A Római-fürdő a Gaja-szurdokban található, Bakonynána közelében. Bakonynána Budapesttől 112 km-re helyezkedik el.

Megközelítés: Bakonynána irányából az Országos Kéktúra útvonalán, a kék jelzésű turistaúton haladva érhetjük el.


8. Jegenye-völgyi vízesés

A Jegenye-völgyi vízesés Solymáron található a Budai-hegységben, nem messze Budapest határától. Az Alsó-Jegenye-völgyben futó Paprikás-patak vize egy 4-5 méter magas sziklalépcsőről zúdul le, így ez a Budai-hegység legnagyobb vízesése. A patakot akár babakocsival is kényelmesen járható sétaút övezi.

Látnivalók a közelben:

  • Solymári vár/Szarkavár
  • Rózsika-forrás

Hol van a Jegenye-völgyi vízesés?

Alsó-Jegenye-völgy, Solymár - Budapesttől 15-20 km-re.

Megközelítés: Solymár autóval, busszal és vonattal egyaránt megközelíthető. A solymári Kökörcsin utcai buszmegállóhelytől könnyedén megközelíthető. A Hidegkúti útról indul az erdőbe vezető út, az S sáv és K Mária út jelzéseket kell követni.


Kép: Szenti Tamás / Wikimedia


9. Rám-szakadék

Hazánk egyik legizgalmasabb, vadregényes kirándulóhelye a Rám-szakadék, mely Dobogókő és Dömös között húzódik 1 km hosszan. A meredek sziklafalak és vízesések látványa minden ide látogató turistát ámulatba ejt, a szakadékon keresztülfolyó Rám-patak a Szőke-forrás völgyében a Malom-patakba folyik.

A szakadékban korábban erős vasláncok, jelenleg strapabíró alumínium létrák és korlátok segítségével ereszkedhetünk egyre és egyre feljebb. Régebben lentről felfelé, és fentről lefelé is megtehettük az utat, most azonban a torlódások elkerülése végett a kötelező útirány már alulról felfelé vezet. A szurdokban 112 méteres szintkülönbséget kell leküzdenünk.

A környezet az eróziós és talajképződési folyamatoknak köszönhetően napjainkban is folyamatosan változik. Ha ide látogatunk, túránkat végigkíséri a vízcsobogás - számtalan kisebb-nagyobb vízeséssel találkozhatunk az út során.

Fontos, hogy csak kedvező időjárás esetén induljunk a Rám-szakadékba, nagyobb eső, vihar, ónos eső esetén ugyanis fokozottan veszélyes az itteni túrázás! Csak a kijelölt útvonalon szabad haladni, a szakadékból ki-, illetve oda bemászni tilos és omladékonysága miatt életveszélyes is. Mindenképp strapabíró cipőben, vagy bakancsban érkezzünk. Ez az útvonal kicsi gyerekek számára nem ajánlott, kb. 10 éves kortól azonban nagy élmény lehet. A 8 km-es túrát kb. 3 óra alatt lehet megtenni nagyobb pihenők nélkül. Arról, hogy látogatható-e épp a Rám-szakadék, itt lehet tájékozódni: Rám-szakadék információ. 

 

Látnivalók a közelben:
 

  • Dobogókői kilátó
  • Tanösvény
  • Szentfa-kápolna
  • Lukács-árok
  • Szőke-forrás
  • Ferenczy-szikla, a “Föld Szívcsakraközéppontja”
  • Miklós-forrás
  • Szerkövek
  • Táltos kapu
  • Kőalja-barlang

Hol van a Rám-szakadék?

A Rám-szakadék alsó pontjáról kell indulni: Dömös, Dunakanyar, Komárom-Esztergom megye. Budapesttől 42 km-re található.

Megközelítés: Dömös busszal és autóval érhető el, majd gyalogosan a zöld jelzésű turistautat kell követnünk, mely végigvezet a Rám-szakadékon.


Kép: Grin / Wikimedia

A csobogás és az erőteljes zuhatagok látványa egészen különlegessé teszi a kirándulást, a víz megnyugtatóan hat ránk. Érdemes felkeresni kis hazánk gyönyörű vízeséseit minden évszakban, hogy láthassuk mindezt zöldellő környezetben, vörösbe öltözve, nyári melegben, vagy épp zord teleken, amikor jégcsapokkal díszített mesebeli helyszínné változik a táj.

Indexkép: Jávori István / Wikimedia

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja