SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szánkózás kicsikkel és nagyobbakkal: hol lehet szánkózni Budapesten és Pest környékén?

Németh Noémi [cikkei] - 2017-01-19
Szánkó-ügyben a vidékiek előnyben vannak: ők némi gyaloglás után hamar találhatnak a közelben csúszkálásra alkalmas terepet, kisebb lejtőket. De mi a helyzet a pesti betondzsungelben? Összegyűjtöttünk néhány szuper helyszínt, ahová érdemes elindulni, amint elkezdődött a havazás.
Szánkózás kicsikkel és nagyobbakkal: hol lehet szánkózni Budapesten és Pest környékén?

Szánkózás Budán


1. Normafa szánkópálya

A Budai-hegyvidék egyik legszebb pontja, a legnépszerűbb budapesti szánkózási helyszín: ha elkezdődik a havazás, a legtöbb család számára egyértelmű, hogy a Normafának veszik az irányt. Hatalmas terep, gyönyörű kilátás, jó levegő, pihenőhelyek, rétesező és meleg tea várja az ide látogatókat.
Általában nagyon sokan választják ezt az úti célt, ha szánkózni indulnak - így azoknak ajánljuk, akik szeretik a nyüzsgést. Kötetlenül lehet csúszkálni bárhol, nincsenek kijelölt pályák, ahogy felvonó sem - épp ezért ne készüljetek egész napos szánkózásra: sokkal hamarabb el fogtok fáradni a sok visszamászástól.
Érdemes korán indulni, ha kocsival mentek, hogy találjatok parkolóhelyet (havas időben, hétvégén, délután ez már szinte lehetetlen), valamint meleg italt és szendvicseket is bepakolni, a büfénél ugyanis ilyenkor általában hosszú sor áll. A tömeg miatt nagyon kell figyelni mások testi épségére, valamint arra is, hogy minket se sodorjon el egy-egy idegen szánkó.

Normafa megközelítése: 21, 21A busszal (Budai-hegység, Budapest, XII. kerület).

 

2. Tabán szánkópálya

A Tabán nagy lejtője is nagyszerű szánkózási helyszín lehet, és tömegközlekedéssel is egyszerűen megközelíthető.

Tabán megközelítése: 5-ös, 8-as és 178-as busszal, vagy 18-as, 56-os villamossal (Budapest, I. kerület)


3. Szánkózás a Gellért-hegyen

A Gellért-hegy kevésbé meredek lejtőin is találhatunk megfelelő helyet a szánkózásra, a közeli kis utcákban pedig parkolóhelyre is lelhetünk. Ha elkerüljük a meredekebb részeket, kisgyerekekkel is ideális helyszín a családi kirándulásra, szánkózásra.

Gellért-hegy megközelítése: 19-es, 41-es, 56-os villamossal, valamint a 7-es busszal a Szent Gellért térig kell utazni (Budapest, XI. kerület).


4. Szánkózás a Hármashatár-hegyen

A Szépvölgyi út végén változatos nehézségű terepek között válogathatunk attól függően, hogy mennyi idős gyerekkel szeretnénk szánkózni.

A Hármashatár-hegy megközelítése: 65-ös busz végállomásánál található (Szépvölgyi dűlő megállóhely, Budapest, II. kerület).

 

Szánkózás a pesti oldalon


5. Városligeti Királydomb - "Szánkódomb"

A pesti oldal legnépszerűbb téli helyszíne a Városligetben található: a Királydombon és a közelben változatos meredekségű lejtők között választhatunk. Nincs behatárolt pálya, mindenki ott csúszik, ahol akar, ezért a balesetek elkerülése érdekében azokon a területeken ajánlott csúszkálni, ahol a többiek is szánkóznak, majd a tömeg által "kijelölt" helyen visszamászni.

Királydomb megközelítése: Ha hétvégén mentek autóval, a szabad parkolóhelyek rohamos fogyása miatt érdemes korán elindulni, mivel sok család köt ki a Királydombon szánkószezonban (is). Tömegközlekedéssel is egyszerűen megközelíthető, a 70-es és a 74-es, 75-ös troli a közelben áll meg (Budapest, XIV. kerület).


6. Szánkózódomb a Népligetnél

Kevesen ismerik ezt a helyszínt, így általában nincs is tömeg. A dombot eredetileg is szánkózás céljára építették 10.000 m³ építési törmelék felhasználásával, ám a park némileg elhanyagolt. Egy kis csúszkálásra azonban tökéletes: ideális helyszín azoknak, akik nem szeretik a tömeget.

Népliget megközelítése: 1-es villamossal, vagy a 3-as metróval (Budapest, X. kerület).


7. Szánkózás Békásmegyeren

Békásmegyer Duna-parti részén a kicsikkel is nyugodtan lehet szánkózni.

Megközelítés: a H5-ös évvel (Budapest, III. kerület).


Budapesti játszóterek szánkódombbal

Ha pici gyermekünket - érthető módon - nem szeretnénk azonnal a mélyvízbe dobni, és hallani sem akarunk a hosszabb lejtőkről, akkor sem kell lemondania a szánkózás örömeiről az apróságnak. Kifejezetten nekik készültek a szánkódombok egyes játszótereken, íme egy lista ezekről a helyszínekről: (forrás: Piknikmagazin)

  • III. kerü­let: Huszti úti ját­szó­tér, Bog­lya utca 1.
  • III. kerü­let: Szérűs­kert utca ját­szó­tér, Szérűs­kert utca 3–21.
  • IV. kerü­let: Gábor Ignác parki ját­szó­tér, Nyár utca 13.
  • IX. kerü­let: Kék­vi­rág utcai ját­szó­tér, Kék­vi­rág utca 2.
  • X. kerül­tet: Bihari utcai ját­szó­tér, Bihari utca 3–5.
  • XII. kerü­let: Szar­vas Gábor úti ját­szó­tér, Szar­vas Gábor út 57–63.
  • XIV. kerü­let: Csicseri-dombos ját­szó­tér, Zsá­lya park
  • XIV. kerü­let: Örs vezér téri ját­szó­tér, Örs vezér tér 11–20.
  • XVII. kerü­let: Vida domb, Pász­tor­falva utca 45–67.
  • XVIII. kerü­let: Bókay ját­szó­tér, Bókay Árpád utca 94.
  • XIX. kerü­let: Petőfi utcai ját­szó­tér, Petőfi utca 2.
  • XIX. kerü­let: Kós Károly téri ját­szó­rét, Kós Károly tér 3–4.


Szánkózás Budapest környékén


8. Dobogó-kői szánkópálya

Igazi szánkó- és síparadicsomba csöppenhetünk, ha Dobogó-kőre látogatunk: kiépített, felvonóval ellátott sípályán síelhetünk és elkülönített szánkópályán csúszkálhatunk. A sípályán szánkózni azonban balesetveszélyes és tilos!
A közelben büfé, étterem várja a sportoló családokat, de vendégházak és panziók között is válogathatunk, ha esetleg el is töltenénk itt pár napot.

Dobogó-kő megközelítése: autóval Budapest felől a 11-es főúton, majd a Pomáz–Pilisszentkereszt útvonalon, tömegközlekedéssel pedig a H5-ös (Szentendrei) HÉV-el, Pomáz állomáson leszállva. Dobogó-kő a Visegrádi-hegység legmagasabb pontján található, Budapest és Esztergom között kb. félúton. 


9. Szánkózás Zebegényben

Az itt található sípálya 2012 óta nem üzemel, a szánkópálya azonban használható, sőt, még korcsolyapálya is várja a sportolókat, gyönyörű környezetben. Büfék, éttermek, cukrászdák találhatók a közelben.

Zebegény megközelítése: a Dunakanyarban található, Budapestről autóval az M2-es autópályán kell haladni Vácig, majd a körforgalomban Szob felé kell kanyarodni a 12-es főútra. A Nyugati pályaudvarról reggel óránként, délután fél óránként, este ismét óránként indul vonat Zebegénybe (a menetidő 50-58 perc).


10. Visegrádi szánkópálya

Visegrád a Dunakanyarban található, Budapesttől 42 km-re. A Nagyvillám Sípálya mellett egy 150 m hosszú szánkópályán csúszkálhatunk, a 300 m hosszú bobpályát is kipróbálhatjuk, valamint snowtubing (hófánk) pálya is üzemel. A sípályát tilos szánkózásra használni!

Visegrád megközelítése: autóval a 11-es úton, valamint busszal (1 óra 15 perc alatt) és vonattal (40 perc alatt) is elérhető. HÉV-el Szentendréig kell menni, majd onnan busszal lehet továbbutazni Visegrádig.


Ha kiépített sípályát, szánkópályát választotok, indulás előtt mindig tájékozódjatok a nyitva tartásról és az egyéb tudnivalókról! Nagyon figyeljetek a kicsikre és mások testi épségére is, és tartsátok be a szánkózás szabályait. Élménydús és balesetmentes szánkózást kívánunk mindenkinek!

Indexkép: tpsdave / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja